Nimityksiä

Tuotekehityksen kiehtovassa maailmassa

ETM Enni Ala-Kurikka vastaa IMCD Finlandin elintarvikkeiden tuotekehityslaboratoriotoiminnasta. Hän on ensimmäisessä kokopäivätyössään: hän valmistui yliopistosta ja aloitti IMCD:llä samoihin aikoihin, kesäkuussa 2023.

Kun Ala-Kurikka hakeutui elintarviketieteen opintoihin, häntä kiinnosti eniten ravitsemustiede. Kemia ja teknologia veivät kuitenkin mukanaan, ja tuotekehitys kiehtoi jo opiskeluaikoina. Hän on myös innokas kotikokkaaja, jota inspiroivat mielenkiintoiset maut ja hyvä, ravitseva ruoka.

Opintojensa ohessa Ala-Kurikka työskenteli yliopistolla tutkimusapulaisena ja opetti fukseille kemian laboratoriokurssia. Hän on työskennellyt myös SOK:n kuluttajaneuvonnassa ja tutkimushaastattelijana Foodwestillä.

IMCD Finlandin ruokapuolen tiimi on pieni ja tiivis, ja toistaiseksi Ala-Kurikka on ainoa laboratorion työntekijä. Hän ei kuitenkaan ole työpaikkansa ainokainen elintarviketieteilijä, vaan myös muissa tehtävissä toimivat työtoverit ovat elintarvikealan ammattilaisia.

Kansainvälisessä yrityksessä myös yhteydet muissa maissa sijaitseviin toimipaikkoihin ovat tärkeitä. Ala-Kurikka on lähes päivittäin yhteydessä IMCD:n Malmön toimipisteeseen, jossa hän myös vietti työsuhteensa ensimmäiset kuukaudet oppimassa työhön.

– On kiva, että työssä voi nojata siihen isoon tiimiin ja heidän osaamiseensa, Ala-Kurikka sanoo.

Malmön jakson jälkeen hän sai osallistua työpaikkansa rakentamiseen harvinaisen konkreettisesti. Laboratorio on uusi, ja aluksi siitä oli olemassa vain tyhjä huone ja piirustukset. Syksyyn kuului laitetoimituksista ja erilaisista työurakoista sopimista.

Juuri nyt Ala-Kurikan työlistalla on demotuotteiden kehittelyä ja valmistusta asiakkaan ideoiden pohjalta seuraavan viikon asiakaspäivää varten. Ne ovat tietysti liikesalaisuuksia, mutta Ala-Kurikka paljastaa pari kotikeittiönsä tuotekehitystyön kohokohtaa.

– Kehitin raskaana olleelle siskolleni graavilohen korvikkeeksi viipaloitavan geelimäisen tuotteen, jossa on graavilohen makuja kuten suolaa, savuaromia, punasipulia ja tilliä. Kerran kehitin crème brulée -munkit, joissa on rapsahtava sokerikuori.

Enni Ala-Kurikka liittyi syksyllä myös Elintarviketieteiden Seuraan. Trendien seuraaminen on osa työnkuvaa, ja kollegiaalisesta toiminnasta, webinaareista ja Kehittyvä Elintarvike -lehdestä saa siihen hyvin tukea.

Muille ensimmäistä työpaikkaansa etsiville nuorille ammattilaisille hänellä on yksi vinkki: rohkeasti hakemaan, vaikka oma erikoistuminen ei ihan täsmäisi paikkaan tai vaikka aiempaa työkokemusta ei olisi. Osaamista ja kiinnostusta alaa kohtaan voi kerryttää muutenkin kuin työkokemuksella.

– Luulen, että lohitarina sai minut erottumaan haussa tähän työpaikkaan.

NIMITYKSET

Valtion ravitsemusneuvottelukunnan pysyvänä pääsihteerinä aloitti 1.12. 2023 dosentti FT Satu Jyväkorpi. Tehtävä on sijoitettu Ruokavirastoon. Satu Jyväkorvella on pitkä kokemus ravitsemukseen liittyvästä hanke-, järjestö- ja tutkimustyöstä.

Arla Oy on nimittänyt Eljas Tuovisen vähittäiskaupasta vastaavaksi myyntijohtajaksi ja johtoryhmän jäseneksi 2.1.2024 alkaen.

Anna Rahikainen on nimitetty vastuullisuusjohtajaksi The European Pizza Companyssa.

Stiina Rasimus-Sahari on nimitetty operatiivisen suunnittelun ja aikatauluttamisen päälliköksi Food Folk Suomi Oy:ssä.

Inka Wessman on aloittanut tuoteryhmäpäällikkönä Raisiolla.

Jenni Kivikko on aloittanut tuotekehittäjänä Orkla Finlandilla.