Suomessa on tuotantosuunnittelun osaamista

Suomessa on perinteisesti ollut vahvaa tuotannon, koneiden ja laitteiden suunnittelun, kehityksen ja rakentamisen osaamista. Ulkomaiset yritykset ovat ostaneet monta yritystä.

Perheyritys High Metal Oy:n emoyhtiö Hakaniemen Metalli Oy perustettiin metallipajaksi Helsingin Vallillaan vuonna 1949. 1960-luvulla yritys muutti uusiin toimitiloihin Vallilaan, jossa naapurina toimi ammattikeittiöihin erikoistunut konefirma Metos. High Metal valmistaa yhä pari sataa astianpalautuskuljetinta vuosittain ammattikeittiöihin, joihin Metos toimittaa pesukoneet. Ravintolat eivät pandemian vuoksi nyt investoi, mutta kunnat kehittävät ammattikeittiöitään.

Toimintaa on kehitetty perinteisestä metallipajasta paljon. Nykyisin liiketoiminta jakautuu asiakasratkaisuihin, MKT Food & Dairy toimintoihin ja uima-altaisiin. Vuosikymmenien aikana on kertynyt paljon osaamista siitä, miten ratkaisut kannattaa toteuttaa ja ideat syntyvät nopeasti.

– Teemme paljon tuotekehitystä, ja räätälöimme tuotteita asiakkaiden tarpeisiin. Elintarvikealan kehitysnäkymät kiinnostavat monelta kantilta, kertoo perheen kolmannen sukupolven edustaja, myynnistä ja markkinoinnista vastaava varatoimitusjohtaja Lauri Nurminen.

High Metal valmistaa ruostumattomasta ja haponkestävästä teräslevystä asiakkaille muitakin tuotteita, kuten 5G-verkkojen ja valokuitukaapelien jäähdytyslinjoja, ydinvoimaloiden polttoainesauvojen loppusijoituskoteloita ja selluntuotantolaitosten komponentteja.

Valmistuslaitteet kehittyvät

Vantaalla toimiva High Metal työllistää 30 työntekijää, joista osa tekee työtä omalla toiminimellä alihankintana. Liikevaihtoa syntyi 7,5 miljoonaa euroa vuonna 2020. Osa liikevaihdosta tulee MKT -brändin juustonvalmistuslaitteistojen valmistamisesta ja myynnistä. MKT:n juuret ulottuvat yli sadan vuoden taakse. Toiminnot siirtyivät MKT Steel Oy:ltä osaksi High Metalia vuonna 2014.

– Kehitämme, valmistamme ja myymme juustonvalmistuslaitteita ja olemme Pohjoismaissa markkinajohtaja, kehityspäällikkö Vesa-Pekka Honkanen kertoo.

Juustonvalmistuslaitteistomme on täysin automatisoitu ja sillä valmistetaan muun muassa Valion ja Arlan raejuustot, kertoo High Metal Oy:n kehityspäällikkö Vesa-Pekka Honkanen. Kuva: High Metal

Nykyisetkin raejuustolaitteet ovat täysin automaattisia maidon lämmityksestä leikkaamiseen ja maustamiseen. Pesukoneet ja kuljettimet kuuluvat myös laitteistoon.

– Laitteet sopivat juustojen valmistukseen puolikovista koviin juustoihin. Osa ”vegejuustoista” tehdään erityyppisillä keittokattiloilla, mutta haluamme toimia jatkossa myös kasvipohjaisten tuotteiden valmistuslaitteiden toimittajana, Honkanen valottaa.

Uusille raaka-aineille ja uudentyyppisiin prosesseihin tulevien laitteiden suunnittelu on High Metalin erikoisalaa. Uusiin innovaatioihin yhdistetään tarvittaessa myös tekoälyä.

– Viisaus liittyy mittaustekniikkaan. Tarkoituksena on saada tarkkaa tietoa prosessista, jotta tuotteen valmistusta voi ohjata paremmin. Etävalvonta on tätä päivää, Honkanen tarkentaa.

Aurajuuston valmistuskattila. Kuva: High Metal
Raejuuston valmistuslinjaan kuuluu keittokattila, pesutorni, kuivaaja, sekoitin, pakkauskone ja kuljetin. Kuva: High Metal

Trendit ohjaavat teollisuutta

High Metal haluaa olla mukana kehittämässä uusia, puhtaampia ja terveellisempiä elintarviketeollisuuden ratkaisuja kestävällä tavalla. Samasta syystä yritys liittyi Elintarviketieteiden Seuran kannattajajäseneksi syksyllä 2020.

– Meillä on taitavia laitesuunnittelijoita kehittämässä entistä parempia ratkaisuja, Lauri Nurminen kuvailee.

High Metal on mukana esimerkiksi vertikaaliviljelyyn liittyvässä Luonnonvarakeskuksen tutkimushankkeessa. High Metal näkee paljon mahdollisuuksia verikaaliviljelyn saralla ja kehittää sinne uusia teknologia- ja automaatioratkaisuja.

– Ravintolat olleet jo vuosikymmeniä meille tärkeä asiakaskohde ja näemme, että ne tulevat muuttumaan. Pandemia-aika on tuonut ravintoloille ja koko ruokalogistiikalle vaikeuksia, mutta myös liiketoimintamahdollisuuksia. Olemme sielläkin mukana oppimassa uutta, miettimässä ajan hermolla millaisia laiteratkaisuja jatkossa tarvitaan kuluttajan palvelemiseksi.

High Metal Oy on aktiivisesti mukana myös erilaisissa elintarvikealan tutkimus- ja kehityshankkeissa. ITEA – EU Cyberfactory -hankkeessa (Information Technology for European Advancement) High Metal kehittää datapohjaista juustonvalmistusprosessia.

High Metal Oy on Elintarviketieteiden Seuran uusimpia kannattajajäseniä.