Kumppanisisältö: Nutriswiss

Meriperäiset öljyt: kevyellä jalostuksella suuri saanto ja korkea laatu

Kuluttajien lisääntyvä tietoisuus omega-3:n fysiologisista hyödyistä kasvattaa kala- ja leväöljyjä sisältävien ravintolisien kysyntää, ne ovatkin tärkeimmät omega-3-rasvahappojen lähteet. Näiden helposti hankittavien, mutta herkkien raaka-aineiden käsittely on tarkkaa.

Valmistajat tietävät, että monityydyttymättömät rasvahappoöljyt hapettuvat välittömästi jouduttuaan kosketuksiin ilman kanssa. Apua on kuitenkin saatavilla: Sveitsissä toimiva Nutriswiss-jalostamo on erikoistunut öljyihin, jotka vaativat huolellista käsittelyä ja joiden on oltava erityisen puhtaita. Epäpuhtauksien poistamiseksi raakaöljyistä Nutriswiss on ottanut käyttöön hellävaraiset jalostusprosessit, jotka ovat äärimmäisen tehokkaita, eivätkä tuota prosessiin epäpuhtauksia.

Nutriswiss varmistaa öljyjen erittäin korkean laadun raaka-aineesta lopputuotteeksi. Huolellisesti tarkastettujen ja valittujen raaka-aineiden hankinta on ensiarvoisen tärkeää. Kaikkien raaka-aineiden tavoin myös omega-3-öljyjen puhtaus saattaa kärsiä kasvattamisen, kuljetuksen tai käsittelyn aikana.Vaikka myös kalaöljyissä on ympäristösaasteita, niiden jalostuksen suurin haaste on herkkyys hapelle. Haitalliset hapettumistuotteet, kuten rasvahappoperoksidit, aiheuttavat härskiintyneen ”kalamaisen” hajun ja sekundaariset hajoamistuotteet, kuten aldehydit, aiheuttavat tumman värin nopeaa muodostumista. Herkkiä öljyjä ei voida enää pelastaa jatkokäsittelyllä tietyn rajan ylittymisen jälkeen.

Leväöljyä, jossa on runsaasti monityydyttymättömiä rasvahappoja, on myös käsiteltävä huolellisesti ja säilytettävä suojakaasussa. Leväöljyssä ei ole juuri ollenkaan epäpuhtauksia, koska se ei ole peräisin merestä, vaan sitä fermentoidaan kaasutiiviissä säiliöissä. Korkealaatuisen omega-3-öljyn aistinvaraisten ominaisuuksien lisäksi myös sen puhtaus on ensiarvoisen tärkeää. Korkealaatuisen öljyn on oltava todistetusti puhdasta. Nykyaikaiset analysointimenetelmät voivat havaita pienimmätkin määrät haitallisia jäämiä.

Huippuluokan omega-3-tuottaja: käymisastioissa tuotettavissa mikrolevissä ei ole lähes ollenkaan epäpuhtauksia ja ne tuottavat hyvin biosaatavaa DHA:ta. Tekijänoikeus: 123rf/Akhararat Wathanasing

Hellävaraisen prosessin valinta

Nutriswissin jalostusprosessit varmistavat, että öljyjen aistinvarainen profiili täyttää farmaseuttiset vaatimukset, ja öljyt täyttävät tarkasti valvotut, ravitsemuksellisia erikoistuotteita koskevat vaatimukset. Esimerkiksi äidinmaidonvastikkeiden koostumusta — etenkin omega-3- ja omega-6-happojen suhdetta — voidaan säätää erityisten asiakasvaatimusten täyttämiseksi.

Korkeimpien laatuvaatimusten täyttymisen varmistamiseksi Nutriswiss investoi jatkuvasti täydentäviin tekniikoihin. Muiden öljyjen kohdalla hyvin toimivat jalostuslämpötilat ovat 180–250 °C luokkaa. Omega-3-öljyille tällainen lämpökuorma olisi kuitenkin liian suuri. Siksi Nutriswiss on kehittänyt kevyen ja erittäin tehokkaan prosessin, joka minimoi lämpöaltistuksen.

Kevyen jalostuksen periaatetta on käytetty kalaöljyteollisuudessa jo vuosia. Lyhyen käsittelyajan ansiosta lämpökuormitus pysyy matalana eikä prosessin epäpuhtauksia, kuten transrasvahappoja tai kloorattuja rasvahappoestereitä (3-MCPD) muodostu. Menetelmä tuottaa erityisen suuren määrän omega-3-rasvahappoja poistaen tehokkaasti vapaat rasvahapot, muut epäpuhtaudet ja ei-toivotut hapettumis- ja hajoamistuotteet. Yksi yleisimmin käytetyistä hapettumisasteen indikaattoreista on anisidiiniarvo. Kalaöljyissä toissijaisten hapettumistuotteiden poistaminen voi laskea anisidiiniarvon alle kymmeneen ja joissain tapauksissa jopa alle viiteen, mikä vastaa premium-laatuisia öljyjä.

Omega-3-tuotteiden kysyntä kasvaa ympäri maailmaa, ja samaan aikaan epäpuhtauksien arviointimenetelmät tarkentuvat. Lainsäädännössä määritellyt raja-arvot saattavat tiukentua tulevaisuudessa. Nutriswissin tehtaalta lähtevä tuote on täydellisen turvallinen. Lisäksi öljyn puhtaus vaikuttaa positiivisesti aistinvaraisiin ominaisuuksiin. Jalostusprosessi on niin onnistunut, että kun vaativille asiakkaille leivottiin kuivakakku käyttäen kalaöljyä rasvalevitteen sijaan, kukaan heistä ei maistanut mitään eroa!

Yhteydenotot

Head of R&D, Frank Möllering, Nutriswiss AG

frank.moellering@nutriswiss.ch +41 (0)32 387 48 48