Finnforel suunnittelee kalankasvatuslaitosta Abu Dhabiin
Vesiviljelyteknologiayritys Finnforel ja Abu Dhabissa toimiva sijoitus- ja holdingyhtiö ADQ selvittävät kirjolohen kiertovesikasvatukseen keskittyvän kalanviljelylaitoksen kehittämistä Abu Dhabiin. Laitoksen arvioitu tuotantokapasiteetti on 3 000 tonnia kirjolohta vuodessa.
Laitoksen suunniteltu sijainti on lähellä Abu Dhabia, KEZADin muun muassa vesiviljelyyn keskittyvällä teollisuusalueella. Alueella on tarkoitukseen sopiva infrastruktuuri kuten logistiikkakeskuksia, varastoja, satamia ja liikenneyhteyksiä.
Yhteistyösopimuksensa mukaisesti ADQ ja Finnforel tekevät yhteistyötä tavoitteena kasvattaa kirjolohta Yhdistyneissä arabiemiirikunnissa hyödyntäen kiertovesiviljelyjärjestelmiä. Kiertovesijärjestelmässä vesi puhdistuu ja käytetään uudelleen, minkä ansiosta jätettä ei synny ja uuden veden käyttö pysyy vähäisenä. Kasvatustapa mahdollistaa kalatuotannon ympäri vuoden ympäristöolosuhteista riippumatta.
Hanke on ensimmäinen suurimittainen kiertovesijärjestelmän käyttöönotto Yhdistyneissä arabiemiirikunnissa. Laitos toteutetaan Finnforelin Gigafactory-konseptin mukaisesti. Konsepti kattaa saman katon alla tapahtuvan kasvatuksen ja jalostuksen valmiiksi pakattuihin kuluttajatuotteisiin.
Finnforel on vuonna 2015 perustettu vesiviljelyteknologian yritys, joka operoi Suomessa kiertovesikasvatusjärjestelmiä, joiden vuosittainen tuotantomäärä on kolmetuhatta tonnia. Yhtiön arvoketju kattaa kaikki kalanviljelyn vaiheet mätimunasta kasvatukseen ja valmiisiin kuluttajapakkauksiin. Yrityksen tavoitteena on moninkertaistaa tuotantokapasiteetti vuoteen 2032 mennessä globaalin kasvun kautta.
– Yhteistyömme Finnforelin kanssa osoittaa sitoutumisemme huipputeknologian hyödyntämiseen paikallisen ruoantuotannon kehittämiseksi. Koska valtaosa Yhdistyneiden arabiemiirikuntien proteiinikysynnästä katetaan tuonnilla, tavoitteemme on parantaa paikallista tarjontaa ja tuoda markkinoille uusi tapa tuottaa korkealaatuista ja ravintoarvoltaan arvostettua kalaa, sanoo Mansour AlMulla, ADQ:n varatoimitusjohtaja.
– Nykyiset globaalit realiteetit korostavat ruokaturvan merkitystä. Tulevaisuudessa jokaisen maan on yhä tärkeämpää varmistaa pystyvänsä itse tuottamaan suurimman osan tarvitsemastaan ruuasta, mukaan lukien tuore kala. Finnforel aikoo rakentaa verkoston paikallisia laitoksia, jotka perustuvat koeteltuun ja testattuun kokonaisvaltaiseen konseptiimme kestävällä ja ympäristöystävällisellä tavalla, toteaa Pekka A. Viljakainen, Finnforelin perustajaosakas ja toimitusjohtaja.
FAO: Kalan kulutus kasvaa
YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestön (FAO) mukaan vesiekosysteemeistä peräisin olevat elintarvikkeet muodostavat 15 prosenttia maailman eläinproteiinien saannista. Vesiviljelytuotteiden globaali kulutus on yli kaksinkertaistunut viimeisten 60 vuoden aikana ja FAO ennustaa, että kulutus kasvaa vielä 12 prosenttia vuoteen 2032 mennessä. Samaan aikaan kuluttajaryhmät ja ympäristöjärjestöt ympäri maailmaa tuovat esiin tarpeen siirtyä nykyisistä kalankasvatus- ja kalastusmenetelmistä täysin kestäviin, jätteettömiin ja ympäristöystävällisiin malleihin.
Suosittelemme artikkelia
Kumppanisisältö: Nevel Oy
Kommentit