
Tekoäly suunnittelee ruokalistat Antellin henkilöstöravintoloissa
Ruokalistojen optimoinnilla lisätään vaihtelua, vähennetään hävikkiä ja vapautetaan ravintolapäälliköiden aikaa asiakaspalveluun.
Tekoäly auttaa suunnittelemaan ruokalistoja henkilöstöravintolayhtiö Antellin ravintoloissa. Yhdessä Pohjoismaiden suurimman yksityisen tekoälylaboratorion Silo AI:n kanssa rakennettu työkalu optimoi ravintolan tarjoomaa ja laatii hetkessä ruokalistan viikoiksi eteenpäin.
Algoritmi analysoi ravintolakohtaista dataa muun muassa eri ruokalajien menekistä, annoskoosta sekä erityisruokavalioista ja laatii näiden pohjalta ehdotuksen ruokalistaksi. Optimoitu ruokalista tuo vaihtelua listalle, tehostaa resurssien käyttöä ja vähentää ruokahävikkiä.
“Työn tekemisen tavat muuttuvat, ja me Antellilla haluamme olla tässä ravintola-alan suunnannäyttäjä. Optimoitujen ruokalistojen avulla pystymme tarjoamaan asiakkaillemme entistä paremmin juuri heidän tarpeisiinsa suunniteltua lounasta, vähentämään hävikkiä ja vapauttamaan ravintolapäälliköiden työaikaa asiakaspalveluun. Olemme aina laatineet ruokalistat jokaisen ravintolamme tarpeisiin, ja tekoäly tehostaa tätä työtä entisestään”, kertoo Antellin toimitusjohtaja Tomi Lantto.
Tekoälyn optimoimia ruokalistoja pilotoidaan alkuvuodesta kahdeksassa Antellin ravintolassa. Uudenlaisista ruokalistoista päästään nauttimaan muun muassa Helsingissä Antell Kuohussa ja Antell PK21:ssä sekä Oulussa Antell Poratiellä ja Antell Hyveessä.
“Tekoälyn luoman ruokalistan kekseliäisyys ja vaihtelevuus yllätti. Samoin asiakkaiden lounaalla nauttima ruokamäärä vastaa hämmästyttävän hyvin tekoälyn ehdotusta. Saamme työkalusta erinomaisen työkaverin”, Antell Kuohun ravintolapäällikkö Piia Eliasson kertoo.
Tekoäly suunnittelee ravintolan vaihtuvan ruokalistan resepteineen alle kahdessa minuutissa, kun ravintolapäälliköltä siihen menee useampi tunti.
Ruokalistoja optimoiva ainutlaatuinen tekoäly
Algoritmin teknisestä toteuttamisesta vastaa Silo AI. Ohjelma ryhmittelee reseptiaineistoa ja optimoi ruokalistan käyttäjän asettamien vaatimusten perusteella.
“On upeaa päästä kehittämään tällaista ainutlaatuista tekoälyyn perustuvaa työkalua ravintola-alalle. Uskomme, että algoritmeilla tulee olemaan merkittävä rooli niin asiakkaiden palvelemisessa, hävikin vähentämisessä kuin rutiinitöiden automatisoinnissa”, sanoo Tomi Nieminen, PhD, Senior AI Scientist, Silo AI:lta.
”Antellin vallankumouksellinen tekoälytyökalu luo perustan tietoon perustuvalle optimoidulle päätöksenteolle ravintola-alan kilpailukyvyn parantamiseksi. Työskentely Antellin tiimin kanssa on ollut todella mukavaa ja virkistävää. Heidän uteliaisuutensa tekoälysovelluksia kohtaan ja aikaansaava asenne ovat vertaansa vailla“, kertoo projektissa asiantuntijana työskennellyt Karthik Sindhya, PhD, Senior AI Scientist, Silo AI:lta.
Myös Antellin Lantto uskoo, että tekoälyllä on valtavasti mahdollisuuksia ravintola-alalla. Pilottiprojektin tuloksia seurataan ja mitataan tarkasti, ja kokemuksia tullaan hyödyntämään kaikissa Antellin 70 toimipisteessä.
“Koronapandemia on ollut haastavaa aikaa ravintola-alalle. Me emme kuitenkaan halunneet jäädä paikoillemme, vaan investoimme tämän uuden työkalun kehittämiseen. Tekoäly ja digitalisaatioon liittyvät innovaatiot tulevat olemaan tärkeä osa Antellin arkea, niin ravintoloissa kuin tukitoiminnoissa”, Lantto sanoo.
Suosittelemme artikkelia

Finnwatch: ISS Palvelut vahvin lounasravintoloiden ilmastovertailussa

Tekoäly tehostaa, nopeuttaa ja tuo kilpailukykyä

Tartu kirjaan!
Kumppanisisältö: Siemens

Kalanrehun hävikki minimiin tekoälyn avulla

Kallis gluteeniton ruoka kuormittaa keliakiaa sairastavien kukkaroa – Keliakialiitto on julkaissut arjen avuksi yli 100 uutta reseptiä, 10 videota ja viikkoruokalistoja
