Toimittajana vastuullisuuden jäljillä

Viivi Wanhalinna aloitti maaliskuun lopussa työn Kehittyvän Elintarvikkeen toimittajana. Wanhalinnalla on kaksi tutkintoa: hän on sekä elintarviketieteiden että maa- ja metsätaloustieteiden maisteri.

Heti lukion jälkeen akateemiset opinnot eivät olleet tavoitteena, vaan Wanhalinna haaveili ratsastuksenopettajan ammatista. Ovet alan oppilaitokseen eivät auenneet, mutta nuori nainen vietti muutaman vuoden mallin töissä muun muassa Ranskassa ja Japanissa.

– Ruoka ja ruokavalio alkoivat kiinnostaa niinä aikoina. Sain ruokavalion tärkeyteen myös toisen henkilökohtaisen kulman, kun sairastuin tyypin 1 diabetekseen, Wanhalinna kertoo.

Ilmastovastuullista ruokaa

Hän aloitti opintonsa Viikissä vuonna 2004 ja erikoistui viljateknologiaan. Ensimmäinen työpaikka oli tuotekehityksen parissa Raisio-yhtymän tehtailla Iso-Britanniassa, josta hän siirtyi Raision Suomen tehtaille.

– Suurempi kuva elintarvikealasta alkoi kiinnostaa, joten päätin opiskella tutkinnon myös maatalousekonomiasta.

Vastuullisuus on Viivi Wanhalinnaa kiinnostava teema. Sitä hän on käsitellyt myös lopputöissään, joista ensimmäisessä hän teki Suomen ensimmäisen leivän hiilijalanjäljen laskelman, ja toinen käsitteli ohjaamista ilmastomyönteiseen ruokavalioon.

Kiehtovat tuotantoketjut

Ennen Elintarviketieteiden Seuraan tuloaan Wanhalinna työskenteli Foodwestillä kehityspäällikkönä, mistä tehtävästä hän oli vanhempainvapaalla. Vanhempainvapaalla Wanhalinna piti blogia, jossa hän perehtyi erilaisten tuotteiden tuotantoketjujen vastuullisuuteen.

Nykyisessä työssä kiinnostavalta tuntuu mahdollisuus saada laajaa näkymää alaan ja viestiä alan tärkeistä kysymyksistä. Kirjoittaminen on Wanhalinnalle mieluinen tapa tuoda asioita esille.

– Olisi ihanaa voida inspiroida ihmisiä ottamaan omassa työssään huomioon uusia näkökulmia. Ympäristön ja sosiaalisen vastuun teemat elintarviketuotannossa kiinnostavat edelleen. Esimerkiksi se on mielenkiintoista, mitä kaikkea toimitusketjuihin liittyy.

Muita nimityksiä

 • HKScanin ja Vihannes-Laitilan uuden yhteisyrityksen, Kasviskonttori Oy:n, toimitusjohtajaksi on nimitetty Timo Hansio. Hän aloittaa tehtävässä 12.4.2022.
 • Bate Ismail on nimitetty ekonomistiksi Elintarviketeollisuusliittoon. Hän aloittaa tehtävässään 4.4.2022. Hän on toiminut aiemmin ekonomistina Kaupan liitossa ja yliaktuaarina Tilastokeskuksessa kansantalouden tilinpidon ja ympäristö- ja energiatilastoinnin parissa. Koulutukseltaan Ismail on kauppatieteiden maisteri, pääaineena oikeustaloustiede sekä erikoistumisalueina ympäristötalous ja ekonometria.
 • Hanna Lehtonen on nimitetty HKScan-konsernin vastuullisuusjohtajaksi. Lehtonen siirtyy uuteen tehtäväänsä HKScanin Strategic Business Development -toiminnosta, jossa hän on työskennellyt pakkauskehityksestä vastaavana johtajana.
 • Jaakko Nauha on aloittanut Tracegrow Oy:ssä tehtävässä Business Development Director.
 • Kuopiolaisen leipomo Truben toimitusjohtajana on aloittanut Matti Leinonen. Hän on pitkän uran elintarvikealalla tehnyt konkari, joka toimi viimeksi 12 vuotta Pakkasmarja Oy:n toimitusjohtajana ja aikaisemmin muun muassa 10 vuotta Valiolla vastaten marjojen ja hedelmien hankinnasta.
 • KTT, MMM Pasi Rikkonen on nimitetty Luonnonvarakeskuksessa biokiertotalouden ennakoinnin tutkimusprofessoriksi.
 • KTM Henrikki Talvitie on aloittanut St1 Oy:n toimitusjohtajana. Hän jatkaa myös St1 Oy:n emoyhtiön St1 Nordic Oy:n toimitusjohtajana.
 • Hanna Peltokangas on nimitetty Kalaneuvos Oy:n ja tytäryhtiö Martin kala Oy:n sekä Nordic Trout -konsernin henkilöstöjohtajaksi.
 • Maa- ja metsätalousministeriö on asettanut geenivaraneuvottelukunnan toimikaudeksi 1.4.2022–31.3.2027. Neuvottelukunta koostuu eri ministeriöiden, tutkimuslaitosten, alan toimijoiden ja sidosryhmien edustajista. Puheenjohtajana toimii maatalousneuvos Kirsi Heinonen.
 • Kari Huhtala on nimitetty Pellervo-Seuran osuustoimintajohtajan tehtävään. Hän aloitti tehtävässään 1.3.2015. Huhtala siirtyi tehtävään Pellervo-Instituutti Oy:n toimitusjohtajan paikalta.
 • Meri Mether aloitti tuoteasiantuntijana Suomen Asiakastieto Oy:ssä
 • Alpo Martikainen on nimetty Head of Field Sales & Baltics rooliin Oy Semper Ab:ssa
 • Kevin Deegan on aloittanut tehtävässä Chief Innovation Officer ja Sini Elonen tuotekehityspäällikkönä (maito- ja herajauheet) Valio Oy:ssä
 • Hanna Blankenstein on aloittanut tehtävässä R&D Manager, Sensory and Consumer Insight Fazerilla.