Voiteluaineilla tehokkuutta ja turvallisuutta elintarviketuotantoon

Voiteluaineet ovat tärkeä osa sujuvaa ja turvallista elintarviketuotantoa. Biesterfeld Finland Oy on yhdysvaltalaisten JAX-voiteluaineiden virallinen maahantuoja Suomessa ja tarjoaa voiteluaineiden lisäksi teknistä tukea ja koulutusta voiteluaineiden käyttöön.

Oikein valittu ja ajoitettu, sopivilla määrillä tehty koneiden ja laitteiden voitelu tehostaa tuotantoa. Se ehkäisee laiterikkoja ja pidentää laitteiden käyttöikää.  Sopiva voiteluaine ja sen oikea käyttötapa edistävät myös elintarviketurvallisuutta, kun laitteet pysyvät kunnossa sekä vierasesine- ja kontaminaatioriski pienentyy.  

– Voiteluaineet ovat hyvin tärkeä osa sujuvaa ja turvallista elintarviketuotantoa. Jos voitelu ei pelaa, ei pelaa tuotantokaan, Biesterfeld Finland Oy:n tekninen myyntipäällikkö Magnus Bergman​​​​ summaa 

Voiteluaineiden elintarvikekelpoisuus vaihtelee 

Kansainvälinen standardointi organisaatio NSF luokittelee voiteluaineet neljään eri elintarvikekelpoisuusluokkaan. Esimerkiksi H1-luokan voiteluaine saa olla satunnaisesti kosketuksissa lopputuotteen kanssa. Sitä käytetään muun muassa nostatuslinjojen ketjuihin. 3H-luokan voiteluainetta saa joutua lopputuotteeseen ja sitä käytetään pinnoitteena, öljyinä muoteissa ja pumppujen pesissä.   

Osassa voiteluaineita käytetään antimikrobistalisäainetta, joka suojaa voiteluaineita mikrobikasvustolta.  

– Kaikissa tuotantotiloissa olisi hyvä käyttää vähintään H1-luokituksen mukaisia voiteluaineita, jottei ei-elintarvikekelpoista voiteluainetta päätyisi vahingossakaan kosketuksiin elintarvikkeen kanssa, suosittelee Bergman.   

Vinkkejä voiteluaineiden käyttöön 

JAX-voiteluaineiden lisäksi Biesterfeld tarjoaa teknistä tukea ja kouluttaa yrityksiä ja käyttäjiä voiteluaineiden käyttöön. Bergman kertoo, että voiteluaineen rakenteelliset ominaisuudet ja laatu ovat erittäin tärkeitä tehokkaassa elintarviketuotannossa. 

Hän vinkkaa, että voiteluaineanalyysit ovat yksi hyvä työkalu ennaltaehkäisevässä kunnossapidossa. Voiteluaineanalyysillä voidaan määrittää oikea voiteluväli ja öljyn kunto. Lisäksi voiteluaineen sisältämiä kulumispartikkeleita voidaan tarkastella ja määrittää voiteluaineen käyttöikä.  

–  Annamme oikeat niksit huoltoon ja oikean tyyppiset aineet, Bergman tiivistää Biesterfeldin toimintaa.   

Bergman on tehnyt pitkän uran elintarvikevoiteluaineiden parissa ja kehuu, että elintarviketeollisuuden voitelunhallinta on parantunut 20 vuodessa paljon. Pääsääntönä on, että oikeaa voiteluainetta käytetään oikeaan paikkaan ja oikeaan aikaan. Hän vinkkaa huomioimaan voitelussa seuraavat asiat:

-Tarkista, että korkean lämpötilan voitelukohteissa käytetään korkeisiin lämpötiloihin soveltuvia tuotteita.  

-Jos laakereita käyttävän laitteen ajonopeutta on nostettu, tarkista, soveltuuko voiteluaine nopeampaan ajoon. Nopeus nostaa lämpötilaa ja silloin voiteluaineelta tarvitaan muun muassa sopivaa viskositeettiä.   

-Älä ylivoitele. Ylivoitelu lisää kitkaa ja nostaa lämpötilaa hetkellisesti, jolloin voiteluaine vanhenee nopeammin. Liika voitelu kerää myös pölyä ja rasvaa.   

-Muista tarkastaa käyttämiesi aineiden elintarvikehyväksynnät nsf.org -sivustolta. Sieltä löytyvät kaikki elintarvikekäyttöön hyväksytyt voiteluaineet.  

  • Biesterfeld Finland Oy kuuluu saksalaiseen vuonna 1906 perustettuun Biesterfeld-konserniin, joka on yksi kansainvälisesti johtavista muovin, kumin ja erikoiskemikaalien jakelijoista. Konserni toimii ympäri Eurooppaa. 
  • Biesterfeld Finland Oy on yhdysvaltalaisten JAX-voiteluaineiden virallinen maahantuoja Suomessa. JAXilla on markkinoilla yli 200 NSF-hyväksyttyä tuotetta.  
  • JAX rekisteröi ensimmäiset elintarvikekelpoiset voiteluaineet ensimmäisenä maailmassa 1950-luvulla.  JAX on edelleen yksi johtavia elintarvikehyväksyttyjen voiteluaineiden valmistajia.   


Biesterfeld Finland Oy on uusimpia Elintarviketieteiden Seuran kannattajajäseniä.