Esimerkillä johtaminen kantaa kauas

Elämässäni ja tässä lehdessä päättyy nyt yksi aikakausi. Aloitin Kehittyvän Elintarvikkeen päätoimittajana numerossa 5/2017 ja tämä 4/2023 on viimeinen. Numerosta 5/2023 aloittaa päätoimittajana Elina Teerijoki, joka on ollut jo kaksi vuotta tärkeä osa toimitustamme.  

Moni varmaan jo taivastelee, etteikö se Laura ole vieläkään lähtenyt, eikös se ole ollut lähdössä jo kauan. Toiset taas kaipailevat perään: miten saisimme sinun kokemuksen käyttöömme jatkoa varten.  

Näiden seitsemän vuoden aikana osaajapula on korostunut. Ennen puhuttiin eläköitymisiin valmistautumisesta, piti rakentaa ohjelmia hiljaisen tiedon siirtoa varten.  

Miten organisaatioissa onkaan valmistauduttu työpaikkojen vaihtoon? Omasta aloitteestani työnvaihto elintarviketeollisuuteen on ollut hidas: halusin varmistaa, että kaksi seuraajaani saavat hyvät lähtökohdat työhönsä. Elina ja alkuvuonna toiminnanjohtajana aloittanut Viivi Wanhalinna saavat lehden ja seuran johdettavakseen arvostettuna, mutta suurempana ja vakavaraisempana kuin ne itse aikoinaan sain.  

Olen johtanut toimintaa omana itsenäni, kannustaen rehellisyyteen ja uuden äärelle. Henkilövaihdosten myötä lehti tulee muuttumaan, mutta lehden tinkimättömän linjan tuntien, vain paremmaksi.  

Toimitustyössä on tapahtunut paljon. Alun paperille kynällä tehdyistä taittovedosten tarkastamisista kuutena kiireisenä päivänä vuodessa on siirrytty ajankäytöllisesti turvallisempaan tapaan: taittotyötä tehdään viikkojen aikana sitä mukaa kun artikkeleita toimituksesta valmistuu. Vedokset luetaan ja korjataan pilvipalvelussa silloin kun niille on sopiva väli.  

Paperilehden rinnalle on tullut digilehti, jonka sisällöt voi myös kuunnella. On tullut uutiskirje, sosiaalisen median kanavat ja nykyaikainen verkkosivusto. Niiden avulla tavoitamme joka päivä yleisömme.  

Elintarvikealan ammattilaiset etsivät ratkaisuja kestävyysongelmiin. 

Parhaita puolia päätoimittajana toimimisessa ovat olleet keskustelut ja kohtaamiset kumppanien kanssa, erityisesti artikkelien kirjoittajat ja koko tiedeyhteisö sekä rekrytoinnit, joiden kautta on löytynyt kultakimpaleita omaan toimitukseen ja kumppaneiksi. Taittaja Jaakko Kahalaa on kiittäminen lehden konseptin uudistamisesta ja viimeistellystä työn jäljestä.  

Mediamyynnin ohjaaminen on ollut tärkeä osa työtäni, onhan se tärkein tulonlähteistä. Vuoden vaihteessa Hannu Pyykkö jää ansaituille eläkepäiville. Keväästä alkaen sisään on ajettu jatkajia Anne Joukainen ja Ari Suominen.  

Elintarvikealalla tapahtuu koko ajan. Olen pari vuotta etsinyt juttua itsenäisistä tehtaista. Nyt sen kirjoittivat VTT:n asiantuntijat tähän lehteen. Suolistoon liittyy paljon kiinnostavia tutkimuskysymyksiä. Lue pidemmälle ja saat selkoa, mitä nyt tiedetään suolistomikrobeista. 

En näe elintarviketeollisuutta pahiksena. Ihmiset ovat riistäneet maapalloa, tämän päivän elintarvikealan ammattilaiset etsivät ratkaisuja kestävyysongelmiin. Ruokavaliot muuttuvat hitaasti, mutta meillä on jo käsillä tulevaisuuden alkujyvät.  

Tässä Hyvinvointia ruuasta -teemanumerossa käsitellään paljon vaihtoehtoisia tuotteita, koska ihmiskunta tarvitsee syömistä, jota ei voi nykytavoin tuottaa jatkossa. Se ei ole vastalause eläintuotannolle, mutta liha- ja maitoketjun keskeisimmät ongelmat vaikuttavat olevan alkutuotannossa, joka ei ole tämän lehden keskiössä.  

Eläköön elintarvikkeiden kehitys – turvallisten, ravitsevien, kestävien ja taloudellisesti kannattavien tuotteiden tuotanto! 

Kiitos kaikille yhteisestä ajasta!