Tarkastajana rohkea asiakaspalvelija

Vuoden Terveystarkastajaksi vuonna 2022 valittu Hanna-Kaisa Mäkelä toimii Helsingin kaupungin elintarviketarkastajana. Hän kouluttautuu tunnistamaan ruokapetoksia ja korostaa asiakaspalveluhengen tärkeyttä.

Miten kiinnostuit elintarvikealasta? Ruoka kiinnosti minua paljon. En ole käytännön ihminen, enkä siksi haaveillut esimerkiksi kokin ammatista. Akateeminen tutkinto tuntui omalta. Ruoka koskettaa meitä kaikkia ja siihen liittyy monenlaisia asioita, kuten mikrobiologia, kemia ja ravitsemus. Ruoka liittyy vahvasti moniin yhteiskunnan osa-alueisiin, kulttuuriin ja uskontoihin. Tämä kokonaisuus innoitti elintarviketeknologian opintojen pariin Viikkiin.

Millaisia ominaisuuksia elintarviketarkastaja tarvitsee työssään? Tarkastajalla on oltava kyky kohdata erilaisia ihmisiä. On oltava rohkea ja uskallettava antaa palautetta. Pitkäjänteisyys auttaa monimutkaisissa valvontatapauksissa ja pitkissä asiakassuhteissa. Asiat eivät nimittäin aina etene vauhdilla. Välillä asiakastyössä tulee eteen haastavia tilanteita. Silloin on vietävä viranomaisen viestiä hyvässä hengessä eteenpäin ja kyettävä neuvottelemaan.

Tarkastajien rooli muuttuu valvojasta valmentajaksi. Kuinka tämä näkyy työssäsi? Minulle on ollut tärkeää kymmenvuotisen urani alusta saakka tuoda valvontaan asiakaspalveluhenkeä. Vaikka olemmekin viranomaisia, se ei sulje pois hyvää ja ystävällistä asiakaspalvelua. Meidän on annettava selkeämpiä ohjeita, avattava lakitermejä ymmärrettävästi ja kehitettävä vuorovaikutteisuutta. Minusta on tosi hyvä juttu, että keräämme tarkastuskohteilta palautetta työstämme.

Miten elintarvikepetokset näkyvät työssäsi? Ikävä tosiasia on, että alalla esiintyy rikollisuutta ja taloudellista hyötyä tavoitellaan väärin perustein. Kiinnijäämisriski on ollut pieni. Petokset eivät tule välttämättä esille Oiva-tarkastuksilla. Siksi meillä on satsattu asiaan paljon viime vuosina. Olen jäsenenä valvontayksikkömme petostiimissä Helsingissä. Kouluttaudumme huomaamaan valvonnassa esimerkiksi alkuperämaan ja pakkausmerkintöjen väärennökset ja kehitämme petosyhteistyötä verottajan, poliisin ja muiden maiden kollegojen kanssa.

Elintarviketarkastaja Hanna-Kaisa Mäkelä

Mistä saat virtaa?

Kahden koiran kanssa ulkoilusta ja luonnossa olemisesta.

Minkä kirjan luit viimeksi?

Kjell Westön Rikinkeltainen taivas. On ihanaa uppoutua muuhun maailmaan hetkeksi.

Mitä söit aamiaiseksi?

Tuorepuuroa, jossa oli chian siemeniä, kauramaitoa, marjoja, banaania ja kasviproteiinijauhetta. Se pitää nälkää hyvin.