Läpinäkyvyyttä elintarvikkeiden toimitusketjuun lohkoketjuteknologialla

Ruotsalaisen Ängöl-panimon olutta, italialaista Meiran paahtamaa uutuuskahvia ja norjalaista kalateollisuutta yhdistää lohkoketjuteknologia tekoälyineen.

Lohkoketju on jaettu tietokanta, joka tarjoaa reaaliaikaista ja avointa tietoa sitä käyttäville. Teknologian avulla voidaan seurata kätevästi esimerkiksi toimitusketjuja, tilauksia, maksuja tai vaikkapa ruokaostoksia. Kaikki tietokantaa tarkastelevat osapuolet näkevät samat asiat, jolloin kaikilla on kokonaiskäsitys oman toimintansa lisäksi ketjun muiden jäsenten liikkeistä ja muusta heidän jakamastaan tiedosta.

Elintarviketeollisuudessa ja ruuantuotannossa lohkoketju on vielä melko vähän hyödynnetty teknologia, mutta muutama alan pohjoismainen toimija on tehnyt sen avulla jo nyt kiinnostavia oivalluksia.

Elintarvikkeiden toimitusjärjestelmä on kuin ketju tai yhdistelmä ketjuja. Jokainen ketjun lenkeistä edustaa eri toimijoita, kuten tuottajia, toimittajia, tukkureita ja vähittäiskauppiaita. Lohkoketjun avulla nämä kaikki toimijat voidaan yhdistää saman näkymän äärelle, mikä tekee siitä hyvän työkalun elintarviketeollisuuden kaltaisille vertikaalisille toimialoille. Konkreettinen esimerkki on lohkoketjun käyttö ruokahävikin vähentämisessä. Jopa kolmasosa kaikesta tuotetusta ruuasta päätyy roskakoriin1. Ruokahävikin todellinen, vaikuttava vähentäminen edellyttää kuitenkin koordinoitua toimintaa elintarvikkeiden koko toimitusketjulta, joka voi parhaassa tai pahimmassa tapauksessa yltää mantereelta toiselle lohkoketju ansiosta. Sillä voi maksimoida ruuan varastointiajan, optimoida kumppaniverkoston ja tehdä tuotteiden takaisinvedoista täsmällisempiä.

Tekoälyn avulla lohkoketjussa voi myös ennakoida kysyntää. Tämä ”salainen ainesosa” yhdistettynä IoT-tietoihin (Internet of Things) suoraan maatilalta tai kalastusalukselta tarjoaa toimitusketjun osapuolille mahdollisuuden tehdä yhteistyötä, koordinoida toimintaansa ja säädellä toimitusmääriä tarkemmin. Näin hävikki vähenee ennakoivasti koko toimitusketjussa.

Lohkoketjuteknologia on avain jäljitettävyyteen

IBM:n tuoreen tutkimuksen2 mukaan 71 prosentille kuluttajista ruuan jäljitettävyys ja dokumentaatio ovat tärkeitä, ja he ovat myös valmiita maksamaan niistä. Lohkoketjuteknologiaa voi hyödyntää suoraan toimitusketjun läpinäkyvyyden, tehokkuuden ja luotettavuuden dokumentaatiossa ja parantamisessa. Koska asiakirjojen ja sertifikaattien hallinta on iso osa lohkoketjun jakomekanismia, sitä voidaan soveltaa myös esimerkiksi vastuullisuusraportointiin, rahoitukseen ja vakuutuksiin. Vallilan paahtimoa pyörittävän Meiran omistaja, italialainen kahvintuottaja Massimo Zanetti Beverage Group otti keväällä lohkoketjun avulla harppauksen jäljitettävyydessä ja läpinäkyvyydessä. Se käyttää teknologiaa uudessa, kestävästi tuotetussa kahvisarjassaan, jonka pavut paahdetaan Vallilassa. Suomalaiset kahvin ystävät pääsevät nauttimaan tuoteuutuudesta elokuussa 2021.

