Tutkimus: nuorten aikuisten alkoholinkäyttö on vähentynyt, mutta juhlissa koetaan silti painetta juoda
Useampi kuin joka kolmas nuori on vähentänyt alkoholinkäyttöään ja yhä useampi kippistelee myös juhlissa tai tapahtumissa alkoholittomilla juomilla, paljastaa Hartwallin teettämä tutkimus. Silti nuoret kokevat edelleen painetta juoda alkoholia sosiaalisissa tilanteissa ja alkoholittoman juoman valinta herättää ihmettelyä.
Lähes puolet (45 %) suomalaisista nuorista aikuisista kokee painetta juoda alkoholia sosiaalisissa tilanteissa, kuten juhlissa, ja joka kolmas (32 %) on kokenut ahdistusta humalahakuisesta juomakulttuurista esimerkiksi opiskelijatapahtumissa. Tämä selviää Hartwallin 19–30-vuotiaiden nuorten aikuisten alkoholinkäyttöä ja asenteita luotaavasta kyselystä.*
Samaan aikaan suuri osa nuorista aikuisista (37 %) kertoo vähentäneensä alkoholin kulutustaan ja joka kymmenes (10 %) ei juo alkoholia lainkaan.
”Nuorten alkoholinkäyttö on ollut pidemmän aikaa laskusuunnassa: yhä enemmän kiinnitetään huomiota omaan terveyteen ja hyvinvointiin, ja myös juhlissa valitaan juhlajuomaksi alkoholiton vaihtoehto. Se, että moni kokee silti sosiaalista painetta juoda alkoholia, kertoo siitä, että juomakulttuuri vaatii vielä työtä kääntyäkseen”, sanoo laki- ja vastuullisuusjohtaja Hanna Sivenius Hartwallilta.
”Oletko tylsä?” – Erityisesti naisten alkoholittomuus juhlissa ihmetyttää
Suurin osa (60 %) niistä nuorista aikuisista, jotka joskus viettävät alkoholitonta juhlaa, ovat kokeneet ihmettelyä valinnastaan. Ihmettelyä kokevat erityisesti nuoret naiset, joista jopa 72 prosenttia on joutunut perustelemaan alkoholittoman juoman valintaansa.
Jos nuori juhlii ilman alkoholia, yleisimmin tiedustellaan, onko hän liikenteessä autolla tai ihmetellään, onko hän tylsä. Naisilta tiedustellaan myös mahdollista raskautta.
”Meillä on edelleen vahvana käsitys siitä, että hauskanpitoon kuuluu alkoholi ja juomattomuus voidaan kokea hauskuudelle jopa uhkana. Samaan aikaan suurin osa, 66 prosenttia, nuorista aikuisista kuitenkin kokee, että nykyään on sosiaalisesti hyväksyttävämpää kuin ennen valita juhlissa alkoholiton vaihtoehto. Muutosta on siis jo tapahtunut. Myös me Hartwallilla haluamme tätä edistää kehittämällä alkoholittomia vaihtoehtoja jokaiseen tilanteeseen ja makuun, ja tuomalla niitä entistä paremmin tarjolle niin kaupoissa kuin ravintoloissa,” Sivenius kertoo.
Alkoholittomia tapahtumia toivotaan lisää
Alkoholittomien vaihtoehtojen tarjonta niin oluissa, siidereissä, lonkeroissa kuin viineissä ja drinkeissäkin on kasvanut viime vuosina valtavasti, ja laatu parantunut. Enää esimerkiksi alkoholittoman oluen valitseminen ei tarkoita tyytymistä kakkosvaihtoehtoon, vaan tarjolla on makuelämyksiä jokaiseen makuun.
Enemmistö (56 %) nuorista aikuisista kokeekin, että alkoholittomien juomien tarjonta on riittävää, mutta monen mielestä (41 %) esimerkiksi opiskelijajuhlissa on tarjolla liian vähän alkoholittomia vaihtoehtoja.
Useampi kuin joka kolmas nuori aikuinen (39 %) toivoo myös täysin alkoholittomia tapahtumia ja illanviettoja esimerkiksi ravintoloissa.
”Alkoholittomia vaihtoehtoja on alkanut tulla tarjolle yhä enemmän myös tapahtumiin ja esimerkiksi viime kesänä useilla festareilla nähtiin pelkästään alkoholittomia juomia tarjoavia Zero Zone -baareja. Täysin alkoholittomat illanvietot tulevat varmasti yleistymään tulevaisuudessa.”
*Nuorten aikuisten alkoholin käyttö ja asenteet -tutkimuksen tiedonkeruu toteutettiin internetkyselynä Bilendi Oy:n paneelissa 29.8.–2.9.2022. Tutkimukseen osallistui 1000 suomalaista 19–30-vuotiasta nuorta aikuista.