Ensimmäistä kertaa Hävikkiviikolla: laskuri kertoo ruokahävikkisi määrän ja vaikutukset

Kotitalouksissa syntyy eniten ruokahävikkiä kaikista ruokaketjun vaiheista. Nyt kuka tahansa voi laskea oman hävikkinsä määrän: 13.9.–19.9. järjestettävällä Hävikkiviikolla kannustetaan kokeilemaan jo 45 000 käyttäjää kerännyttä ainutlaatuista ruokahävikkilaskuria. Laskurin taustalla on Luonnonvarakeskuksen tutkimustieto.

Suomalaiset heittävät vuosittain roskiin noin 500 miljoonaa euroa ruokahävikin muodossa1. Ruokahävikkiä syntyy kaikissa ruoan arvoketjun vaiheissa, mutta eniten kotitalouksissa, joissa hävikin määrä on arviolta 107–137 miljoonaa kiloa joka vuosi2.
 
”Ruokahävikki on turhaa jätettä, jonka synty voidaan välttää esimerkiksi valmistamalla tai säilyttämällä ruoka toisin. Useimmiten ruoasta, josta uhkaa tulla hävikkiä, saa tehtyä uusia, hyviä annoksia. Hävikkireseptiikkaa löytyy varsin helposti netistä, joten kyse on lähinnä suunnitelmallisuuden lisäämisestä, viitseliäisyydestä ja ruoan kunnioittamisesta. Lisäksi parasta ennen -elintarvikkeita käsitellään usein kuin viimeisen käyttöpäivän tuotteita. Poisheittohetkellä jopa puolet ruoasta olisi vielä syötävää”, taustoittaa Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Juha-Matti Katajajuuri

Ruokahävikin määrää voi olla vaikea hahmottaa, koska hävikkiä kertyy yleensä kotona vähitellen ja pienissä erissä. Kotitalouksien ostamasta ruoasta arviolta kuusi prosenttia päätyy roskiin3.

”Viime keväänä julkaistu laskuri pyrkii herättelemään kuluttajia ja sitä kautta vaikuttamaan tapoihin ja tottumuksiin tekemällä ruokahävikistä helpommin hahmotettavan ja myös mitattavissa olevan ilmiön”, jatkaa Katajajuuri.

Ruokahävikkilaskuri on täysin uusi tapa arvioida oman hävikin määrää ja vaikutuksia

Luonnonvarakeskuksen dataan perustuva ensimmäinen suomalainen hävikkilaskuri on tarkoitettu kotitalouksien käyttöön. Helppokäyttöinen, mutta vahvasti tutkimustietoon nojaava hävikkilaskuri tarjoaa uudenlaisen ja erittäin konkreettisen keinon arvioida omaa hävikkiä ja sen vaikutuksia. Laskurin avulla kotitaloudet voivat tarkastella ruokahävikkinsä määrää, rahallista arvoa sekä päästöjä. Laskuri on kehitetty yhteistyössä Pauligin kanssa. 

”Ruokahävikkilaskurin tavoitteena on rohkaista meitä jokaista tarkastelemaan omia kulutustapojamme ja olemaan siten osa ratkaisua. Ketään ei haluta tietenkään syyllistää – kyse on siitä, että kulutustapojen muuttaminen on helpompaa, kun käytössä on selkeää tietoa oman ruokahävikin määrästä ja arvosta. Keväällä julkaistua laskuria on tähän mennessä käyttänyt jo 45 000 suomalaista ja toivomme, että Hävikkiviikko innostaa mahdollisimman monia kokeilemaan konkreettisia lukuja tarjoavaa laskuria ja vähentämään ruokahävikkiä”, toteaa Pauligin viestintä- ja vastuullisuusjohtaja Kaisa Lipponen.

Hävikkiviikko järjestetään tänä vuonna osana Kuluttajaliiton koordinoimaa Hävikkifoorumia ja ruokahävikkilaskuria pyritään nostamaan esille kampanjaviikon aikana. Yhdeksättä kertaa vietettävän valtakunnallisen Hävikkiviikon tarkoituksena on nostaa ruoan arvostusta ja lisätä kotitalouksien tietoutta hävikin vähentämisen tärkeydestä.

Lue lisää Hävikkiviikosta täältä.
Kokeile laskuria ja lue lisää täällä.

Kommentit

Jätä kommentti