Norjalainen lohenkasvattaja Kvarøy Arctic liittyi mukaan IBM Food Trust -yhteistyöverkostoon. Kuva: IBM Corporation 1994, 2021

IBM:n lohkoketjun vauhdittama ratkaisu avaa kahvin tuotantoa ja esittelee sen taustalla olevat ihmiset ja paikat. Kahvipaketissa olevan QR-koodin avulla kuluttajat voivat seurata kahvin matkaa Hondurasin plantaaseilta Meiran Vallilan paahtimolle ja siitä edelleen kahvipöytiin.

Panimo ja kalateollisuus jakavat tietoa lohkoketjun avulla

Ruotsalainen Ängöl-panimo toi markkinoille keväällä 2021 Helt Spårat -oluen, jonka koko toimitusketju on dokumentoitu lohkoketjuteknologian avulla ensimmäisestä kylvetystä mallasohran jyvästä valmiin oluen pullotukseen.

Oluen matkan seuraamista helpottavat IBM:n kumppaneiden FoodChain by BlockChainin3 kehittämä jäljitettävyysintegraattori ja Skiran4 viljan kaupankäyntialusta.

Läpinäkyvyyden ansiosta kuluttaja voi helposti tarkastella Ängölin tuottaman oluen tuotantoketjua, valmistusprosessia ja tuotteen koko historiaa skannaamalla pullon etiketissä olevan QR-koodin.

Norjan kalateollisuuden etujärjestö Sjømatbedriftene käyttää lohkoketjuteknologiaa jakamaan toimitusketjujen tietoja alan kaikille norjalaisille toimijoille, jotta ne voivat tarjota kuluttajille ympäri maailman turvallisia ja laadukkaita mereneläviä. IBM aloitti viime vuonna maailmanlaajuisen kumppanuuden teknologiayritys Atean kanssa. Kumppanuus nostaa Pohjoismaat maailman johtavaksi lohkoketjun käyttäjäksi merenelävien jäljitettävyydessä. Myös useat norjalaiset kala- ja äyriäisyritykset ovat tuoneet datansa muiden toimijoiden saataville Sjømatbedriftenen rakentaman verkoston kautta. Luonnonmukaisesti meressä kasvatettujen lohien johtava toimittaja Kvarøy Arctic tarjoaa lohkoketjun avulla ravintoloille ja yritysostajille QR-koodin, joka vie ostajat tutustumaan arktisen alueen lohen kasvatusolosuhteisiin.

Lohkoketju avaa näkymän koko toimitusketjuun. Kuva: IBM Corporation 1994, 2021

Tuotteiden alkuperää kartoittamalla ja seurantateknologioita käyttämällä kala- ja äyriäisteollisuus voi hallita paremmin arvoketjuaan. Kalojen tarkkailu läpi koko toimitusketjun niiden syömästä rehusta kuljetusten lämpötilan seurantaan tarjoaa kalateollisuuden asiakasyrityksille ja kuluttajille mahdollisuuden varmistua kalojen laadusta ja turvallisuudesta.

Lähteet:

1 IBM: Focus on food waste: ibm.com/downloads/cas/JLDRRDWQ
2 IBM Institute for Business Value (IBV) – Meet the 2020 consumers driving change: ibm.biz/BdfvKJ
3 FoodChain by Blockchain: ibm.com/se-en/marketing/startups/pdf/FoodChain_by_Blockchain.pdf
4 Skira: thehub.io/startups/skira


Mikä on lohkoketju?

  • Lohkoketju on jaettu, muuttumaton tietokanta, joka helpottaa yrityksen tapahtumien kirjaamista ja omaisuuden seurantaa. Se tarjoaa välitöntä, jaettua ja avointa tietoa.
  • Tietokantaan tallennettuun tietoon pääsevät käsiksi vain sen valtuutetut jäsenet.
  • Lohkoketjuverkosto voi seurata tilauksia, maksuja, tuotteita ja esimerkiksi ruokaostoksia.
  • Lohkoketjun kaikilla jäsenillä on sama näkymä, joten jokainen jäsen näkee tapahtumien koko prosessin yksityiskohtineen.