
Valio investoi 30 miljoonaa euroa Joensuun tehtaan kypsytysvarastoon ja automatisointiin
Valio investoi Joensuun tehtaaseen rakennettavaan uuteen kypsytysvarastoon. Investoinnin arvo on noin 30 miljoonaa euroa. Tehtaan yhteyteen rakennettavan varaston laajennuksen rakennustyöt käynnistyvät heti ja valmistuvat vuoden 2027 loppuun mennessä.
Investointi kattaa Valion Joensuun tehtaan kypsytysvaraston laajennusrakentamisen ja toimintojen automatisoinnin. Rakennustyöt käynnistyvät toukokuussa 2025. Samalla vanhasta kypsytysvarastosta remontoidaan tilat Vantaan tehtaalta siirrettäviä tuotantolinjoja varten. Vantaan tehtaalta Joensuuhun siirtyvät juustojen viipalointi ja raastaminen sekä sulatejuustojen valmistus. Investointi liittyy Valion suunnitelmiin siirtää Vantaan-tehtaan tuotanto vaiheittain Joensuuhun vuosien 2025–2027 aikana.
Investoinnin ansiosta koko juustonvalmistusprosessi saadaan saman katon alle Joensuun tehtaaseen. Valion tiloilta kerätty maito keitetään juustoksi, joka suolataan ja lopulta kypsytetään varastossa. Juustot jatkavat kypsytyksen jälkeen jatkojalostukseen eli palapakattavaksi, viipaloitavaksi tai raastettavaksi. Jatkossa tehtaalla valmistetaan myös sulatejuustoja. Uusi kypsytysvarasto on pitkälle automatisoitu, mikä tuo tehokkuutta ja säästöjä tehtaan toimintaan. Juuston valmistuksessa pyritään hyödyntämään kaikki mahdolliset sivuvirrat mahdollisimman hyvin.
”Laajennuksen myötä Joensuun tehtaalle syntyy parin vuoden sisällä kaikkiaan noin sata uutta työpaikkaa. Uusia tehtäviä syntyy sitä mukaa, kun uudet tuotantolinjat ja tilat otetaan vaiheittain käyttöön. Tässä vaiheessa olemme rekrytoineet jo 15 uutta työntekijää ja loppuvuoden aikana uusia tehtäviä avautuu viipalelinjoille vielä muutama kymmenen lisää. Myös Vantaan tehtaalta on siirtynyt valiolaisia töihin Joensuuhun”, kertoo Joensuun tehtaanjohtaja Petri Liukka.
Suurin osa Suomen maitotiloista sijaitsee Pohjanmaalta Itä-Suomeen ulottuvalla alueella. Joensuun tehdas vastaanottaa maitoa 800:lta, pääosin Pohjois-Karjalassa sijaitsevalta maitotilalta ja valmistaa kolmanneksen kaikista Valion juustoista. Tehtaan vuosittainen tuotantomäärä on noin 25 miljoonaa kiloa juustoharkkoja, kuluttajapakattuja juustoja, tuorejuustoja ja lisäksi valmistetaan myös maitojauheita. Joensuun tehtaan päätuotteita ovat Valio Polar® -juustot, Valio Salaneuvos® -juustot ja Valio Viola® -tuorejuustot. Jatkossa Joensuussa valmistetaan myös sulatejuustoja kuten ikonista Valio Koskenlaskija® -sulatejuustoa sekä Valio Aamupala®, Valio Olympia ja Valio Kippari® -juustoviipaleita sekä -raasteita. Noin 20 prosenttia Joensuun tehtaan tuotannosta menee vientiin.
Suosittelemme artikkelia

Valio siirtää Kauhavan tehtaan tuotannon Joensuuhun

Maataloustuotteiden ja elintarvikkeiden vienti vauhdittui – kauraa vietiin Saksaan ennätysmäärä

ETL: Ruokavienti kasvussa, uhkana kauppasota

Jukolan Juuston Aito Cheddar Vintage ja Valio Viola® maustamaton tuorejuusto laktoositon ovat Suomen parhaat juustot 2024

Valio suunnittelee Vantaan tehtaan ja Pitäjänmäen varastotoimintojen siirtoa – muutosneuvottelut alkavat
