Kekri – lähiruoan juhlaa!

Kekrinä pääosassa on satokauden herkullinen, lähellä tuotettu ruoka, yhteisöllisyys ja koko sen ympärille nivoutuva elinvoimainen maaseutu. Maa- ja kotitalousnaiset (MKN) viettää kekriviikkoja 13.10.–2.11.2025 ja kannustaa kaikkia mukaan.

Kekriä on aiemmin vietetty Suomessa vuoden suurimpana juhlana. Kekrin aika on ollut satokauden taitekohdassa, kun raskaat ja työläät kasvukauden työt, karjan ulkolaidunnus ja syysteurastukset on saatu päätökseen. Juhlintaan on kuulunut ruoalla ja juomalla herkuttelu, ja pöydät ovat notkuneet sadonkorjuun ja syysteurastuksen antimista.

Kekrin juuret juontavat vanhaan eurooppalaiseen maatalouskulttuuriin, mutta kekrin juhlinta sopii aivan loistavasti nykypäivään, painottaa kehityspäällikkö Marita Suontausta MKN Keskuksesta.

”Kekrinä kannattaa nostaa kunnia-asemaan maukkaat, terveelliset ja läheltä hankittavat satokauden raaka-aineet sekä jatkojalosteet oman alueen tuottajia ja ruoantekijöitä suosien.”

Suontausta vinkkaa, että kasvisten käyttöä ruokavaliossa voi helposti lisätä tuunaamalla perinteisiä liha- ja kalaruokaohjeita kasvisvoittoisemmiksi.

”Lisää ruokiin sieniä, erilaisia juureksia, kaalia tai sipulia. Ne antavat hyvää makua ja parantavat ravitsemuksellista koostumusta.”

Monet perinteiset ruoat sisältävät vain vähän tai eivät laisinkaan lihaa. Hernetuuvinki, hernekeitto, erilaiset juureslaatikot, nauris- tai lanttuhaudikkaat, kaalikeitto tai -pata sekä lammaskaali kuuluvat monen syysherkkuihin.

Kekri on myös oiva hetki tutustua ja opetella käyttämään erilaisia kasviproteiineja. Esimerkiksi härkäpapua ja hamppua on viljelty jo kauan Suomessa, ja myös erilaiset viljatuotteet ovat kuuluneet suomalaiseen ruokavalioon, muistuttaa Suontausta.

”Kokeile herkullisia härkäpapu-pinaattipyöryköitä, paahdettua kaura-juuressalaattia tai meheviä kaura-puolukkapannareita. Nekin sopivat hyvin nykyaikaisiin kekrijuhliin.”

Monipuolinen kekri

Herkullisen ruoan lisäksi perinteisiin suomalaisiin kekrijuhliin on kuulunut vahvasti yhdessä tekeminen ja oleminen. Kekrijuhlissa on kerrottu tarinoita, hassuteltu ja ennustettu tulevan vuoden tapahtumia.

MKN kehottaa kaikkia järjestämään oman näköisensä kekritilaisuuden. Yhdistystoiminnalle kekrin vietto on hieno mahdollisuus piristää toimintaa ja yhdistää oman alueen toimijoita.

”Kekri-iltamien järjestäminen on mainio keino yhdistää esimerkiksi paikkakunnan vaki- ja kesäasukkaita. Iltamien järjestämiseen voisi kutsua mukaan myös paikallisia yrittäjiä ja esiintyjiä.”

Kekriä voi viettää myös hyvin pienimuotoisesti oman perheen, työporukan tai ystävien kesken.

”Juhlista kekriä vaikka lähiruokaa kunnioittavalla kekrilounaalla tai nyyttikesteillä. Kekrissä yhdistyvät lähellä tuotettu ruoka ja yhteisöllisyys kaupallisuuden sijasta”, Suontausta painottaa.

Kommentit

Jätä kommentti