Sundomin savusilakka ja Sundomin savukala askeleen lähempänä virallista nimisuojaa

Kaksi Pohjanmaan perinteisintä kalatuotetta – Sundomin savusilakka ja Sundomin savukala – ovat nyt Ruokaviraston käsittelyssä. Tavoitteena on saada kalatuotteille suojattu maantieteellinen merkintä, joka tuo niille tunnustusta niin kansallisesti kuin EU-tasolla.

Sundom fiskargilletin aloitteesta Österbottens Fiskarförbund on vuoden 2024 aikana laatinut ja viimeistellyt nimisuojaushakemukset Sundomin savusilakalle ja Sundomin savukalalle. Hakemukset toimitettiin Ruokavirastolle vuodenvaihteessa ja ovat nyt viranomaiskäsittelyssä.

Nimisuojaus takaa sen, että nämä perinteiset Sundomista lähtöisin olevat kalatuotteet saavat sekä virallisen tunnustuksen että oikeudellisen suojan. Suojattu maantieteellinen merkintä tarkoittaa, että tuotteet on valmistettava tietyllä maantieteellisellä alueella – tässä tapauksessa Sundomin kylässä – vaikka raaka-aine, kala, voidaan pyytää muilta vesialueilta.

– Tuottajille nimisuoja tuo turvaa, koska se vähentää riskiä, että Sundomin ulkopuoliset savustamot tai toimijat, jotka eivät noudata perinteistä valmistusmenetelmää, käyttävät nimiä Sundomin savusilakka ja Sundomin savukala, sanoo Österbottens Fiskarförbundin toiminnanjohtaja Marina Nyqvist.

Kalansavustus on ollut osa Sundomin kulttuuria 1700-luvulta lähtien. Vuosien 1900–1920 aikana kehitettiin erityinen savustusuuni, jota käytetään edelleen. Tällöin syntyi Sundomin savusilakka sellaisena kuin se tunnetaan nykyään – kultaisesta väristään ja hyvästä maineestaan tunnettu tuote. Tyypillistä sille on, että kala myydään ilman silmiä, koska silakka pujotetaan vartaaseen silmien kautta ennen savustusta.

Uunit lämmitetään lepällä, mikä antaa Sundomin savusilakalle sen tunnusomaisen savuisen maun ja kauniin ulkonäön. Samaa tekniikkaa ja polttomenetelmää käytetään myös muiden kalalajien, kuten siian, ahvenen, lohen, nieriän ja katkarapujen savustukseen. Kaikki nämä tuotteet kuuluvat nimikkeen Sundomin savukala piiriin.

– Haluamme säilyttää ja suojella ainutlaatuista ruokakulttuuriamme. Sundomin savusikalakka ja Sundomin savukala ovat pitkän käsityöperinteen ja sukupolvelta toiselle siirtyneen osaamisen tulosta, kertoo Sundom fiskargilletin puheenjohtaja Tom Blom.

Sundom fiskargille toimii virallisena hakijana nimisuoja-asiassa. Ruokavirasto antaa hakijalle mahdollisuuden täydentää hakemuksia ennen kuin ne toimitetaan EU-komissiolle lopullista arviointia varten. Kyseessä on prosessi, joka valitettavasti voi kestää useita vuosia.

Työ hakemusten laatimiseksi on rahoitettu Österbottens fiskeleaderin kautta Euroopan meri-, kalatalous- ja vesiviljelyrahaston varoilla.