Elintarvikeala kiinnostaa sijoituskohteenakin

Inderes-sijoitusyhtiön pääanalyytikko Antti Viljakainen piti esityksen sijoittamisesta Elintarvikealan talous- ja markkinajaoston (ETMJ) vuosikokouksen alussa. Matalat korot ovat saaneet sijoittavat etsimään vaihtoehtoisia tapoja säästää ja saada tuottoa säästöilleen. Lisäksi suurta julkisuutta saaneet meemiosakkeet ovat nostaneet osakesäästämisen otsikoihin.

Viljakainen vakuutti, että osakesäästäminen kannattaa. Pääomalle maksettava ”korkoa korolle” -argumentti tekee pitkän aikavälin osakesäästämisestä hyvän vaihtoehdon. Osakkeisiin sijoittamalla voi vaikuttaa myös siihen, millaiset yritykset toimivat markkinoilla. Vastuullisuus on vahvasti läsnä sijoittamiskohteiden valinnoissa.

Piensijoittajalle vakaata tuottoa pitkäjänteisyydellä

Tavallinen piensijoittaja voi pitkäjänteiselle säästämisellä saada vakaata tuottoa. Viljakainen antoi muutamia vinkkejä:

  • Sijoittaminen on hyvä aloittaa ajoissa.
  • Hyvä sijoitussuunnitelma luo turvallisuuden tunnetta.
  • Suunnitelmassa pysyminen myös huonoina aikoina luo vakautta.
  • Pitää tietää, mihin sijoittaa ja kunnioittaa sijoittamisen riskejä.

Osakkeiden arvo muodostuu yrityksen kasvun ja kannattavuuden odotuksista. Sijoittajia ovat kiinnostuneita myös yrityksen tarinasta ja omistajien taustoista. Elintarvikealalla on paljon perheyrityksiä, joilla potentiaalista huolimatta ei ole halua lähteä pörssiin. Myös elintarvikealan sääntely on haaste markkinoiden toimivuudelle.

Ohuiden katteiden elintarvikeala ei ehkä innosta nopeita ja suuria voittoja tavoittelevia. Toisaalta ala on vakaa ja suhdannekestävä jopa pandemian aikaan, vaikka ammattikeittiöt ovat kärsineet pahasti. Keskon pörssikurssin tuottohistoria on kuitenkin huima. Viljakaisen osakenostoihin pääsivät Keskon lisäksi Fodelia ja Raisio. Fazerin listautumissuunnitelmat jäivät mietityttämään.

Sari Ollila kehittämään Elintarvikealan talous- ja markkinajaostoa

Vuonna 2020 ETMJ ehti vierailla helmikuussa Meiralla ennen koronan aiheuttamaa sulkua. Kesäkuussa pidettiin webinaarin Elintarvikeanalytiikan (EAJ) jaoston kanssa Alkon isännöimänä. Tänä vuonna tapaamiset toteutetaan ainakin keväällä verkkoyhteyksillä.

ETMJ:n uudeksi puheenjohtajaksi valittiin ETT, yliopistonlehtori Sari Ollila Helsingin yliopistosta. Johtoryhmässä jatkavat Sarita Aarinen (opiskelija), Kiia Heinonen (opiskelija), Markus Luhtala (SOK), Jenniina Sihvonen (Helsingin yliopisto) ja Marleena Tanhuanpää (ETL).

Jaosto esittää lämpimät kiitokset pitkäaikaiselle puheenjohtajalle ja jaoston perustajajäsenelle Jarmo Heinoselle, joka ei ollut enää käytettävissä vastuutehtäviin.