FSSC 22000 päivittyy uuteen versioon 

Uudessa versiossa huomioidaan aiempaa enemmän kestävä kehitys, toimialan kehittyminen sekä selkeät ja yksityiskohtaiset vaatimukset.

Elintarviketurvallisuuden hallinnan johtamisjärjestelmä FSSC 22000 päivittyy versioon 6 huhtikuussa 2024.  Muutoksen taustalla on elintarviketurvallisuuden johtamisjärjestelmien auditointia ja sertifiointia ohjaavan standardin (ISO22003-1:2022) päivittyminen sekä FSSC-organisaation halu tukea sertifioituja organisaatioita YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamisessa.  

Taustalla vaikuttaa myös ajatus jatkuvasta parantamisesta ja sen kautta myös sertifioitujen organisaatioiden kehityksen tukeminen. Tarkoituksena on ollut myös FSSC:n vaatimusten ja niiden tulkinnan selkeyttäminen. 

Muutoksia lisävaatimuksiin 

FSSC:n lisävaatimuksissa on tapahtunut kolmenlaisia muutoksia. Olemassa olevia vaatimuksia on tarkennettu ja niihin on lisätty vaatimuksia, ja mukaan on tullut myös kokonaan uusia vaatimuksia.  

Suurimmat muutokset koskevat elintarviketurvallisuus- ja laatukulttuuria, tuotteen laadunvalvontaa, koneiden ja laitteiden hallintaa, elintarvikehävikin ja -jätteen hallintaa sekä viestintävaatimuksia.  

Elintarviketurvallisuus- ja laatukulttuuri on aiemmin sisällytetty johtoa koskeviin vaatimuksiin yleisellä tasolla. Uudessa versiossa on vaatimus suunnitelmallisesta kulttuurin kehittämisestä, johon kuuluvat esimerkiksi tavoitteet ja toimenpiteet niiden saavuttamiseksi. 

FSSC-standardi on aiemmin keskittynyt vain elintarviketurvallisuuden hallintaan. Nyt standardiin on lisätty vaatimus tuotteen laadunhallinnasta. Uudistus edellyttää yritykseltä laatupolitiikkaa ja laatutavoitteita. Tuotteen laatukriteerit tulee määritellä, niitä on seurattava ja mitattava ja tulokset analysoitava. Laadunhallinta tulee sisällyttää osaksi sisäisiä auditointeja.  

Koneiden ja laitteiden hallinnasta on jatkossa oltava dokumentoitu ostospesifikaatio. Siinä on määriteltävä, mitä ominaisuuksia hankittavalta laitteistolta vaaditaan, ja toimintatapa, jolla osoitetaan hankitun laitteiston täyttävän asetetut vaatimukset. 

Selkeyttä odotusten sijaan 

Elintarvikehävikin ja -jätteen määrän vähentämiseen on oltava dokumentoitu toimintaperiaate, samoin hävikin ja jätteen jatkohyödyntämisen turvallisuuden hallintaan. Hävikin ja jätteen vähentämistoimet on huomioitu myös pakkausmateriaalien käytössä.  

Edellisestä versiosta tuttujen vaatimusten muutoksilla huomioidaan toimialan kehitys, esimerkiksi pakkausmateriaaleissa käytettävät kierrätysmateriaalit.  

Aiemmin standardissa odotettiin tiettyjä toimintatapoja esimerkiksi hyviin tuotantotapoihin liittyen. Nyt odotukset on kirjattu selkeästi vaatimuksiksi esimerkiksi väittämien todentamis- ja verifiointimenettelyistä ja tankkikuljetusten puhtaudenhallinnasta. 

Vaatimuksiin on myös lisätty tulkintaa helpottavia tarkennuksia ja muotoiluja. Riskiarviointiperusteisuutta on korostettu ja sille on määritelty taajuudet, joilla katselmointeja on tehtävä. Myös tietyt tulkintaohjeet on sisällytetty osaksi standardivaatimuksia.  

Käytännössä kaikki muutokset ja lisävaatimukset on syytä tarkastella koko järjestelmän laajuisesti, sillä muutokset koskevat toiminnan eri osa-alueita ja samalla kokonaisvaltaisesti koko toimintaa.   

Oletuksista velvoittaviin vaatimuksiin 

Muutosten toteuttaminen vaatii yritykseltä sen varmistamista, että kaikki toimet on sisällytetty osaksi järjestelmää. Menetelmät eli toimintatavat, joilla standardin vaatimukset täytetään, on määriteltävä, niitä on seurattava, ne on dokumentoitava ja jatkuvan parantamisen toiminnoissa on huomioitava toteutumisen todentaminen. Olemassa olleiden vaatimusten tarkennuksista on huomioitava, että vaatimuksissa on aiempaa enemmän määritelty yksityiskohtaisia toimintatapoja, esimerkiksi tarkkoja taajuuksia katselmoinneille.  

Versiomuutos vaikuttaa myös auditoijiin 

Auditoijille suuri muutos on elintarviketurvallisuuden johtamisjärjestelmien auditointia ja sertifiointia ohjaavan standardin ISO/TS22003-1:2022 käyttöönotto. Se vaikuttaa muun muassa elintarvikeketjun kategorioihin ja auditoinnin keston laskentaan.  

Sertifioijien tulee päivittää toimintaprosessinsa vastaamaan uusia vaatimuksia ja hakea uusien kategorioiden mukaista akkreditointia. Tähän sisältyy myös auditoijien pätevöittäminen ja kouluttaminen uuteen standardiin ja sen vaatimuksiin.  

Uuden version mukaiset auditoinnit aloitetaan huhtikuussa 2024 

FSSC 22000 koostuu ISO 22000:2018 -standardista, toimialakohtaisista tukiohjelmastandardeista (ISO/TS 22002-x ja PAS xyz) sekä FSSC 22000 version 6 lisävaatimuksista.  

Lisävaatimukset tarkentavat toimialakohtaisista tukiohjelmastandardeja. Versiopäivityksessä ei tehdä muutoksia ISO 22000:2018 -standardiin eikä toimialakohtaisiin tukiohjelmastandardeihin. 

Sertifioijia velvoittava elintarviketurvallisuuden johtamisjärjestelmien auditointia ja sertifiointia ohjaava ISO 22003-1:2022 -standardi uudistui vuonna 2022. Sen muutokset otetaan käyttöön uuden FSSC 22000 version yhteydessä.  

Uuden version mukaiset auditoinnit aloitetaan 1.4.2024. Jos vuoden 2024 arviointi tehdään ennen tätä ajankohtaa, se tehdään version 5.1 mukaisesti. Siirtyminen uuteen versioon ja sertifiointipäätös tulee olla tehtynä 31.3.2025 mennessä. Kun uutta versiota auditoidaan ensimmäisen kerran, on muistettava, että siirtymäarviointien suunnittelu vaatii aina tavanomaista enemmän työtä.  

FSSC:n sivuilla on saatavilla ilmaiseksi standardi ja paljon siihen liittyvää materiaalia https://www.fssc.com/schemes/fssc-22000/