Etelä-Savon ammattiopiston kouluruokailussa suositaan lähiruokaa

Etelä-Savon ammattiopisto Esedun koululounaan 3 000 kilon vuosittainen kalamäärä on muutettu lähes kokonaan lähikalavalmisteisiin viimeisen puolentoista vuoden sisällä.

− Olemme muokanneet käyttöön otettuja kalatuotteita yhteistyössä muun muassa Järvi-Suomen Kalatuote Oy:n kanssa ja saaneet mieleisiämme kalapyöryköitä ja -pihvejä asiakkaidemme lautasille sekä järvikalamassaa pastojen ja laatikkoruokien raaka-aineeksi, kertoo Esedun ruokapalvelupäällikkö Terttu Pulkkinen.

Esedun ruokapalveluissa on toiveena, että roskakalana pidetyt pikkueväkkäät saavat arvoisensa kunnian maistuvana ruokana sekä antavat ammattiin opiskeleville nuorille ja aikuisille pohjaa koko elämän kestäville ruokavalinnoille.

− Olemme kiinnittäneet huomiota myös paikallisuuteen ja suomalaisuuteen muidenkin raaka-aineostojen yhteydessä: yhä useammalla lounashetkellä opiskelijan lautaselle paikallisen kalan kyytipojaksi valikoituu tuttuja makuja lähituottajilta.

Lempiruokaviikolla syötiin opiskelijoiden suosikkiruokia

Kuva: Marika Auvinen

Huhtikuussa Esedulla järjestettiin lempiruokaviikko, jonka menu täyttyi opiskelijoiden ehdotuksista. Lounaslistalle löysivät tiensä muun muassa tortillat, perinteinen kaalilaatikko ja karjalanpaisti.

Lempiruokaviikon puolivälissä Esedun opiskelijat pääsivät nauttimaan Järvi-Suomen kalatuotteen järvikalapihveistä, joita tarjoiltiin Järvikylän yrteistä tehdyn Grüne Sosen savolaisversion kera.

− Savolainen Grüne Sose on mikkeliläisen Vaiha-ravintolan ja Saksan Hessenin alueen keittiömestareiden yhteistyönä syntynyt kalan kanssa nautittava kylmä kastike, Pulkkinen valistaa.

Lähiruuan käyttö tulee lisääntymään Esedun ruokapalveluissa tulevaisuudessa. Ruokalistaa ja reseptejä kehittämällä ja yhteistyössä paikallisten tuottajien kanssa voidaan taata lähiraaka-aineiden saatavuus ympäri vuoden.

Myös sesonkituotteiden käyttö lisääntyy, sillä Esedun Otavankadun toimipisteeseen Mikkeliin on rakentumassa elintarvikejalosteisiin soveltuva oppimisympäristö.

Kuivaamossa syksyn runsaat sadot ja raaka-aineiden sivuvirrat saadaan talteen talven varalle muun muassa kuivaamalla ja fermentoimalla yhteistyössä elintarvike- sekä ravintola- ja catering-alan opetuksen kanssa.

− Uskomme vahvasti Esedun ruokapalveluissa siihen, että tämän päivän valinnat luovat suunnan huomiselle, Terttu Pulkkinen tähdentää.