Hihnoja kaikkiin tarpeisiin 

Vastuullisuustrendit ja jatkuvasti tiukentuvat elintarviketurvallisuusvaatimukset näkyvät myös hihnojen käytössä ja valmistuksessa.

Vuonna 1946 perustettu sveitsiläinen perheyritys Habasit AG on yksi maailman suurimmista hihnanvalmistajista. Habasit AG:lla on yhdeksän valmistavaa tehdasta Euroopassa ja USA:ssa sekä 30 tytäryhtiötä.  

Suomessa Habasitin tuotteita on ollut jakelijan kautta markkinoilla jo 1960–1970-luvun taitteesta, YTM-Industrial Oy:n kautta. Pohjoismaiden toiminnoista vastaavassa Habasit AB:ssä aloitti tänä vuonna Suomen myynnistä vastaava avainasiakaspäällikkö Karri Heinonen.  

Hihnojen on kestettävä erilaisia olosuhteita 

Hihnojen merkitys elintarviketeollisuudessa on suuri niin tuotteiden sisälogistiikan, hygienian kuin laitoksen energiankulutuksen kannalta. Toimivat hihnat vähentävät tuotantokatkoksia ja ylläpitävät osaltaan linjojen korkeaa käyttöastetta.  

Elintarviketeollisuuden tarpeet hihnoille eroavat toimintojen mukaan. Leipomossa hihnojen on kestettävä korkeita ja matalia lämpötiloja sekä rasvaisia tuotteita. Lihaan ja kalaan kosketuksissa olevissa hihnoissa korostuu hygienia ja puhdistettavuus. 

Useat elintarviketeollisuuden hihnat sisältävät erikoismuovia, joka näkyy metallinpaljastimissa ja röntgenlaitteissa. Elintarvikekosketuksessa olevat hihnat ovat usein väriltään sinisiä, jotta esimerkiksi hihnaan tarttunut taikina erottuu mahdollisimman hyvin. Myös hihnan pinnan tasaisuus vaikuttaa puhdistuksen lopputulokseen. Esimerkiksi raaka-ainetta kuten jauhelihaa tai kanaa kuljettavan hihnan on oltava mahdollisimman sileä, ettei koloihin tai hihnan pintaa jää bakteereita. 

Lähes kaikilla Habasitin elintarviketeollisuuteen valmistamilla hihnoilla on sekä EU:n, USA:n että Japanin vaatimat elintarviketurvallisuushyväksynnät. Elintarviketurvallisuusnäkökulmien lisäksi hihnat vaikuttavat tuotannon tehokkuuteen. 

–  Puhdistukseen kuluvaa työaika vähenee, kun hihnat ovat helposti pestäviä. Puhdistussyklin pidentäminen jättää enemmän aikaa tuotannolle. Sykliä pidentää esimerkiksi se, ettei lihaa tai muuta tuotetta jää moduulihihnan saranoihin ja että saranat ovat mahdollisimman avoimia puhtaanapitoa ajatellen, tähän voidaan vaikuttaa hihnojen huolellisella suunnittelulla opastaa Heinonen. 

Vastuullisuustrendit vaikuttavat hihnojen kehitykseen 

Vastuullisuustrendit näkyvät myös hihnojen kehityksessä. Hihnojen puhtaanapitoon tarvitaan aiempaa vähemmän lämmintä vettä ja pesu onnistuu laimeammilla pesuaineilla. Pesu laimeammilla pesuaineilla kuluttaa hihnoja vähemmän, jolloin niiden käyttöikä pitenee.   

– Myös hihnojen valmistuksen ja hävittämisen ympäristökuormaa pyritään vähentämään. Hihnojen valmistuksessa käytetään esimerkiksi yhä enemmän vesiliukoisia liuottimia, ja hihnojen pinnoitteissa pyritään ottamaan käyttöön ympäristöystävällisemmin hävitettäviä materiaaleja, kertoo Heinonen.  

Habasit käyttää tutkimukseen ja tuotekehitykseen noin kahdeksan prosenttia liikevaihdostaan. Tutkimus- ja tuotekehitystilat sijaitsevat pääkonttorilla Sveitsissä, jossa tuotekehitystä tehdään yhdessä asiakkaiden kanssa. Myös Heinonen vie asiakkaita pääkonttorille tutustumaan hihnaratkaisuihin.   

Avainasiakaspäällikön työhön kuuluu paljon matkustamista ympäri Suomea ja muuta Eurooppaa.  

– Työn monipuolisuus innostaa ja joka visiitillä oppii uutta, iloitsee Heinonen.  

LISÄTIETOJA: habasit.com 

Habasit AB on Elintarviketieteiden Seuran uusimpia kannattajajäseniä.