Salaatti- ja sushibaarien hygieniariskejä hallitaan teknologialla
Myös kauppojen tehokas omavalvonta ja kuluttajien selkeä ohjaus parantavat pakkaamatta myytävien tuotteiden ruokaturvallisuutta.
Elintarvikkeissa, jotka kuluttaja annostelee itse, on saastumisriski aina suurempi kuin pakatuissa tuotteissa.
– Astioiden suojaaminen kannella tai pisarasuojalla, astioiden puhtaus ja ottimien hygieniasta huolehtiminen vähentävät saastumisriskiä. Elintarvikkeiden yli kurottelun tarve on minimoitava. Kuluttajan ohjeistus käsihygieniasta ja ottimien käytöstä on oltava selkeä. Suosittelemme myös, että kaluste on sijoitettu henkilökunnan näköyhteyteen ja sitä valvotaan, kertoo erityisasiantuntija Rae Merivirta Ruokavirastosta.
Vähittäiskaupassa pakkaamatta myytävien tuotteiden ruokaturvallisuudesta vastaavat kaupat omavalvontasuunnitelmien perusteella. Omavalvontasuunnitelmat laaditaan Päivittäistavarayhdistyksen (PTY) sekä kaupparyhmien ja myymälöiden omien ohjeistusten mukaan.
PTY:n omavalvontaohjeistus perustuu Ruokaviraston ohjeisiin ja lainsäädäntöön, ja Ruokavirasto on arvioinut sen kansalliseksi Hyvän käytännön ohjeeksi. Omavalvonnan toteutumista valvovat kunnat, ja tulokset julkaistaan...
Jäsenenä voit lukea tämänkin artikkelin digilehdestä!
Liity jäseneksi