Kumppanisisältö: Nevel Oy

Elintarvikeala voi saavuttaa merkittäviä päästövähennyksiä sivuvirtoja hyödyntämällä

Energiakriisi kiihdyttää energiamurrosta eikä paluuta fossiiliseen energiaan ole. Siirtymä kiertotalouteen ja päästöttömään energiaan vaatii yrityksiltä investointeja ja resurssitehokkaita ratkaisuja.

Epävakaat hinnat, ilmastonmuutos ja energian toimitusvarmuus vauhdittavat siirtymää kiertotalouteen. Kustannustehokkuuden lisäksi tulevaisuuden päästövaatimukset ohjaavat yrityksiä etsimään ilmastopositiivisia energia- ja kiertotalousratkaisuja, jotka mahdollistavat resurssien tehokkaan hyödyntämisen sekä siirtymän pois fossiilisista polttoaineista kohti uusiutuvaa energiaa.

”Elintarvikealalla on hyviä mahdollisuuksia vähentää hiilidioksidipäästöjä ja edistää kiertotaloutta. Alan keskusliitto on kertonut pyrkivänsä yhdessä alan yritysten kanssa vähentämään toimialatason kasvihuonepäästöjä 75 % liikevaihtoon suhteutettuna vuoteen 2035 mennessä. Energiantuotanto on yksi merkittävimmistä alan päästölähteistä. Päästöjä voidaan vähentää esimerkiksi hyödyntämällä alalla syntyvää biopohjaista jätettä energiantuotannossa”, kertoo energiainfrayhtiö Nevelin teollisuusliiketoiminnan johtaja Ville Koikkalainen.

Nevel tarjoaa teollisuudelle vastuullisia energia- ja kiertotalousratkaisuja, jotka vauhdittavat vihreää siirtymää. Nevelin tavoitteena on auttaa asiakkaitaan kasvattamaan kilpailukykyään materiaali- ja energiatehokkuutta parantamalla.

Juuassa sivuvirrat muutetaan energiaksi ja lannoitteiksi

Parhaillaan Nevel tekee yhteistyötä Nestlé Puljongin kanssa, jossa se rakentaa Puljongin Pohjois-Karjalan Juuassa sijaitsevan tehtaan yhteyteen biokaasulaitosta. Laitoksella kaikki prosesseissa syntyvä orgaaninen jäte muutetaan biokaasuksi, jolla korvataan fossiilisen nestekaasun käyttöä. Laitoksen sivutuotteita voidaan taas hyödyntää paikallisen maatalouden lannoitteina.

”Tavoitteenamme on saavuttaa jopa 1900:n hiilidioksiditonnin vuosittainen päästövähennys. Biokaasulaitoksella syntyvän sivutuotteen hyödyntäminen lannoitteena taas tukee hienosti yhtiön pyrkimystä edistää uudistavaa viljelyä. Ympäristöhyötyjen lisäksi Nevelin läpinäkyvä toimintamalli tuo säästöjä ja ennustettavuutta kustannuksiemme hallintaan”, kertoo Puljongin tehtaanjohtaja Tomi Strand.

Asiakkaan tarpeeseen räätälöityjä cleantech-ratkaisuja

Energia- ja kiertotalousratkaisujen osaava kumppani investoi ja kantaa investointeihin liittyvät riskit. Nevelin asiakaslähtöinen toimintapa perustuu yhteiskehittämiseen. Keskeistä on se, että teknologiset ratkaisut suunnitellaan asiakkaan lähtökohdista.

”Cleantech-ala voi olla melkoinen viidakko. Kumppanina kehitämme asiakkaillemme heidän tarpeisiinsa parhaiten sopivat teknologiset ratkaisut, olipa kyse päästöjen tai kustannusten vähentämistä tai kiertotalouden edistämisestä. Tämän jälkeen toteutamme projektoinnit, investoinnit ja ylläpidon tarpeiden mukaan”, Koikkalainen kertoo.

Uusien teknologioiden hyödyntämisen lisäksi Nevel kehittää prosesseja laitoksen elinkaaren eri vaiheissa.

”Olemme panostaneet merkittävästi digitalisaatioon ja käytössämme on digitaalinen alusta, jonka avulla kehitämme laitosten energiatehokkuutta. Emme siis ainoastaan auta rakentamaan uusia ratkaisuja, vaan kuljemme asiakkaan rinnalla, olemassa olevaa jatkuvasti kehittäen”, Koikkalainen lopettaa.

Nevel Oy pähkinänkuoressa

  • Nevel Oy työllistää noin 150 asiantuntijaa
  • Toimintaa on Suomessa, Ruotsissa ja Virossa
  • Yhtiö omistaa ja operoi 130 energiantuotantolaitosta ja vastaa 40 kaukolämpöverkon toiminnasta
  • Liikevaihto on noin 100 miljoonaa euroa vuodessa
  • Ardian Infrastructure omistaa Nevelin

Lue lisää Nevelin teollisuusratkaisuista https://nevel.com/fi/teollisuuden-infrastruktuuri.