Laatumerkit voivat kirittää kestävyysmurrosta 

Elintarviketeollisuus voi kirittää kestävyysmurrosta merkittävästi. Luontovaikutuksia todentavilla laatumerkeillä vahvistamme kestävää elintarviketuotantoa, että se vastaisi ajan kriiseihin ja tulevaisuuden uhkiin. Muutos tehdään markkinoilla, jossa ruuan kysyntää ohjataan tukemaan luonnon kantokykyä, omavaraisuutta, oikeudenmukaista työtä ja toimeentuloa.  

Ruokamurros on alkutuotannon, jalostavan teollisuuden, kaupan ja kuluttajan yhteinen asia. Riski ruokaturvasta on suuri. Tuotantopanokset ovat pitkälti tuonnin varassa, luonto ja tuottajat eivät pysty enää antamaan parastaan,eivätkä kuluttajat tiedä mitä syövät. Agroekologinen kiertotalous on kestävyysratkaisu, jota tulisi vahvistaa uskottavin ja todennettavin elintarvikkeiden laatumerkein.  

Kestävyysmurros vaatii reiluutta ja avoimuutta.  

Ilmasto- ja maaperäolot vaihtelevat eri alueilla, kuten myös edellytykset tuottaa ruokaa luonnon kantokyvyn rajoissa. Suomessa on valttina vesi mutta haasteena lyhyt ja riskialtis kasvukausi. Monipuolinen viljelykierto vähentää riskejä. 

Kiertotalous edistää materiaalien hyödyntämistä, jossa elintarviketeollisuudella on merkittävä rooli sivujakeiden hyödyntäjänä. Agroekologinen kiertotalous vie meidät pellolle ja paikallisiin ravinne- ja energiakiertoihin, jotka mahdollistavat omavaraisen ruuantuotannon. Tilojen välinen yhteistyö on tärkeää. 

Luonnon kanssa sopusoinnussa tuotettu ruoka on peräisin maasta, jonka kasvukuntoa on vaalittu yhteistyössä maaperän eliöstön kanssa. Uudistavassa viljelyssä maa ei väsy vaan viljelykierroin välillä lepää ja uudistuu tuottavaksi.  

Täsmäviljelyllä tuotamme enemmän vähemmillä panoksilla ja päästöillä. Täsmäviljely on parhaimmillaan resurssien tarkkaa kohdentamista sinne missä niille on odotettavissa paras vaste. Paikkatiedolla voimme parantaa tuottavuutta ja kerätä tietoa ruuan matkasta pellolta teollisuuteen ja kauppaan.  

Kestävyysmurroksessa pääsemme yhä pidemmälle, kun käytämme resursseja tehokkaasti. Omavaraisuus, ekosysteemipalvelut kuten hiilensidonta ja pölyttäjien edistäminen ovat niin ikään tärkeissä rooleissa.  

Kun ekosysteemipalveluiden arvo tuloutetaan tekijälle, teemme reilua siirtymää ja turvaamme kestävän ruuantuotannon kannattavuuden. Luonto ja tuottaja jaksavat jälleen. 

Jotta elintarvikkeen kestävyyden arvonlisä saadaan markkinoilta, tarvitsemme tietoa siitä mistä ruoka tuli, miten se tuotettiin ja mitä se sisältää. Elintarvike on kompleksi kokonaisuus, laatumerkkien pelisääntöjen ja datan avoimuuden on oltava selkeitä.