Kasvislihaa ja lihaisia kasviksia

Ennen aikaan suomalaiset söivät korvikkeita vain kriisissä. Tosi puutteessa piti ollakin, että kahviksi kelpasi voikukan juuri. Paahdetun ohran syönnissä tai sen uutteen juonnissa ei sen sijaan ollut mitään kummallista: niitä nautittiin ja nautitaan yhä ilman puutettakin. Kriisi on tietty nytkin, mutta korvikkeiden syöminen on silti erikoista, kun pula-ajan sijaan on pulla-aika.

Ennen oli lihateknologeja, nyt on liha-analogeja kaupan hyllyt väärällään. Ja näitä modernin korona-ajan korvikkeita me nyt syömme. Erikoista on, että kasviksista tehtyjä uusia tuotteita pitää nimittää lihan korvikkeiksi, kun niitä voisi aivan hyvin pitää omana, uutena tuoteryhmänään.

Mutta ei mitään uutta auringon alla. Margariiniakin pidettiin alun perin voin korvikkeena, edellä mainituista voikukan juurista kahvin korvikkeena puhumattakaan. Ne eivät kuitenkaan ole jääneet elämään kahvikkeina, vaikka kahvin hinta on noussut ja ennustetaan nousevan yhä, kun pavut paahtuvat valmiiksi jo pensaissa. Jos kahvista tulee ankara pula, suomalainen tekee sitä vaikka vedestä ja hiilidioksidista, kuten nyt proteiinia.

Maailma pelastuu, kun lopetamme lihansyönnin, sanovat vegaanit. Ihmiskunta tuhoutuu ja maailma siinä sivussa, kun jälkipolvilta puuttuu välttämättömiä aminohappoja, julistavat vannoutuneet lihansyöjät. Tämän äärimmäisen ääriajattelun äärellä on syytä pysähtyä miettimään perimmäisiä kysymyksiä ja molempia ääripäitä vallankin, kun kummastakin leiristä kuuluu välillä toista manaavia ärräpäitä.

Lihantuotanto tarvitsee kasviksia, kun kasviksesta tulee vielä nykyään käytössä olevin eläimellisin tuotantomenetelmin lihaa. Mutta myös kasvisten tuotanto on riippuvainen lihasta. Jos ei muusta, niin eläinten tai ihmisten lihastyöstä, kuten ennen hyvään aikaan, kun hevoset tekivät peltotyöt. Tämä eläinperäinen orjatyö on yhä käytäntö monessa maailman maassa; sitä tarvitaan kasviperäisen ruuan aikaansaamiseksi.

Miten sopii kastematojen, mehiläisten ja muiden kovasti edistettävien pörriäisten työ vegaaniaatteeseen? Entäpä sitten vegaaniolut, joka on tehty Päijänteen vedestä, siinähän on kalaperäisiä aineksia. Luomujuomiin käytettävän veden ei muuten tarvitse olla luomua. Sirkkaleipäkään ei ollut kovin uusi keksintö; myllyt ovat aina valmistaneet hyönteistuotteita.

Kasvikset kasvavat kovin huonosti ilman eläinperäistä lannoitetta. Jos ei eläimen perästä ole tullut lannoitetta, luomuperunallekin ripotellaan vakoon destruktiotehtaan tekemää lihaluujauhoa kasvun kyydittäjäksi, eikä sen tarvitse olla luomueläimistä valmistettu.

Kasvit voivat kasvaa kasviperäisellä lannoitteella, mutta onko kaali brutaali kannibaali, jos se syö edellisen vuoden hernettä? Apulannalla voi toki yrittää auttaa perunoita lihomaan, mutta sillä saadaan vain korvikkeeksi kelpaavia apuperunoita. Toki ne sopivat hyvin nykyaikaan.

Innovaatiot ovat jääneet puolitiehen, jos nimenä pitää käyttää vanhaa käsitettä.

Voin kohdalla lainsäätäjät havahtuivat siihen, ettei sitä korvaavissa tuotteissa saa mainita voi-sanaa. Lihalle ja siitä tehdyille tuotteille, kuten makkaralle, nakille ja pihville vaaditaan samaa. Vehnägluteenista tehdyn kinkun nimeä kantavan tuotteen voi laskea suoraan korvikekategoriaan ja kinkku-sanan häpäisemiseksi. On merkillistä, että sitä syövät vehnäleipää välttelevät ihmiset! Jäätelö vasta onkin epäjohdonmukainen nimitys, siihenhän ei valmistuksessa saa muodostua jääkiteitä. Tähän asti keksityt analogitkin on nimetty härtelöksi tai bäätelöksi.

Innovaatiot ovat jääneet puolitiehen, jos nimenä pitää käyttää vanhaa käsitettä. Vaikka kasviliha-sanaa ei käytetä, olisiko johdonmukaisuuden vuoksi hedelmälihallekin keksittävä uusi sana?

Lihaa ja uusimpana hanhenmaksaa pystytään jo tuottamaan reaktorilla. On vain ajan kysymys, että joku kasvinsuojelija keksii kasvisten kärsivän niitä korjattaessa, prosessoitaessa ja syötäessä, minkä perusteella aletaan vaatimaan eettisempää kasvisruuan tuotantotapaa.

Kun reaktori tuottaa kaura- tai härkäpapumassaa, mitähän sille pitää antaa nimeksi? Ja pumpataanko reaktoriin kasvi- vai eläinperäistä raaka-ainetta.