European Photography -palkinto ruokakuvaaja Reka Csulakille

Espoolaisen Three Pod Studion perustaja, tuote- ja ruokakuvaaja Reka Csulak voitti jo toista vuotta peräkkäin European Photography-palkinnon. Palkintoja myönnetään ansioituneille valokuvaajille vuosittain useissa kategorioissa ammatti-, harrastaja- ja opiskelijavalokuvaajille. Csulak voitti vuonna 2023 kaksi Platinum-palkintoa ja yhden kunniamaininnan tuotevalokuvauksen ruoka/juoma ja tuotekategoriassa.

Alun perin Unkarista muuttaneella Csulakilla on paljon kansainvälistä kokemusta huippubrändien valokuvaajana ja muiden luovaa työtä tekevien mentorina. Hän on iloinen voidessaan tuoda kilpailumenestystä Suomeen.

– Palkituksi tuleminen kasvattaa luottamusta omaan visioon ja luoviin päätöksiin sekä taiteilijana että asiakkaiden ja mentoroitavien kanssa työskennellessä. Olen ylpeä kaikista saavutuksistani, Csulak sanoo.

Reka Csulakin vuoden 2022 Platinum-voittajakuva on kuvittanut myös Kehittyvä Elintarvike-lehteä. Kuva: Reka Csulak

Ruokakuvaus on monimutkainen ala, jossa valokuvaajalta vaaditaan paljon teknistä tietoa. Tarvitaan myös ruokastylisti, joka valmistaa ruuan, asettelee sen kauniisti kameraa varten ja huolehtii sen esteettisyydesä kuvauksen ajan. Sopivan taustatunnelman luomiseen palkataan ad, ja jos kuvitetaan uutta reseptiä, myös reseptien kehittäjä. Reka Csulak tarjoaa kaikkia näitä palveluja. Hän uskoo, että juuri monipuolinen osaamispaletti on tehnyt hänestä palkitun valokuvaajan.

Valokuvaaja Reka Csulak toteuttaa ammatissaan rakkauttaan gastronomiaan, johon on lisätty hyppysellinen taidetta., Kuva: Reka Csulak

Csulakille inspiraatio syntyy halusta nauttia erilaisista mauista ja taltioida raaka-aineiden ja astioiden kauneus taiteellisella tavalla. Monet kokevat ruokakuvat miellyttäviksi, koska suhde ruokaan muodostuu yleensä aistien ja nostalgian kautta.

– Haluan luoda kuvia, jotka saavat veden herahtamaan kielelle ja haluamaan tarttua kuvassa olevaan ruokaan tai juomaan. Tällaisten tunteiden ja lämpimien muistojen herättäminen on yksi suurimpia inspiraationlähteitäni, hän kertoo.