
Green dealilla yhdessä kohti kiertotaloutta
Suomessa ollaan tänä syksynä ottamassa yhteistä loikkaa kohti kiertotaloutta. Syyskuussa julkaistaan Kiertotalouden green deal, jossa valtio ja vapaaehtoiset yritykset, järjestöt, kunnat ja maakunnat lupaavat toimia yhdessä vähentääkseen ja tehostaakseen luonnonvarojen käyttöä.
Ainutlaatuisen vapaaehtoisesta sitoumuksesta tekee se, että siinä valittavana olevat toimet on koottu lähes kahden vuoden yhteistyöllä eri alojen toimijoiden kanssa, tutkimuslaitosten laajaan mallinnustyöhön perustuen.
Kiertotalouteen siirtyminen hyödyttää niin ympäristöä, taloutta kuin kriisinsietokykyä. Luonnonvarojen otto ja jalostus aiheuttavat yli puolet maailman kasvihuonekaasupäästöistä ja lähes kaiken luontokadon.
Suomessa käytämme runsaasti luonnonvaroja niin eurooppalaisittain kuin kansainvälisesti vertaillen. Samaan aikaan luonnonvarojemme jalostusarvo on EU:n matalimpia.
Kiertotaloustoimet voivat pysäyttää luonnonvarojen kulutuksen kasvun ja vähentää ilmasto- ja ympäristövaikutuksia ilman että talous heikkenee. Samalla voidaan vähentää tuontiriippuvuutta ja parantaa omavaraisuutta.
Kiertotalouden green dealissa on yhdessä alan toimijoiden kanssa visioitu uudistavaa ruokajärjestelmää, joka samaan aikaan vahvistaisi ruokaturvaa, omavaraisuutta ja elintarvikeketjun kilpailukykyä sekä tukisi ilmastonmuutoksen hillintää, luonnon monimuotoisuuden vahvistumista ja vesien hyvää tilaa.
Kiertotalouteen ei voi siirtyä yksin.
Uudistavassa ruokajärjestelmässä raaka-aineiden käyttö olisi minimoitu ja sivuvirrat hyödynnettäisiin tehokkaasti. Ekosysteemejä elvyttävät ja ylläpitävät viljelytavat olisivat valtavirtaa. Ruokajärjestelmän liiketoimintamallit perustuisivat kiertotalouteen ja tarjolla olisi laaja valikoima kestävästi tuotettuja tuotteita.
Sitoumuksissaan toimijat valitsevat itse oman toimintansa näkökulmasta keskeisimmät kehityskohteet. Elintarvikeketjulle mahdollisesti kiinnostavia toimia löytyy runsaasti. Elintarviketeollisuudella on raaka-ainehankintojen kautta hyvät mahdollisuudet edistää esimerkiksi ravinteiden kierrätystä, kierrätyslannoitteiden käyttöä, uudistavia viljelymenetelmiä ja maaperän hiilivaraston kasvattamista.
Lihatuotteiden käytön vähentäminen vähentää merkittävästi ruuantuotantoon tarvittavien luonnonvarojen määrää. Sitoumuksen voikin tehdä muun muassa uusien kasvis- ja kalaruokatuotteiden kehittämisestä ja käytön edistämisestä.
Kiertotalouteen ei kukaan voi siirtyä yksin. Green dealin yhteistyömalli antaa yhteiskunnan toimijoille pitkän aikavälin strategista näkemystä kehityksen suunnasta, mikä voi osaltaan auttaa tekemään esimerkiksi investointeja. Lisäksi tavoitteenamme on saada aikaan yhteistyökonsortioita, jotka loisivat yhdessä uusia kiertotalousavauksia.
Toimintamallista on kaikki mahdollisuudet tulla yritysten ja julkisten toimijoiden yhdessä kehittämä vientituote, jota kelpaa mainostaa niin EU:ssa kuin kansainvälisillä areenoilla.
Kirjoittaja työskentelee kiertotalouden Green dealin kokoamisen ja siihen liittyvän yhteistyön parissa
Suosittelemme artikkelia

Mitä Suomessa syötiin vuonna 2023?

Valio sitoutuu vähentämään 15 prosenttia muovia kertakäyttöisissä annospakkauksissaan vuoteen 2026 mennessä

Mitä Suomessa syötiin vuonna 2022?

K-ryhmän päivittäistavarakauppa jatkaa ympäristötyötään sitoutumalla vähentämään kertakäyttömuovia ja ruokahävikkiä

Viisi parasta kuntien kiertotaloustekoa palkittiin – voittajat tuottavat kestävää hyvinvointia asukkaille ja ympäristölle
