Tuotekehittäjä ja kumppani

Timo Luotonen on työskennellyt yli 20 vuotta Lagerblad Foodsilla, jossa hän vastaa nykyisin tuotekehityksestä ja kumppanuuksista.

Millainen urapolkusi on?

Olen kotoisin Uudestakaupungista. 16-vuotiaana oli kolme vaihtoehtoa: leipurioppiin Palmun leipomoon, offsetpainajaoppiin Uudenkaupungin Sanomiin tai keittiöharjoittelijaksi eli kölviksi ravintola Pinellaan Turkuun. Valitsin Turun. Pinellasta siirryin Pippurimyllyyn ja sieltä Perhoon, josta valmistuin vuonna 1980. Tuolloin muutin Helsinkiin. Silloin alkoi parinkymmenen vuoden matka keittiöiden ihmeelliseen maailmaan. Olen saanut tehdä töitä erityyppisissä paikoissa ja kohdata huikeita ammattilaisia, joilta olen oppinut paljon. Urapolkuni on mennyt ravintola-alalla grillistä presidentinlinnaan ja kölvistä keittiöpäälliköksi. Keittiöt vaihdoin vuonna 1999 Lagerblad Foodsiin.

Mikä on tuotekehityksessä juuri nyt ajankohtaista?

Kasvis- ja kalatuotteet, kasviksissa etenkin vegaanituotteet. Ekologiset ja kestävät ratkaisut ja suomalaisuus. Haasteena on löytää sellaisia tuoteratkaisuja, joilla hinta säilyy kohtuullisena ja kaikki laadukkaasti toteutettuna. Tämä aika haastaa ajattelemaan uudella tavalla, mikä on erittäin hyvä asia. Ajankohtaista on myös pyrkimys vähentää punaisen lihan käyttöä ja kehittää tuotteita, jotka maistuvat sekasyöjillekin.

Miten kumppanuus näkyy työssäsi?

Teemme paljon tuotekehitys-, resepti- ja brändiyhteistyötä ja muuta yhteistyötä sopimusvalmistusasiakkaidemme kanssa. Itse olen näissä mukana alusta loppuun. Työssäni saan tehdä yhteistyötä ammattilaisten kanssa, tässäkin opintie on kaksisuuntainen. Vuosi vuodelta ajatukseni yhteistyön voimasta vain vahvistuu ja kirkastuu.

Mikä työssäsi koukuttaa?

Se, että tätä ei opi koskaan. Saa olla jatkuvasti elintarvikealan pulssilla ja seurata ruokatuotteiden tarpeiden muuntumista, työskennellä ammattilaisten kanssa ja tavata ihmisiä, joilla on erilaisia vahvuuksia ja taitoja. Yhdistämällä voimat syntyy haluttua jälkeä. Aina ei toki päästä maaliin, mutta jää aina jotain oppia tulevaan. Jollei muuta, niin tietoisuus siitä, mitä ei kannata kokeilla uudelleen.

Johtaja, keittiömestari
Timo Luotonen

Mistä saat virtaa?

Perheeltä ja ystäviltä ja työssä muilta ihmisiltä, fyysisestä treenistä ja golfista, rytmimusiikista, hyvästä ruuasta ja vaan siitä, kun aamulla herää ja tajuaa olevansa elossa.

Mitä syöt aamiaisella?

Pyrkimys on hyviin valintoihin. Aamuni alkaa sitruunavedellä. Tänään aamiaiseni oli kaura-lesepuuroa, suomalaisia marjoja, raejuustoa ja kauraleipä kevytlevitteellä, kalkkunalla, juustolla, tomaatilla ja kurkulla. Kaiken kruunasi hyvä kahvi.

Mitkä sovellukset avaat aamulla ensiksi?

Ouran, Digi Hesarin ja sähköpostin.