
Etelä-Afrikassa harvalla on varaa valmisruokiin
Etelä-Afrikassa einekset ovat selvästi kalliimpia kuin niihin käytetyt raaka-aineet. Esimerkiksi jauheliha maksaa noin kuusi euroa kilolta, lihaperunasoselaatikko jopa 4 euroa per annos.
Etelä-Afrikassa työikäisten mediaanipalkka on noin 27 000 randia eli 1 350 euroa. Tulo- ja varallisuuserot ovat kuitenkin todella suuret: 33 prosenttia työikäisistä eteläafrikkalaisista on työttömänä, ja monet tekevät satunnaistöitä ja pienipalkkaista osa-aikatyötä. Minimipalkka on 25,42 randia eli 1,3 euroa tunnissa. Näin ollen eineksiin, jotka maksavat 1–5 euroa annos, on varaa vain harvoilla.
Isommissa marketeissa on usein valmisruokatiski, josta voi ostaa esimerkiksi lämpimiä piirakoita tai riisiä ja lihakastiketta halvemmalla kuin valmiiksi pakattuna. Tölkkiruokia, kuten sardiineja ja lihasäilykkeitä, syövät myös pienituloisemmat ihmiset.
Etelä-Afrikassa syödään paljon lihaa; jopa 84 prosenttia ihmisistä syö lihaa joka päivä. Myös eineksistä suurin osa sisältää lihaa. Suosittuja ovat lasagne, lihaperunasoselaatikko eli cottage pie, stroganoff ja lihapullat. Nakkeja syövät lähinnä lapset, ja kaiken ikäisille maistuu boerewors eli lihaisa tuoremakkara. Grillaaminen on Etelä-Afrikassa todella suosittua, ja grillilihojen, kuten boereworsin, lampaankyljyksien ja lihavartaiden oheen ostetaan usein valmiina pieniä hampurilaisia (sliders) tai lihapiirakoita (vetkoek).
Töissä syödään usein voileipiä ja muita kylmiä lounaita. Tämä tapa opitaan jo koulussa. Einesten suosiota työpäivän aikana vähentää sekin, että ravintoloissa syöminen on halpaa. Viidellä eurolla saa jo hyvän lounasaterian ravintolassa, ja Big Mac -ateria McDonaldsissa maksaa 2,50 euroa.
Tällä hetkellä kasvispainotteiset terveystuotteet ovat trendikkäitä. Esimerkiksi kvinoaa, riisiä tai maissia ja kypsennettyjä kasviksia sisältävät lämmitettävät salaatit ovat terveellisistä elintavoista kiinnostuneiden suosiossa. Lihaa vastaavat kasvipohjaiset tuotteet kasvattavat myös hitaasti suosiotaan.
Kirjoittaja on Etelä-Afrikassa asuva vapaa toimittaja.
Suosittelemme artikkelia

Valmisruuan kysyntä ja hyväksyttävyys kasvavat

Etelä-Savo voitti EU:n luomupalkintojen Paras luomualue -sarjan

Etelä-Savo finalistina EU:n luomupalkintokilpailussa

Suomalaiselle sianlihalle uusi vientilupa Etelä-Afrikkaan

Kunnianhimoista koneenrakennusta Kauhajoella
