Investointeja uusiin tuotteisiin ja tehokkuuteen

Keväällä 2022 ajettiin ensimmäiset erät tuotteita Kiantaman uudella, noin miljoona euroa maksaneella aseptisia soseita, pyreitä ja NFC-mehuja (not from concentrate) valmistavalla linjalla. Investointi uuteen valmistuslinjaan lähti asiakkaiden toiveesta ostaa aseptisia tuotteita. Linjalla valmistettavien tuotteiden viennissä nähdään mahdollisuuksia.

– Kun kylmäketjua ja pakastekontteja ei tarvita, tuotteita voidaan viedä helpommin Aasiaan saakka, vakuuttaa Kiantama Oy:n toimitusjohtaja Vernu Vasunta.

Linjalla voidaan valmistaa myös siemenettömiä ja kuorettomia pyreitä lastenruokateollisuuteen. Erityisesti mustikka- ja puolukkapyreissä nähdään myyntipotentiaalia.

Kiantaman uuden soselinjan ilmanerotin poistaa tuotteesta ilmaa. Kuva: Kiantama Oy

Linjalla syntyy sivuvirtaa marjojen siemenistä ja kuorista. Siemenistä voidaan uuttaa öljyjä ja kuoret voidaan kuivata ja jauhaa esimerkiksi leipomoteollisuuden tarpeisiin.

Pohjoismaissa ei ole vastaavaa linjaa käytössä. Linjan kapasiteetti on noin tonni tuotetta tunnissa. Työntekijöitä tullaan todennäköisesti palkkaamaan linjan ajoon lisää.

Vastuullisuustavoitteet ohjaavat

Paulig investoi 25 miljoona euroa Vuosaaren paahtimon uusiin pakkauslinjoihin ja kuormalavojen lastausmoduuleihin. Vanhat linjat korvataan uusilla, joten tuotantotilojen määrää ei kasva.

Investoinnin myötä raaka-aineen ja pakkausmateriaalin käyttö tehostuu ja tuotantoprosessin laatu paranee. Säästöt syntyvät pääosin energiatehokkaasta laitteistosta, pakkausmateriaaleista, tuotantokulujen laskusta ja operatiivisen toiminnan jatkuvuuden varmistamisesta.

– Arvioimme, että tulemme vähentämään jätettä jopa 20 prosenttia pakkausprosessin laadun parantumisen myötä. Uuden investoinnin jälkeen esimerkiksi auenneita paketteja syntyy vähemmän, kertoo Pauligin toimitusketjusta ja hankinnasta vastaava johtaja Thomas Pantel.

Uudet pakkauslinjat mahdollistavat muun muassa uudenlaisen kierrätettävän pakkausmateriaalin käytön. Tämä tukee Pauligin tavoitteita olla vastuullisuudessa edelläkävijä.

– Tavoitteenamme on, että vuoteen 2025 mennessä kaikki pakkauksemme ovat kierrätettäviä ja vuoteen 2030 mennessä kaikki pakkauksemme valmistetaan uusiutuvista tai kierrätetyistä materiaaleista, korostaa Pantel.

Kasvipohjaisia tuotteita myös vientiin

Kasvipohjaisten tuotteiden kysyntä kasvaa erityisesti nuorten aikuisten keskuudessa. Jokilaakson Juusto valmistaa juustovalmisteiden lisäksi Ilo-brändillä vegaanisia cashewpohjaisia juustoja, levitteitä, raasteita ja vanukkaita.

Kasvipohjaisen tuoteryhmän kasvu ja BRC-elintarviketurvallisuusstandardin korkeat hygieniavaatimukset kirittivät laajentamaan ja uudistamaan Jokilaakson Juuston Jämsän tehdasta. Lisää tilaa tehtaalle rakennettiin 1 500 neliömetriä.

Cashew valkohome ja sinihome -tuotteita tullaan valmistamaan Jokilaakson Juuston uusissa tuotanto- ja kypsytystiloissa. Kuva: Jokilaakson Juusto Oy

BRC-standardin vaatimukset täyttävät tuotanto-, varastointi- ja henkilöstötilat tilat on tarkoitus saada käyttöön syksyllä 2022. Vegejuustot saivat tehtaassa nyt erilliset tuotanto-, kypsytys- ja kylmävarastointitilat.

– Tuotantotilojen laajennuksen myötä voimme lisätä merkittävästi kasvipohjaisten tuotteiden valmistusta. Valmistamme vegetuotteita kotimaahan ja vientiin. Vienti kasvaa nyt hyvin esimerkiksi Hollantiin, Viroon ja Romaniaan, kertoo Jokilaakson Juuston toimitusjohtaja Esa Luomanperä.


OIKAISU: alun perin Pauligin investointia koskevassa osiossa oli virheellisesti “Uudet pakkauslinjat mahdollistavat muun muassa uudenlaisen kierrätetyn pakkausmateriaalin käytön.” Kyseessä on siis kierrätettävät (recyclable) pakkausmateriaalit, ei kierrätetyt.