Kumppanisisältö: VIP – Val Venosta Osuuskunta

VIP – Luomuomenoiden tuotannon Euroopan mestari

VIP, Val Venosta Osuuskunta, on Euroopan johtava luomuomenoiden tuottaja ja jalostaja. Mutta mikä tekee erityisen tästä etelä-tirolilaisesta omenantuotantoalueesta ja miksi VIP:stä on tullut yksi luomuomena-alan johtajista? Kaikki perustuu perinteikkääseen ja innovatiiviseen omenanviljelyalueeseen.

Val Venosta on pitkänomainen laakso Etelä-Tirolin länsiosassa Itävallan rajalla. Alppien sydämessä korkeat vuorenhuiput ympäröivät 80 kilometriä pitkää laaksoa, joka ulottuu Meranosta Reschensolaan.

Pienillä maatalousyrityksillä on pitkät perinteet

VIP:n jäsenet ovat pääosin pieniä maatalousyrityksiä, joilla on keskimäärin kolme hehtaaria omenatarhoja. Halu pitää yritykset pieninä juontaa ymmärryksestä, että jokainen omena tarvitsee omakohtaista hoivaa tullakseen terveeksi ja luonnonmukaiseksi tuotteeksi. Sen lisäksi, että VIP:llä on henkilökohtainen yhteys omenapuihinsa, se pitää erittäin tärkeänä tuottajien ja kuluttajien välisten suhteiden vahvistamista. Tämän vuoksi VIP käynnisti viisi vuotta sitten BioGraphy-hankkeen, jonka avulla kuluttaja voi tavata Val Venostan luomuomenan tuottajia.

VIP:n noin 250 luomutuottajaa eivät noudata ainoastaan luonnonmukaisten omenoiden tuotantoa koskevia eurooppalaisia säännöksiä, vaan myös Bioland- tai Demeter-yhdistysten säännöksiä. VIP tuottaa vuosittainen yli 25 000 tonnia eri lajikkeisia luomuomenoita, ja määrät kasvavat. Siten Val Venosta osuuskunnasta on tullut yksi Euroopan johtavista luomuomenoiden tuotantoalueista sekä määrässä että tuotteiden laadussa.

Jokainen omena tarvitsee huolenpitoa ja paneutumista kasvaakseen terveeksi luonnon tuotteeksi.

Alpeilla ihanteellinen ilmasto omenan viljelylle

Val Venosta on Euroopan korkein yhtenäinen omenantuotantoalue, jonka viljelyalat ovat 500–1 000 metriä merenpinnan yläpuolella. Paljon aurinkoisia päiviä, vähän sadetta ja suuri lämpötilavaihtelu päivän ja yön välillä tarjoaa parhaat ilmasto-olosuhteet luomuomenoiden tuotannolle. Näissä korkeuksissa solut jakautuvat hitaammin niin, että Val Venosta -omenat voivat kypsyä pidempään. Tuloksena on erityisen tiivis, maukas hedelmäliha ja pidentynyt säilyvyysaika. Lisäksi on vielä yksi tärkeä luonnon elementti: Val Venostan tuuli. Tämä Reschensolasta koko laakson läpi puhaltava raikas tuulenvire pitää laakson kuivana ja helpottaa merkittävästi luomuomenoiden viljelyä. Kuiva ilmasto estää sienten muodostumista ja auttaa vähentämään siententorjunta-aineiden käyttöä.

Vakaumuksena luonnonmukaiset tuotantotavat

Val Venostan tuottajat ovat aina tienneet, että maatalous voi menestyä vain sopusoinnussa luonnon kanssa. Val Venostan ensimmäiset edelläkävijät kasvattivat omenoitaan luonnonmukaisten tuotantotapojen mukaisesti jo 1980-luvun alussa. Siksi puolet Omenaparatiisin omenatarhoista kastellaan vettä säästävällä tippakastelulla. ”Elä ja anna elää” on Val Venostan tuottajien motto luonnon monimuotoisuuden edistämiseksi. Siten hedelmätarhoissa luodaan pensasaitojen, pensaiden, hyönteishotellien ja pesimäpaikkojen avulla lisää elinympäristöjä kasveille, hyönteisille, linnuille ja pieneläimille. Kaikki nämä eläimet ovat hyvin hyödyllisiä omenantuottajille, koska ne ovat luonnollisia tuholaistorjujia ja auttavat pitämään tasapainon omenatarhoissa ilman torjunta-aineita.

Val Venostan innovatiivinen luomuomenien pakkaustalo on yksi Euroopan moderneimpia tehtaita.

Innovatiivinen pakkaustalo luomuomenille

Tuotannon lisäksi VIP:llä on myös teknologista osaamista luomuomenoiden jalostuksessa ja markkinoinnissa: Kaikki luomuomenat jalostetaan innovatiivisessa luomupakkaustalossa Juvalissa, joka on yksi Euroopan nykyaikaisimmista tehtaista. Pakkaustalo on suunniteltu ainoastaan luomuomenoiden lajitteluun, varastointiin, pakkaamiseen ja toimittamiseen, kun taas alueen tavanomaiset omenat jalostetaan muissa osuuskunnissa. Näin tuote-erät eivät mene sekaisin ja tuoteturvallisuus säilyy. Pakkaustalon suurvaraston varastointikapasiteetti on 18 000 laatikkoa (á 300 kg), ja se toimii FIFO-periaatteen mukaisesti (first in, first out), joten omenoiden käsittely on ammattimaista ja laadukasta. Nykyaikaiset linjat takaavat luomuomenoiden hellävaraisen, joustavan ja nopean käsittelyn. Lajittelukapasiteetti on 60 omenalaatikkoa tunnissa ja pakkauskapasiteetti 28 tonnia tunnissa. Tämä tuo VIP:lle ja sen yritysasiakkaille valtavia etuja joustavuuden ja käsittelykapasiteetin suhteen. Siten korkea laatu, kestävä käsittelyprosessi ja erinomainen asiakaspalvelu ovat taattuja.

Nykyaikaiset linjat takaavat luomuomenille hellän, joustavan ja nopean prosessin.

BioGraphy: Val Venostan luomutuottajien muotokuva

Mistä luomuomenani tulevat? VIP:n BioGraphy-projektit tarjoavat kuluttajille mahdollisuuden jäljittää avoimesti omenoidensa alkuperän.

Val Venostan luomuomenoiden kaikissa pakkauksissa on etiketti, josta löydät omenoitasi kasvattaneen tuottajan nimen. Jos sitten menet osoitteeseen vip.coop/biography ja lisäät tuottajan nimen, saat paljon mielenkiintoista tietoa tuottajasta ja hänen tilastaan, Val Venostan viljelyalueesta ja luomutuotannosta.

VIP – Val Venosta Osuuskunta

VIP on Val Venostassa seitsemän osuuskunnan yhteenliittymä, jossa on noin 1 700 jäsentä. Se on yksi tärkeimmistä omenantuottajista Italiassa ja muualla Euroopassa ja luomuomenoiden tuotannon ja markkinoinnin johtaja.

Video BioGraphystä.