Standardointiryhmän jäsen tukee kansallista elintarviketurvallisuutta 

Standardeja kehitetään toimialan tarpeen mukaan. Standardit tukevat elintarviketurvallisuutta lisäämällä laatua ja yhteensopivuutta ruokaketjussa esimerkiksi yhtenäisillä testausmenetelmillä ja vaatimuksilla. Mutta miten varmistetaan, että standardit ovat järkeviä ja käyttötarkoitukseensa sopivia suomalaisille yrityksille?  

Tämä varmistuu standardoinnilla. Yritys hyötyy standardeista sekä käyttämällä niitä että olemalla mukana niiden kehityksessä eli standardoinnissa. Standardit kehitetään toimialan yhteistyönä, johon voi vaikuttaa vain osallistumalla. Standardointiin osallistuminen on tärkeää, jotta standardien sisältö on myös Suomen organisaatioiden kannalta toimiva ja toteutettavissa.  

Osallistumalla standardointiin tiedät jo etukäteen, mitä vaatimuksia tai muutoksia standardiin ollaan tekemässä, ja pääset esittämään omat ehdotukseksi. Näin voit myös ennakoida muutoksia.  

Standardointiin osallistumisesta saa laajimman hyödyn standardointiryhmän jäsenenä. Ryhmissä keskustellaan ajankohtaisista aiheista kansallisella tasolla ja ryhmien kautta pääsee vaikuttamaan kansainväliseen standardointiin. Kaikkia standardeja voi myös kommentoida avoimella lausuntokierroksella SFS:n lausuntopyyntöpalvelussa. 

Standardointiin osallistuminen on tärkeää 

Eri tulevaisuudennäkymät vaikuttavat siihen, millaisia uusia standardeja tarvitaan. Esimerkiksi ruokapetoksille kehitetään parhaillaan yhteistä sanastoa ja termistöä sekä useita testimenetelmiä. 

Suomesta vaikutetaan aktiivisesti standardointiin esimerkiksi elintarvikeanalytiikassa, jossa työn painopiste on viranomaisvalvonnan ja lakisääteisessä omavalvonnan menetelmien kehittämisessä. Vaikuttamalla standardointiin varmistetaan, että Suomen näkemys ja mahdolliset maakohtaiset erityispiirteet otetaan huomioon. 

Ehkä tunnetuin elintarviketurvallisuuteen liittyvä standardi on elintarviketurvallisuuden hallintajärjestelmästandardi SFS-EN ISO 22000. Tämä maailmanlaajuisesti käytetty standardi on työkalu oman toiminnan kehittämiseen ja riskien hallintaan. Sitä tukee tukiohjelmien standardisarja ISO/TS 22002 elintarvikeketjun eri vaiheiden riskien hallinnalle.  

ISO/TS 22002 -standardisarjaa päivitetään parhaillaan, joten nyt on erinomainen tilaisuus vaikuttaa elintarviketurvallisuuden standardeihin. Työhön pääset mukaan osallistumalla SFS:n nettisivujen kautta SFS/SR 224 Elintarviketurvallisuuden hallintajärjestelmät -standardointiryhmään.   

Kirjoittaja toimii SFS:llä standardoinnin asiantuntijana ja on kansallisten standardointiryhmien sihteeri. Hänen vastuullaan on tekstiili -ja vaatetusalan sekä elintarvikkeiden standardointi.