Ruuantuotanto vaatii teknologioiden rohkeaa yhdistelyä 

Olipa tuote vasta idea tai jo tuotannossa, suunnittelu- ja konsulttitoimisto Elomatic auttaa tuotantoprosessien suunnittelussa tai päivittämisessä.

Suomalaisessa perheyrityksessä Elomaticissa tehdään projekteja pienemmistä asiantuntijaselvityksistä aina uusien tehtaiden suunnitteluun elintarvike-, energia- ja lääketeollisuudessa. Elintarvikealan asiakkaita löytyy yhtä lailla elintarviketeollisuudesta ja suurtalouskeittiöistä.  

Lääketeollisuudesta oppeja reaktoriruokaan 

Tuotantokonsepteihin yhdistetään tänä päivänä rohkeasti teknologioita useilta toimialoilta. Elomaticin monialainen osaaminen tuo useita hyötyjä elintarvikealan projekteihin. Esimerkiksi reaktoriprosessoitujen biolääkkeiden valmistuksen osaaminen on auttanut elintarviketeollisuuden uusien tuotantomenetelmien kuten bioreaktoreiden ja fermentoreiden suunnittelussa.   

– Lääketeollisuudessa puhtausvaatimukset ovat perinteisesti olleet korkeammat kuin elintarviketeollisuudessa. Viime vuosina se, miten hallitusti ympäristölle vaarallisia mikrobeja inaktivoidaan ja muodostetaan suljettuja prosesseja, on tullut vahvemmin myös elintarvikealalle, kertoo Elomaticin Food, Feed & Fertilizers -liiketoiminta-alueen vetäjä Tiina Salo.   

Tuotantoa skaalatessa teknologia muuttuu  

Tuotannon skaalaukset ja modulaariset monistettavat ja lisensoitavat tehdasmallit ovat juuri nyt ajankohtaisia.  

Asiakas saattaa tulla koeputkessa tehdyn näytteen kanssa pyytämään apua tuotannon aloittamiseen. Silloin projektitiimi etsii teknologioita, joita voidaan hyödyntää pilottikoon tuotannossa.  

– Asiakkaalla on usein yksi laite, jolla tuotteeseen saadaan esimerkiksi toivottu rakenne. Meidän juttu on tuotannolle keskeisten teknologioiden etsiminen asiakkaalle, valottaa Salo.  

Pilottituotannon tarkoituksena on tuottaa tuotetta pieni määrä, jotta päästään esimerkiksi hakemaan uuselintarvikelupaa ja testaamaan tuotetta markkinoilla. Demolaitos edustaa jo lopullista tuotantokonseptia ja kaupallista lopputuotetta, jolloin elintarvikelupien on oltava kunnossa. 

Demolaitokset nojaavat usein ihmistyövoimaan, ja automaatio kasvaa vasta skaalauksen myötä. Laajentamisen yhteydessä joudutaan usein vaihtamaan teknologioita, jotta saavutetaan suunniteltu tuotantokapasiteetti.  

– Esimerkiksi reaktorituotantoa skaalatessa ei voida suoraan siirtyä isompaan kokoon, sillä prosessin hallinta on säilytettävä, Salo muistuttaa.   

Elomatic on ollut mukana esimerkiksi suunnittelemassa Euroopan suurinta Nordic Soyan soijan käsittelylaitosta, rakentanut Hailian tuotantolaitoksen ja pilottimittakaavan fermentorin BioMushille.  

Käytetyt koneet turvallistetaan 

Projekteissa on aina huomioitava kustannustehokkuus, kannattavuus ja energiatehokkuus. Tuotantoa suunnitellessa kannattaa aina selvittää, onko jo olemassa tehdastiloja, johon voidaan sijoittaa tuotantoa tai löytyykö sopivia käytettyjä koneita, joilla varhaiset testaukset voidaan toteuttaa kustannustehokkaasti.  

– Koneturvallisuuspalvelumme turvallistaa käytettyjä laitteita nykyvaatimusten mukaisiksi. Autamme myös sovittamaan tuotannon koneiden mittakaavaan, sillä käyteyty koneet eivät usein ole kapasiteetiltaan juuri sitä, mitä etsitään, valottaa Salo.  

Suomessa tehtävä innovaatiotyö kestävän elintarviketuotannon parissa näkyy myös Elomaticilla.  

– Meillä on ilahduttavan paljon startup-yrityksiä asiakkaina. Ne työskentelevät usein sivuvirtojen hyödyntämisen ja kasviproteiinien kehityksen parissa. Moni yrittäjä tulee elintarvikealan ulkopuolelta, ja silloin me autamme lainsäädännön, hygienian ja puhdistettavuuden vaatimusten kanssa, Salo tiivistää. 

Suomalainen perheyritys Elomatic on perustettu Turussa vuonna 1970. 

Suunnittelu- ja konsultointiyritys toimii prosessi-, energia-, lääke- ja meriteollisuudessa. 

Yrityksen liikevaihto vuonna 2024 oli 123,5 miljoona euroa. 

Työntekijöitä konsernissa 1200.  

Elomatic on uusimpia Elintarviketieteiden Seuran kannattajajäseniä.