Yhdistyskonkari haluaa rakentaa tulevaisuuden ETS:ää

Raisio-konsernilla tutkimus- ja kehityspäällikkönä työskentelevä FT Johanna Jokioja on tehnyt monipuolista uraa elintarvikealalla. Tänä keväänä hänet valittiin uudeksi jäseneksi Elintarviketieteiden Seuran hallitukseen.

Jokiojan kiinnostus ruokaa kohtaan heräsi jo nuorena, kun isovanhempien kasvimaalla pääsi seuraamaan itse kasvatettujen mansikoiden ja perunoiden kasvua, ja satoaikaan maistelemaan niitä. Myöhemmin opiskeluaikoina kasvoi ymmärrys eri elintarvikkeiden molekyylitason koostumuksista ja niiden vaikutuksesta terveyteen. Innostus kantoi ja Jokioja väitteli tohtoriksi elintarvikekemiasta aiheenaan violettimaltoisten perunoiden ja niiden väriaineiden vaikutus aterianjälkeiseen aineenvaihduntaan. Tutkijan työssä pääsee selvittämään tieteen keinoin, miten voidaan kehittää ja tutkia terveellisempiä ja aina vain parempia elintarvikkeita. Mielenkiinto aiheeseen toi Jokiojan myös nykyisen työnsä pariin.

Uutena tulokkaana ETS:n hallituksessa työskenteleminen on ollut mielenkiintoista.

– Tehtävässä pääsee vaikuttamaan ja oppimaan uutta, Jokioja iloitsee.

Täysin vierasta hallitustyöskentely ei silti ole, sillä Jokioja on toiminut erilaisissa rooleissa Turun Elintarviketutkijain Seuran (TETS ry) hallituksessa, viimeiset pari vuotta hallituksen puheenjohtajana ja sitä ennen varapuheenjohtajana. Turun Elintarviketutkijain Seura ry:n perinteitä jatkaa nykyisin vastikään perustettu Varsinais-Suomen jaosto.

– Tutustuin ensimmäisen kerran ETS:ään opiskeluaikoina elintarvikekemian yliopisto-opettajien kautta, ja myöhemmin ETS tuli paremmin tutuksi toimiessani TETSissa ja osallistuessani ETS:n järjestämiin tapahtumiin, Jokioja kertoo.

Tähtäimessä tulevaisuus

Jokiojaa kiinnostaa erityisesti ETS:n tulevaisuuden rakentaminen. Meneillään olevan hallituskauden aikana hän haluaa kiinnittää huomiota siihen, miten seura pystyy järjestämään elintarvikealan osaajille mielenkiintoisia tapahtumia ja tarjoamaan laajan yhteistyö- ja kommunikaatioverkoston. Erityisesti Jokiojan sydäntä lähellä on tutkimustiedon levittäminen ja hyödyntäminen. Pitkästä jaosto- ja yhdistyskokemuksestaan hän uskoo olevan hyötyä tässä tehtävässä.

Hallitustyön Jokioja näkee vaikuttamisena, verkostoitumisena ja itsensä kehittämisenä, joka ei tunnu työltä. Tämänhetkisen toiminnan Elintarviketieteiden Seurassa ja Varsinais-Suomen jaostossa Jokioja laskee harrastukseksi. Asiantuntija- ja yhdistystyötä yhdistää toki se, että ideoita voi tulla mieleen missä ja milloin vain.

Vapaa-ajallaan Jokioja soittaa pianoa. Soittamisen hän aloitti jo lapsena, mutta aikuisiällä vasta väitöksen jälkeen hänen antoisaksi kokemalleen harrastukselle on löytynyt taas enemmän aikaa. Musiikin lisäksi Jokioja nauttii luonnossa liikkumisesta ja sen tarjoamasta vastapainosta arkeen. Lenkkeilyn ja lähiretkeilyn lisäksi Jokioja lähtee mielellään vaellukselle. Elintarvikekemistiä metsään houkuttaa myös runsaat marja- ja sienisadot.