Kaksi yritystä palkittiin innovaatioista kotikeittiöiden ruokahävikin vähentämiseksi

Hävikkihyppy-hanke haastoi yritykset kehittämään uusia hävikkiratkaisuja kuluttajien avuksi kotikeittiöihin. Innovaatiohaaste huipentui demopäivään 7.5., jossa yritykset esittelivät innovaationsa sekä suunnitelmansa niiden pilotointiin tuomaristolle ja tilaisuuden vieraille. Voittajiksi tuomaristo valitsi Code Ananaksen ja Satokausikalenterin, joiden ratkaisut erottuivat edukseen erityisesti uutuusarvonsa sekä toteutettavuutensa perusteella.

Ruokahävikkiä syntyy ruokaketjun kaikissa osissa, mutta eniten juuri kotitalouksissa. Haaste käynnistyi tammikuussa 2025, ja sen tavoitteena oli vauhdittaa uusien kotitalouksien ruokahävikin vähentämiseen tähtäävien ratkaisujen syntyä. Haasteessa kisaamassa olivat Code Ananas, Kauppavalmennus, Wastebook, Satokausikalenteri, CoReorient ja Ekokumppanit.

Tuomaristo valitsi haasteen voittajiksi Code Ananaksen ja Satokausikalenterin. Code Ananas on tekoälypohjainen mobiilisovellus kuluttajille, joka auttaa kotitalouksia vähentämään niissä syntyvää ruokahävikkiä. Satokausikalenterin Satokausi®-sovellus taas on kotitalouksien markkinapaikka, jossa ylimääräiset raaka-aineet voivat löytää uuden kodin.

Code Ananas erottui edukseen, sillä heidän ratkaisunsa auttaa arjen ruokahuoltoa kokonaisvaltaisella tavalla minimoimalla ruokahävikkiä ja samalla tekemällä arjen ruokahuollosta vaivattomampaa. Code Ananas yhdistää kuvatunnistusta, tekoälyä ja kulutusanalytiikkaa tavalla, joka on vielä harvinaista kuluttajille suunnatuissa sovelluksissa. Satokauden ratkaisu puolestaan integroituu hienosti heidän jo laajasti käytössä olevaan sovellukseensa, jonka avulla luodaan aivan uudenlaisia mahdollisuuksia kuluttajien väliseen ylijäämäruoan jakamiseen,” perustelee tuomariston puheenjohtaja, Kuluttajaliiton hankevastaava Jenni Vainioranta.

Kilpailijoiden innovaatioita arvioi asiantuntijatuomaristo, johon kuuluivat Pauligin vastuullisuusjohtaja Salla Sulasuo, Vaasanin vastuullisuuspäällikkö Anna-Leena Teppo, Keskon ympäristöpäällikkö Hanna Lehmuskoski, S-ryhmän marketkaupan vastuullisuusasiantuntija Iida Lehtimäki, Lidlin vastuullisuuspäällikkö Annu Puurula, Kuluttajaliiton hankevastaava Jenni Vainioranta sekä Luonnonvarakeskuksen tutkija Hanna Hartikainen. Arvioinnissa painotettiin innovaatioiden uutuusarvoa, toteuttamiskelpoisuutta ja vaikuttavuutta.

Toistaiseksi hävikki-innovaatiot ovat keskittyneet vähentämään hävikkiä teollisuudessa, kaupassa ja ravintoloissa, mutta kotitalouksille niitä ei ole ollut juurikaan tarjolla. Kuluttajien hävikin vähentäminen vaatii laajaa yhteistyötä, uusia kokeiluja ja konkreettisia ratkaisuja arjen tueksi, jotka voivat avata uusia ovia liiketoiminnalle.

“Ratkaisumme ruokahävikin vähentämiseen on rakentaa kotitalouksille markkinapaikka Satokausi®-sovellukseen, jossa ylimääräiset sesongin raaka-aineet voivat löytää uuden kodin. Hävikkihyppy-hankkeen innovaatiohaaste osui meillä tosi hyvään saumaan ja auttoi meitä pohtimaan laajemmin kestävää ruokakultuuria sellaisesta näkökulmasta, jota emme ehkä olisi itse hoksanneet,” Satokausi Median product manager Sami Ahonen sanoo.

“Code Ananakselle ruokahävikin vähentäminen on tärkeää sekä kuluttajien sujuvan arjen että resurssiviisauden näkökulmasta. Haluamme auttaa sovelluksen ensivaiheessa erityisesti perheitä ennaltaehkäisemään ruokahävikin syntyä ja hallitsemaan ruokaan liittyvää arkea kokonaisvaltaisesti ja helposti dataa hyödyntämällä. Tavoitteemme on rakentaa toimiva ja skaalautuva malli, joka vähentää kuluttajien ruokahävikkiä Suomessa ja kansainvälisesti. Näemme ruokahävikissä myös merkittävän liiketoimintapotentiaalin: kuluttajille tarjoamme helppoutta ja säästöjä, ruokabrändeille ja vähittäiskaupalle uutta dataa ja tapoja tavoittaa kuluttajat fiksusti “, kertovat Code Ananaksen perustajat Jasmin Heikkilä ja Tekla Wannas.

Demopäivän jälkeen voittajat lähtevät toteuttamaan pilottejaan pilottisuunnitelmiensa mukaisesti. Voittajien käytettäväksi annetaan pilotointitukea, jota maksetaan toteutuneiden kulujen, kuten materiaali- ja palveluhankintojen, perusteella.

Innovaatiohaaste on osa Hävikkihyppy-hanketta (2024–2027), jonka koordinaattorina toimii Kuluttajaliitto. Hanketta rahoittaa maa- ja metsätalousministeriö. Haasteen toteuttamisesta vastasivat Kuluttajaliitto ja Motiva Services. Innovaatiohaasteen haastekumppaneina toimivat Paulig, Vaasan, Kesko, SOK, Lidl, Laurea, Martat, Maa- ja kotitalousnaiset sekä Luonnonvarakeskus.