
Perunaharrastajat viljelevät lähes 200 eri lajiketta – viljelyyn kaivataan perinneperunoita
Vanhoja perunalajikkeita tarvitaan turvaamaan tulevaisuuden perunantuotantoa, ja tässä harrastajaviljelijöillä on tärkeä rooli. Luonnonvarakeskuksen (Luke) kyselyn mukaan suomalaiset perunaharrastajat viljelevät monipuolisesti eri perunalajikkeita, mutta toivovat laajempaa valikoimaa perinteisiä lajikkeita.
Monimuotoisuus perunantuotannossa parantaa kestävyyttä, varmuutta ja laatua, sekä turvaa tuotannon myös tulevaisuudessa. Monipuolinen geeniperimä mahdollistaa uusien, parempien perunalajikkeiden jalostamisen.
–Tämä on tärkeää, jos esimerkiksi kasvitaudit tai ilmastonmuutos vaativat perunalta aivan uusia ominaisuuksia. Jos yksi lajike viljelyssä epäonnistuu, toiset voivat silti tuottaa hyvän sadon. Tämän vuoksi vanhojakin perunalajikkeita ja erilaisia muotoja on tärkeä ylläpitää ja tässä toiminnassa perunaharrastajilla on merkittävä tehtävä, erikoistutkija Veli-Matti Rokka Lukesta sanoo.
Maku ohjaa lajikevalintaa, perinnelajikkeiden säilytys kiinnostaa
Luken kyselyn mukaan harrastajat viljelevät perunaa yleisimmin erittäin pienimuotoisesti esimerkiksi parvekkeilla, viljelylaatikoissa tai omakotitalojen pihoilla. Suomessa on myös useita tosiharrastajia, joilla on useita kymmeniä tai jopa satoja erilaisia perunalajikkeita.
– Kyselyssä yllätti harrasteviljelyssä olevien perunalajikkeiden suuri määrä, yhteensä 189 eri lajiketta. Suosituimpia olivat Annabelle, Hankkijan Timo ja Siikli. Viljelyssä oli myös maatiaislajikkeita, kuten Puikula ja sinivioletti Blue Gongo, kertoo tutkija Maarit Heinonen Lukesta.
Maku oli ylivoimaisesti tärkein lajikevalinnan peruste, mutta myös taudinkestävyys, aikaisuus ja satoisuus vaikuttivat. Moni viljeli suvun perinneperunaa. Siemenperunat hankittiin pääosin puutarhamyymälöistä, mutta osa käytti edellisvuoden satoa tai sai siemeniä tuttavilta.
Kysely paljasti myös tiedonpuutetta: puolet vastaajista ei tiennyt, mistä voisi ostaa perinnelajikkeiden siemenperunoita. Niiden viljelyyn on kuitenkin kiinnostusta, ja monet haluaisivat tukea kansallista ruokaturvaa ja säilyttää perinnelajikkeita.
– Perinnelajikkeiden perunoita on hyvin heikosti saatavilla. Niitä toimittaa Pohjoismainen Geenivarakeskus kerran vuodessa ja vain muutamia mukuloita tietyistä vanhoista lajikkeista ja maatiaisperunoista. Ainoastaan Puikulaa ja Blue Congoa on yleisesti myynnissä Suomessa. Ulkomailta, EU:n sisäalueelta, voi yrittää tilata puhdistettua siementä vanhoista eurooppalaisista perunalajikkeista, Rokka kertoo.
Luken kesällä 2024 tekemään kyselyyn vastasi 435 henkilöä eri puolilta Suomea, eniten Etelä-Suomesta.
DNA-merkit helpottavat perunoiden tunnistamista
Luken vetämässä MainPotRe-hankkessa on tunnistettu Suomesta, Virosta ja Latviasta yksittäisiltä kansalaisilta saatuja perunanäytteitä DNA-merkkien avulla.
– Käytimme perunoiden analysoinnissa niin sanottuja mikrosatelliittimerkkejä. Pystyimme tunnistamaan useita vanhojakin perunanäytteitä, joiden alkuperästä ei aikaisemmin ollut varmuutta, sillä monet kansalaiset olivat ehtineet antaa niille omia nimityksiään, erikoistutkija Lidija Bitz kertoo.
Perunanäytteiden tunnistaminen jatkuu DNA-sekvenssitietoon pohjautuvalla tutkimuksella, jolloin saadaan yksityiskohtaisempaa tietoa mahdollisista geneettisistä muutoksista saman perunalajikkeen sisällä.
– Lajikkeen sisällä tapahtuneet mahdolliset geneettiset muutokset kertovat viljelyolojen vaikutuksesta lajikkeen kehitykseen, sillä 150 vuoden viljely eri maissa on saattanut muuttaa lajiketta paremmin sopeutuvaksi paikallisiin oloihin, erikoistutkija Veli-Matti Rokka sanoo.
Luonnonvarakeskuksen hanke MainPotRe (2023–2025) toteutetaan Suomen, Viron ja Latvian yhteistyönä, ja se saa rahoitusta EU:n Interreg Baltic Sea Region -ohjelmasta. MainPotRe-hankkeen tavoitteena on parantaa Suomen ja Baltian maiden ruokaturvaa ja omavaraisuutta sekä tarjota kuluttajille erilaisia perunavaihtoehtoja terveellisen ruoan valmistukseen.
Suosittelemme artikkelia

Moni hyväksyy genomitekniikoilla tuotetut lajikkeet

Kauppapuutarhaliiton uudet lautasmallit “ainakin yritin” ja “close enough” kannustavat syömään enemmän kasviksia

Lantmännen laajentaa Ilmasto & Luonto -ohjelmansa kotimaisen kauran viljelyyn

Palkokasvien viljely ruuaksi ja rehuksi vahvistaa huoltovarmuutta

Uudistava viljely lisää yhteyttämistä ja mikrobien määrää
