Nuoret aikuiset ovat kiinnostuneita kahvin vastuullisuudesta

Elintarviketeollisuusliiton Kahvi- ja paahtimoyhdistyksen teettämän kahvinkäyttötutkimuksen mukaan 18–30-vuotiaista suomalaisista nuorista naisista 70 % ja miehistä 50 % on kiinnostuneita kahvin vastuullisuudesta. Tärkeimpinä vastuullisuusviesteinä nuoret aikuiset pitävät kahvipakkausten kierrätettävyyttä, vastuulliseksi varmennettua tuotantoa ja kahvin jäljitettävyyttä alkuperämaiden tuottajille asti.

Nuorten aikuisten kahvinkäyttötutkimuksen vastaajista noin puolet kertoo miettivänsä kahvin ympäristö- ja ilmastovaikutuksia sekä kahviin liittyviä ihmisoikeuskysymyksiä. Lähes puolet kokee huonoa omaatuntoa siitä, että kahvia päätyy viemäriin. Jopa 26 % vastaajista kertoo, että näin käy usein.

Kahviala on panostanut jo vuosien ajan pitkäjänteiseen vastuullisuustyöhön koko arvoketjussa. Vastuullinen ja kestävä viljely, viljelijän toimeentulon turvaaminen, hävikin vähentäminen kahvin paahtamisen ja valmistuksen yhteydessä sekä kuljetusten hiilijalanjäljen pienentäminen ovat esimerkkejä jatkuvasta vastuullisuustyöstä. Lisäksi kuluttajia opastetaan mm. kierrättämään pakkauksia ja vähentämään ruokahävikkiä.

Elintarviketeollisuusliiton Kahvi- ja paahtimoyhdistyksen jäsenyrityksillä on YK:n kestävän kehityksen tavoitteisiin perustuvat vastuullisuusohjelmat ja Science based target -aloitteen mukaiset ilmastotavoitteet. Noin 60 % kahvinkäyttötutkimukseen osallistuneista nuorista aikuista kokee, että kaupoissa on hyvin saatavilla vastuullisesti tuotettuja kahveja. 

– Tutkimuksen mukaan 70 % nuorista aikuisista luottaa kahvivalmistajiin ja -merkkeihin vastuullisten toimintatapojen osalta. Tämä kertoo, että kahvitoimijoiden vastuullisuustyöllä on merkitystä ja kirittää alan toimijoita edelleen kestävän kehityksen mukaisiin käytäntöihin, toteaa Kahvi- ja paahtimoyhdistyksen asiamies, johtaja Marleena Tanhuanpää Elintarviketeollisuusliitosta.

Tarkempia tietoja tutkimuksen tuloksista löytyy täältä.

Nuoret aikuiset nauttivat kahvia monipuolisesti

Nuorten aikuisten kahvin valintaan vaikuttavat pääasiassa maku, positiivinen tuotekokemus ja kahvin paahtoaste. Suosituimpia kahveja ovat vaalea- ja tummapaahtoiset suodatinkahvit, mutta nuoret aikuiset nauttivat mielellään myös espressoa tai espressopohjaisia maitokahvijuomia kuten lattea ja cappuccinoa. Kahvikulttuuriin kuuluvat myös pikakahvi ja valmiit kahvijuomat. Lisätietoa nuorten aikuisten kahvinkulutuksesta löytyy tästä linkistä.

Kahvi.fi-sivustolta löytyvät myös suomalaisten kahvinkulutukseen sekä kahvin tuontiin ja tuotantoon liittyvät vuosittaiset tilastotiedot.

Kahvi.fi-sivustolla voi tutustua kahvin historiaan, viljelyyntuotantoon ja valmistamiseen.