Elintarvikevientiä Etelä-Afrikkaan, totta kait!

Helmikuussa Etelä-Afrikassa on kesä vielä parhaimmillaan. Jos koetan hetkeksi unohtaa koronapandemian aiheuttaman hävityksen kauhistuksen, kesästä uskaltaa jopa hetkellisesti nauttia. Etelä-Afrikan epävirallisen kansallislinnun hadeda-ibiksen korvia hivelevä huuto kuitenkin herättää taas todellisuuteen.

Pandemian massiivisten kielteisten vaikutusten ohessa tilanteeseen sopeutuminen on tuonut uusia tapoja toimia lähes joka toimialalla, myös elintarvikealalla. Etelä-Afrikka otti käyttöön tiukat rajoitustoimet koronaviruksen leviämisen estämiseksi. Esimerkiksi ravintoloiden aukioloaikoja on rajoitettu, alkoholin myynti toistaiseksi kielletty ja matkailulle asetettu rajoituksia. Sopeutumaan ja innovoimaan pystyneet yritykset ovat selvinneet tähän mennessä, vaikka osa ravintoloista ja kaupoista kärsii.

Eteläafrikkalaisten kulutuskäyttäytyminen muuttui rajoitusten myötä kuten muuallakin. Yhä useampi eteläafrikkalainen ostaa nyt tuotteita verkkokaupoista, sekä ruoka-aineita ruuanlaittoon kotona että ravintoloista kotiovelle toimitettuina. Kaupat ovat kilvan kehittäneet verkkokauppojaan ja ravintolat take away -palveluitaan. Tästä kehityksestä on hyötynyt välillisesti myös muun muassa pakkausala ja kuljetusyritykset.

Erään ison food service -yrityksen osto-osaston kategoriapäällikkö kertoi, miten yritykset valmistautuvat strategisesti ja varovaisen positiivisesti tulevaan ja pystyvät pandemian väistyessä ja rajoituksien poistuttua kilpailemaan uusilla, houkuttelevilla tuotteilla, kun taistelu markkinoilla oletettavasti kovenee. Markkinoita voi hyvinkin avautua myös suomalaisille erikoistuotteille, kun yritykset koettavat profiloitua ja erottua kilpailijoistaan.

Ihmiskunta on selvinnyt mustasta surmasta ja espanjantaudista, joten tämäkään pandemia ei tule kestämään tällaisenaan loputtomiin. Siksi on syytä katsoa tulevaisuuteen!

Lähes koko maanosan potentiaali on käsien ulottuvilla.

Perinteisten messutapahtumien sijaan on mahdollista järjestää osaksi virtuaalisia tapahtumia: esimerkiksi lähettää näytteitä paikalliselle kumppanille ja tavata virtuaalisesti asiakkaita maailman toisella puolella. Malli todettiin erittäin toimivaksi muun muassa Japanissa Food From Finlandin ja Tokion suurlähetystön järjestämässä tapahtumassa viime vuonna.

Etelä-Afrikka on Nigerian jälkeen maanosan suurin talous. Yli 57 miljoonan asukkaan maassa ostokykyisiä kuluttajia löytyy yhä mittava määrä, vaikka se tunnetaan myös yhtenä maailman eriarvoisimmista maista ja korona on rokottanut tuntuvasti kuluttajien ostovoimaa. Huomattavaa on myös se, että Etelä-Afrikka on merkittävä viejä muualle Afrikkaan ja eteläafrikkalaisia kauppaketjuja on ympäri Afrikkaa: muun muassa Woolwoths, Spar ja Pick ’n Pay. Jos ovet tänne avautuvat, lähes koko maanosan potentiaali on käsien ulottuvilla.

Afrikkaa ei kannata ajatella toissijaisena tai ”varamarkkinana”, vaan todellisena mahdollisuuksien maanosana. Muut Euroopan maat, kuten Saksa, Tanska, Ranska ja Hollanti, ovat jo vahvasti läsnä elintarvikemarkkinoilla, mikseivät siis suomalaiset tuotteet pärjäisi yhtä lailla?

Elintarvikeviennin lisäksi tulevaisuuden mahdollisuuksia kannattaa tarkastella Afrikassa myös koko ruokajärjestelmän osalta: muun muassa prosessointiteknologiaa, digiratkaisuja ja ruokainnovaatiota. Miten olisi esimerkiksi paikallisista lajikkeista tehty proteiininkorvike, vaikkapa ”pulled durra” suomalaisella teknologialla valmistettuna? Lihapuolella kysyntää voisi löytyä teurastamoratkaisuille jäljitettävyyden parantamiseksi tai vedenkulutuksen hallintaan kuivuudesta kärsivässä maassa.

Maailmantalouden mullistuksen keskellä kannattaa pitää silmät auki ja mieli avoinna. Afrikka on mahdollisuuksien maanosa. Etenkin Etelä-Afrikassa vain taivas on rajana, jos uskallusta ja kekseliäisyyttä riittää.

Uskon, että Suomen elintarvikealalta ja koko ruokajärjestelmän toimijoilta löytyvät nimenomaan nämä ominaisuudet, eikä matkaa tarvitse tehdä yksin. Suomen Etelä-Afrikan suurlähetystö ja maa- ja metsätalousministeriön lähettämänä maatalousattasea ovat tukena. Tervetuloa Etelä-Afrikkaan!