Työkirja auttaa pk-yrityksiä varautumaan riskeihin 

Luonnonvarakeskuksen (Luke) julkaisema työkirja Pk-yrityksen riskienhallinta elintarvikealalla vastaa pienten ja keskisuurten yritysten toiveeseen saada työvälineitä liiketoimintansa riskien hallintaan ja varautumissuunnitteluun. 

Riskienhallinnan tarpeita ja keinoja selvitettiin Luken kyselyssä, johon vastasi 105 elintarviketeollisuuden yrityksen edustajaa vuoden 2022 lopulla. 

Elintarvikealan haasteet ovat lisääntyneet. Energian, raaka-aineiden ja pakkausmateriaalien hinnat ovat nousseet, ja on ilmennyt kotimaisten raaka-aineiden, laitteiden ja varaosien sekä työvoiman saatavuusongelmia. 

Kyselyn mukaan yritykset toivovat kriisitilanteessa viranomaisilta selkeämpää ohjeistusta, viestintää ja neuvoja yrityksen omaan riskien- ja kriisienhallinnan suunnitteluun. Vastaajien mielestä tärkeimpiä turvattavia toimintoja ovat energian ja erityisesti sähkön saatavuus, veden, raaka-aineiden ja materiaalien saatavuus, tietojärjestelmien ja logistiikan toimivuus sekä henkilöturva. 

Työkirja sisältää sarjan tieto- ja työkortteja, joiden avulla elintarvikeyrityksissä voidaan kehittää ja seurata yrityksen riskienhallintaa ja varautumista erilaisten häiriöiden varalta.  

Työkirja tuotettiin osana maa- ja metsätalousministeriön rahoittamaa Riskienhallinnan välineitä elintarvikealan pk-yritysten varautumissuunnittelun tueksi ja liiketoimintariskien hallitsemiseksi (ET-RH) -selvitystyötä. Kirja on saatavilla suomeksi ja ruotsiksi.