Ilmastoviisaus – suunta kohti parempaa

Ilmastonmuutos on aikamme suurimpia haasteita. Ongelmia aiheuttaa erityisesti muutoksen nopeus, johon maapallon kasvit ja eliöt, ihminen mukaan lukien, eivät ehdi sopeutua. Toimintaympäristön muutoksista seuraa eläin- ja kasvilajien katoamista sekä inhimillistä kärsimystä ja konflikteja.

Ilmastonmuutos on kuitenkin vain yksi, joskin iso elementti kestävyydessä. Kestävyyden on toteuduttava ympäristön, sosiaalisen ja taloudellisen kestävyyden näkökulmasta. Usein nämä tavoitteet ovat osin jopa ristiriidassa toistensa kanssa.

Energia on keskeistä sekä ilmastonmuutoksen aiheuttajana että sen ratkaisuna. Fossiilisten resurssien, kivihiilen, maakaasun ja öljyn, käytöllä on suuri rooli ihmisen aiheuttamassa ilmastonmuutoksessa. Niiden korvaaminen puhtaalla energiantuotannolla on avain ilmastonmuutoksen hillintään.

Puhtaan energian tuotanto ottaa tällä hetkellä valtavia harppauksia eteenpäin myös muista kuin ilmastosyistä, mutta nopea eteneminen on olennaista myös ilmastonmuutoksen hillinnän näkökulmasta. Tällaisia syitä ovat esimerkiksi uusiutuvan sähköntuotannon kustannusten voimakas lasku viime vuosina ja energiaomavaraisuuden korostuminen.

Nopeassa muutoksessa on hyvä muistaa, että haitat muista kestävyyden näkökulmista eivät saa kasvaa kohtuuttomiksi. Esimerkiksi akkujen tuotannossa tarvittavien materiaalien kasvava tarve saattaa aiheuttaa kasvavia ympäristöhaittoja muun muassa vesien hallinnassa.

Yksittäistä ”oikeaa” vaihtoehtoa kestäväksi tai ilmastoviisaaksi ratkaisuksi ei ole, vaan kyse on monimutkaisesta kokonaisuudesta. On tunnistettavissa vaihtoehtoja, jotka ovat selkeästi huonompia tai kriittisen huonoja joillain osa-alueella. Lisäksi on tunnistettavissa ratkaisuja, joiden koetaan vievän oikeaan suuntaan.

Kannattaa keskittyä ratkaisujen vaikutusten arviointiin.

Emme voi jäädä suunnittelemaan muutosta, vaan oikeaan suuntaan vievien ratkaisujen soveltamista on kiihdytettävä ja hyväksyttävä mahdollisuus virheisiinkin. Koska emme pysty etukäteen tunnistamaan varmuudella kaikkia vaihtoehtoja ja virhearviot ovat mahdollisia, on koko ajan arvioitava uudelleen, mutta muutostahti säilyttäen.

Yksittäisten teknologioiden valinnan ja suosimisen sijaan kannattaa keskittyä ratkaisujen vaikutusten arviointiin. Tämä ruokkii innovaatiota ja uusien, parempien ratkaisujen syntyä sekä mahdollistaa jo käyttöön otettujen ratkaisujen parantamisen. Molempia tarvitaan.

Eri ratkaisujen, kuten puhtaiden energianmuotojen vastakkainasettelun olisi hyvä loppua, jotta muutos olisi riittävän nopeaa. Näin helpotetaan kriittisiä pullonkauloja ja vaikutusten kärjistymistä, ja järjestelmän kriisinkestävyys toimintaympäristön muutoksia kohtaan kasvaa.