Kaura 45-vuotisen työuran ytimessä

Kaura-asiantuntija Tuula Laukkanen jää syksyn aikana eläkkeelle Fazer Myllystä takanaan 45 vuoden työura. Niistä 38 vuotta kului Raisiolla ja seitsemän Fazerilla.

Vuonna 1977 agronomiksi ja maa- ja metsätaloustieteiden maisteriksi valmistuneen Laukkasen ura elintarvikealalla ei ollut itsestäänselvyys.

− Koulussa olin kiinnostunut biologiasta ja haaveilin lääkärin ammatista. Ylioppilaskesänä sattuma johdatti Viikkiin, josta sain opiskelupaikan ylioppilastodistuksella, Laukkanen kertoo.

Viikissä Laukkasen pääaineena oli kasvinviljelytiede, mutta hän opiskeli myös ravitsemustiedettä ja tiedotusoppia. Lopputyö käsitteli perunaruton torjuntaa ja varsistonhävitystä.

Työelämä alkoi vuonna 1975 Raision maatalousryhmän kesätyöntekijänä. Samana syksynä Laukkanen aloitti tärkkelysvehnän ostajana ja toimi samalla rypsin ostajana. Ostajan tehtävästä hän siirtyi viljelyneuvontaan. Vuonna 1984 Laukkanen aloitti Raision myllyssä tutkimusagronomina ja seuraavana vuonna viljalaboratorion esimiehenä.

Raision, Cultorin ja Meiran myllyliiketoimintojen yhdistyttyä Meliaksi viljalaboratorion esimiehen työ vaihtui laatupäällikön tehtävään. Laukkasen vastuulla olivat Raision ja myllyn laboratorio, Nokian ja Hämeenlinnan myllyjen laboratoriot sekä toiminnanohjausjärjestelmän ylläpito sertifiointeineen.

Laatupäällikön tehtävästä Laukkanen siirtyi 1990-luvun loppupuolella Melian tuotantopäälliköksi ja paria vuotta myöhemmin tehtaanpäälliköksi. Organisaatiomuutosten myötä tuotantotehtävät vaihtuivat vuonna 2003 myynti- ja markkinointityöhön. Viimeinen tehtävän Raisiolla oli teollisuus- ja horeca-tuotteiden tuoteasiantuntijan työ.

Kaiken keskiössä jyvä

Toukokuussa 2013 Laukkanen aloitti Fazer Myllyssä Lahdessa kaura-asiantuntijan tehtävässä. Hänen päätyönään ovat olleet myllyn kauratuotteet, mutta viime aikoina työ Fazer Lifestyle Foodsilla on keskittynyt kaurapohjaisiin non-dairy-tuotteisiin.

− Työuran alussa oma paikka piti lunastaa miesvaltaisella alalla. Asiantuntemus, kiinnostus ja periksiantamattomuus ovat olleet keinoja selviytyä. Jo työuran alkuvaiheessa oli luontevaa keskustella niin tutkijan, kasvinjalostajan, viljelijän, viljakauppiaan, leipurin, panimomestarin, suurtalousemännän kuin kuluttajan kanssa viljasta ja viljatuotteiden ominaisuuksista, Tuula Laukkanen summaa.

Hän sanoo tarkastelleensa viljan jyvää monelta kantilta, ja lukuisissa tutkimushankkeissa on löytynyt omassa työssä hyödynnettävää tietoa.

− Laaja-alaisuuteni on mahdollistanut myös laajan ja hyvän yhteistyöverkoston. Viime vuosina olen keskittynyt kauraan ”suurimokaurana” eli elintarviketeollisuuden raaka-aineena. Viimeiset seitsemän vuotta kauran parissa Fazerilla ovat olleet huikeita!

Laukkanen uskoo, että kauran käyttö ja uudet sovellukset lisääntyvät nykyisestään; kaura taipuu moneksi.

− Suomesta vietiin jo 1980-luvulla ensimmäisiä kauratuotteita maailmalle. Raisio ja Vaasan Mylly toimittivat kauralesettä Yhdysvaltoihin sydänterveyttä edistävien kauramuffinssien raaka-aineeksi. Viime vuodet ovat osoittaneet, että kaura on Suomen mahdollisuus maailmalle, Laukkanen tähdentää.

Hän pitää yhteistyötä koko tuotantoketjussa ja yrityksen sisällä erittäin tärkeänä ja kannustaa aktiiviseen ja osallistuvaan työntekoon sekä itsensä kehittämiseen.

− Elintarvikeala kehittyy joko keskittymällä tai moninaistumalla. Tulevaisuuden yrityksen on valittava ”jyvät akanoista” ja varmistettava riittävä osaaminen ja tekniset edellytykset valmistaa tuotteita ja palveluja, joita asiakkaat ja kuluttajat haluavat ostaa nyt ja tulevaisuudessa.

Kaurainto jatkuu eläkkeellä

Tuula Laukkanen jää eläkkeelle hyvillä mielin ja kiitollisena, että hän on saanut olla monessa mukana. Eläkepäiville hän ei ole kellottanut suunnitelmia, mutta työnteko ja siihen liittyvät asiat ovat myös harrastus ja mielenkiinnon kohde.

− Kiinnostus viljaan ja erityisesti kauraan ei lopu koskaan. Viime vuosina myös muut kasvipohjaiset raaka-aineet ovat ruvenneet kiinnostamaan vegaanisen ruuanlaitoin myötä, hän tarkentaa.

Laukkanen hoiti miehensä kanssa viljatilaa Loimaan Alastarolla 15 vuoden ajan, mutta nyt he ovat ”vain pienesti” metsänomistajia. Harrastuksia on paljon: hiihtäminen, pyöräily, ruuanlaitto ja leivonta, tilkkutyöt ja kutominen sekä luonto ja metsä.

− Ystävän kannustamana tavoitteena on julkaista runoja & reseptejä -blogi tai painettu julkaisu. Lukeminen on vaihtunut äänikirjojen kuuntelemiseen autoa ajaessa. Tykkään poimia marjoja ja kerätä sieniä, Laukkanen listaa.

Hänelle tärkeitä asioita ovat muun muassa terveellinen ja monipuolinen ravinto, liikunta ja ympäristöasiat.