Laatu, turvallisuus ja tuotetiedot edellä
Laatu&Liike Oy rakentaa ja ylläpitää laatu- ja elintarviketurvallisuus-järjestelmiä sekä tarjoaa laatupäällikköpalveluita Itä-Suomessa. Lisäksi yritys tekee sisäisiä ja toimittaja-auditointeja sekä tuotetietotallennuksia sijainnista riippumatta.
Laatu&Liike Oy:n toimitusjohtaja Vuokko Niemitalo perusti yrityksen kuusi vuotta sitten auttaakseen pieniä ja keskisuuria elintarvikeyrityksiä laatu- ja elintarviketurvallisuusjärjestelmien rakentamisessa ja tuotetietoasioissa. Nyt yrityksellä on useita pitkäaikaisia asiakkaita, ja se toimii kolmen asiantuntijan voimin.
Niemitalo on tehnyt koko työuransa laatu- ja elintarviketurvallisuus-järjestelmien parissa.
— Yrityksen perustaminen oli selkeä jatkumo. Olin tehnyt näitä töitä kauan ja nähnyt asiakasyritysten tarpeet. Oman yrityksen kautta pystyn paremmin kehittämään asioita, Niemitalo iloitsee.
Laatuasiantuntijana Laatu&Liike Oy:ssä työskentelee Laura Ahvenniemi. Ahvenniemi toimii monessa yrityksessä ulkoisena laatupäällikkönä, tekee toimittaja-auditointeja ja pitää koulutuksia. Elintarvike- ja tuotetieto-asiantuntijan Reetta Väisäsen vastuulla ovat puolestaan tuotetietoasiat ja Tuotetiedot.fi -palvelun kehittäminen.
Tuotetietopalveluita kysytään paljon
Tuotetietopalveluiden kysyntä on kasvanut pitkään. Työkaluja tuotetietojen ylläpitoon ei ole kuitenkaan ollut tarjolla pienille ja keskisuurille yrityksille.
— Olemme kehittäneet it-kumppanimme kanssa Tuotetiedot.fi-ohjelmiston sellaisille yrityksille, joilla ei ole mahdollisuutta ostaa isoja järjestelmiä. Ohjelmistoa on testattu paljon, ja sen kehittäminen on ollut meille iso asia, kertoo Niemitalo.
Selainpohjaisessa ohjelmistossa lähdetään spesifikaatioiden hallinnasta ja siirrytään reseptien kautta tuotetietojen laadintaan. Ohjelmistoa voidaan hyödyntää pakkausmerkintöjen teossa, spesifikaatioiden ylläpitämisessä ja siinä voidaan esimerkiksi laskea raaka-aineiden hintamuutosten vaikutuksia omakustannehintoihin. Työkalu on kehitetty asiakkaiden työn helpottamiseksi ja tehostamiseksi.
Ajan tasalla pysyminen vaatii paljon työtä
Laatu- ja elintarviketurvallisuusjärjestelmien hallinta vaatii paljon kouluttautumista ja ajallista panostusta. Standardien ja lainsäädännön muutoksista ajan tasalla pysyminen on iso työmaa. Kouluttautuminen on tärkeää myös siksi, että pätevyys tehdä erilaisia auditointeja pysyy yllä. Yritys tarjoaakin pienille elintarvikeyrityksille menettelytapoja, joilla ajan tasainen tieto siirtyy asiakkaalle sujuvasti.
Elintarviketurvallisuusjärjestelmien uusi aalto
Yritykset alkoivat noin 15 vuotta sitten rakentaa laatu- ja elintarvike-turvallisuusjärjestelmiä. Nyt rakentamisessa näyttää olevan uusi aalto käynnissä, kun yhä useammat asiakkaat edellyttävät tavarantoimittajiltaan sertifioitua järjestelmää ja uudet innovatiiviset yritykset pyrkivät nopeasti kansainvälisille markkinoille. Pienet ja aloittavat yritykset kokevat järjestelmät usein raskaiksi ja hankaliksi.
Niemitalo toivoo, että järjestelmien pohjatyö tehtäisiin kuitenkin alusta saakka elintarviketurvallisuusstandardit täyttäen. Näin laatua voisi rakentaa kustannustehokkaasti eikä järjestelmää tarvitsisi rakentaa yhdellä rykäisyllä asiakasvaatimuksen ilmaantuessa.
— Meillä on paljon kokemusta ja osaamista katsoa, mikä on turhaa ja mikä on järkevä tapa tehdä asioita. Järkevien ja kustannustehokkaiden ratkaisujen löytäminen yrityksille onkin työssä kiehtovinta, avaa Niemitalo motivaatiota palveluiden taustalla.
Lisätietoja: laatuliike.com
Laatu&Liike Oy on Elintarviketieteiden Seuran uusimpia kannattajajäseniä.