Solumaatalous tuloillaan – täsmäruokaa mikrobeilla

Maapallon ruuantuotantoon soveltuva maa-ala pienenee, tai vähintäänkin tullaan kokemaan suuria alueellisia muutoksia. Satomääriä heikentävät kuivuus, lisääntyvät sateet ja myrskyt sekä uudet kasvituholaiset. 

Myös muut tuotantoalat ovat isojen haasteiden edessä: miten korvata fossiilisiin raaka-aineisiin perustuva energian ja materiaalien tuotanto. On hämmästyttävää, millä vauhdilla tuuli- ja aurinkoenergia ovat muuttuneet hyväksyttäviksi standardiratkaisuiksi, hiilidioksidin talteenotto mahdottomasta kohta mahdolliseksi ja miten omia etujaan puolustavan teollisuuden on täytynyt taipua uusien säännösten ja sijoittajien prioriteettien edessä.  

Biotekniikan tutkijat ovat perustaneet ennakkoluulottomasti yrityksiä, joiden tarkoituksena on kehittää erityisesti eläinperäistä tuotantoa korvaavia tuotteita. Kyse ei ole enää pelkästään siitä, että tuotetaan kasveista valmistettuja ”pihvejä” hampurilaiseen tai kaurajuomaa, vaan uusista teknologioista, joilla ruokaa valmistetaan esimerkiksi mikrobeilla bioreaktoreissa, suljetuissa tuotantolaitteissa. 

Monet edelläkävijäyritykset ovat amerikkalaisia. Perfect Day -yritys valmistaa täsmälleen samoja proteiineja kuin lehmänmaidossa on tuottamalla niitä tehokkaasti mikrobisoluilla. Sugarloxic pyrkii tuottamaan hiivalla äidinmaitoa ja Geltor gelatiinia. 

Clara Foods kysyy, ”kumpi oli ensin muna vai kana” ja vastaa ”ei kumpikaan”. Tämäkin startup hyödyntää mikrobeja, kananmunan valkuaisen valmistamiseen. Wild Earth tekee koji-sienellä lemmikkiruokaa ja Impossible Foods hemiproteiinia hiivalla lihankorvikkeisiin. 

Olemme tottuneet siihen, että mikrobit ovat hyvä ja terveellinen lisä ravintoomme, kuten maitohappobakteerit, leivinhiiva ja monet ruokasienet. Kasvissyöjät ovat vuosikymmenien ajan käyttäneet Quorn-tuotteita, joitten pohjana on metsäsienille sukua oleva homesieni, jota on helppo kasvattaa bioreaktorissa.

Uuden solumaatalouden mahdollisuudet ovat valtavat. 

 

Uusi solumaatalous perustuu siihen, että esimerkiksi näihin tuttuihin mikrobeihin voidaan lisätä muista organismeista hyviä ominaisuuksia siirtämällä niistä vastaavia geenejä. Alun perin lehmästä peräisin oleva geeni tuottaa hiivaan siirrettynä täsmälleen samaa proteiinia kuin lehmänmaidossakin.  

Uuden solumaatalouden mahdollisuudet ovat valtavat. Geenit määrittävät ruokamme koostumuksen, sen vitamiinit, makuaineet, värin sekä rasva- ja proteiinikoostumuksen. Valitsemme syötäväksi suositusten ja mieltymyksiemme mukaisia kasviksia sekä vilja- ja maitotuotteita ja samalla laajan geenikirjon. 

Eurooppalaiset tutkijat ovat paneutuneet esimerkiksi kasviperäisten makuaineiden, vitamiinien ja antioksidanttien tuottoon mikrobeilla. Mikrobit voivat olla sellaisenaan täsmäruokaa, terveelliseksi ja maittavaksi suunniteltua, tai soluilla voidaan tuottaa puhtaita yhdisteitä muuhun ravintoon lisättäväksi. 

Solumaatalouden keinot ovat hiilijalanjäljeltä suotuisia ja myös eettisesti kestäviä. Viljelyalaa säästyy varsinaiseen kasvintuotantoon. Mikrobien ravintona voidaan käyttää erityyppistä halpaa, kasviperäistä jätettä tai ruokateollisuuden sivuvirtoja. 

Kasvien lisäksi myös mikrobit voivat käyttää raaka-aineena hiilidioksidia. Suomalainen SolarFoods valmistaa hiilidioksidista proteiinirikasta ravintolisää mikrobilla, joka käyttää uusiutuvaa vetyä energianlähteenä. 

Solumaatalouden suuri etu on, että bioreaktorikasvatukset toimivat sääoloista riippumatta ja ympäri vuoden. Täsmäruokaa tuottavat mikrobisolut voidaan säilöä talteen pieneen tilaan ja kasvattaa tarvittaessa viikoissa isoon tuotantoskaalaan. 

On mielenkiintoista nähdä, edistääkö ymmärryksemme luonnon ja ravinnon välisestä yhteydestä näiden uusien, biologiaan perustuvien menetelmien käyttöönottoa. 

Avaruustutkimus poikii usein uusia teknologioita ja tuotteita myös arkipäivään. Solumaatalous on yksi ilmeinen avaruustutkimuksen kohde. Meidän tulee kuitenkin jo nyt lähteä kehittämään uusia teknologioita lähitulevaisuuden tarpeisiin. On huomioitava myös ruuan ja ravintolisien tuoton omavaraisuus, jota solumaatalouden mikrobipankit täydentäisivät.