TiedotteetOatly

Kasvipohjaisten juomien sisällyttämistä EU:n koulumaito-ohjelmaan kartoitetaan kyselyllä – viimeinen vastauspäivä 28.7.

EU on parhaillaan päivittämässä koulumaito-ohjelmaansa. Komissio on ehdottanut, että kasvipohjaiset juomat sisällytettäisiin kyseiseen ohjelmaan. Tällä hetkellähän ainoastaan lehmänmaitoa tuetaan1

Oatlyn tekemässä kyselytutkimuksessa 54 prosenttia suomalaisista oli sitä mieltä, että kouluissa olisi kestävämpää tarjota ruuan kanssa lehmänmaidon lisäksi kasvipohjaisia juomavaihtoehtoja. Vastaajista 61 % haluaisi kasvipohjaisten juomien saavan kouluissa tasaveroisen kohtelun lehmänmaidon kanssa. Lisäksi peräti peräti 80 prosenttia vastaajista oli sitä mieltä, että kestävyydellä tulisi olla todella suuri tai suuri rooli lasten kouluruokaa mietittäessä2.

Koulumaito-ohjelman sekä kouluaterioiden tulisi edistää siirtymää kohti kasvipohjaisempaa ruokavaliota, koska sillä olisi sekä ympäristöllisiä että terveydellisiä hyötyjä. Asialla on jo kiire – olemme keskellä ilmastokriisiä, jossa ruoantuotanto aiheuttaa noin kolmanneksen globaaleista kasvihuonepäästöistä2 ja näistä päästöistä noin puolet tulee eläinperäisen ruoan tuotannosta3. Sillä, mitä syömme ja juomme, on merkitystä. IPCC (YK:n ilmastonmuutospaneeli) korostaa viimeisimmässä raportissaan, että siirtyminen kestävämpiin ja kasvipohjaisempiin ruokailutottumuksiin on yksi niistä muutoksista, joita tarvitaan kasvihuonekaasupäästöjen radikaaliin vähentämiseen4.

Se, että kasvipohjaisia juomia ei tällä hetkellä tueta, voi lisäksi rajoittaa niiden lasten valinnan mahdollisuuksia, jotka eivät voi tai eivät halua joko lääketieteellisistä, eettisistä, ympäristöllisistä, uskonnollisista tai muista syistä juoda lehmänmaitoa.

Euroopan komissio on avannut julkisen kuulemisen ja pyytää nyt kouluruokailun kanssa tekemisissä olevia sidosryhmiä, kuten oppilaitoksia, kansalaisjärjestöjä, viranomaisia, korkeakouluja, ravitsemuksen asiantuntijoita ja myös koululaisia antamaan aiheesta palautetta. Kuuleminen koostuu kyselylomakkeesta, johon voi vastata 28. heinäkuuta asti

Linkki kyselylomakkeeseen:https://ec.europa.eu/info/law/better-regulation/have-your-say/initiatives/12970-Review-of-the-EU-school-fruit-vegetables-and-milk-scheme/public-consultation_en

ProVeg International on Oatlyn ja muiden kasvipohjaista ruokavaliota edistävien järjestöjen ja yritysten tukemana käynnistänyt vetoomuksen, jonka tarkoituksena on osoittaa EU:lle, millaista kannatusta kasvipohjaisten juomien lisääminen EU:n koulumaito-ohjelmaan saa kansalaisten keskuudessa. 

Vetoomuksen voi käydä allekirjoittamassa täällä:https://schoolmilk.org

Tietoa EU:n kouluhedelmä-, -vihannes- ja -maitojärjestelmästä

EU:n koulujakelujärjestelmä tukee hedelmien, vihannesten ja maidon tarjoamista miljoonille lapsille EU:n sisällä. Järjestelmän puitteissa on viime vuosien aikana tuettu vuosittain noin 160 miljoonaa lehmänmaitolitraa5. EU on budjetoinut käyttävänsä tukeen 95 miljoonaa euroa vuosina 2022/20236.

Järjestelmän tarkoitus on muotoiltu EU:n asetuksessa maataloustuotteiden yhteisestä markkinajärjestelystä:

Koululaisten hedelmien ja vihannesten sekä maidon ja maitotuotteiden kulutusta tulisi kannustaa, jotta voitaisiin pysyvästi lisätä näiden tuotteiden osuutta lasten ruokavaliossa vaiheessa, jolloin heidän ruokailutottumuksensa muotoutuvat. Samalla edistetään EU:n yhteisen maatalouspolitiikan (CAP) tavoitteita, erityisesti markkinoita vakauttamalla ja varmistamalla elintarvikkeiden sekä nykyinen että tuleva saatavuus. Tästä syystä unionin tukea, jolla rahoitetaan tai osarahoitetaan näiden tuotteiden saantia oppilaitoksissa oleville lapsille, tulee edistää.6

Lähteet: 

  1. EU:n asetus maataloustuotteiden yhteisestä markkinajärjestelystä. https://eur-lex.europa.eu/legal-content/FI/TXT/PDF/?uri=CELEX:32013R1308&from=EN
  2. A survey conducted in April 2022 by Statista on behalf of Oatly. The survey was conducted in the Netherlands, Spain, Belgium, Germany, Austria, Finland and Sweden. In Finland, a representative sample of 1000 people participated.
  3. Crippa, M., Solazzo, E., Guizzardi, D., Monforti-Ferrario, F.,Tubiello, F. N., & Leip, A. J. N. F. (2021). Food systems are responsible for a third of global anthropogenic GHG emissions. Nature Food, 2(3), 198-209. https://doi.org/10.1038/s43016-021-00225-9
  4. Poore, J., & Nemecek, T. (2018). Reducing food’s environmental impacts through producers and consumers. Science, 360(6392), 987-992. https://doi.org/10.1126/science.aaq0216
  5. IPCC, 2019, Sixth Assessment Report; Summary for Policymakers (https://www.ipcc.ch/report/ar6/wg1/downloads/report/IPCC_AR6_WGI_SPM.pdf)
  6. The European Commission 2018/19 school year school scheme summary report, The European Commission 2019/2020 school year school scheme summary report, The European Commission 2020/2021 school year school scheme summary report.
  7. Commission Implementing Decision (EU) 2022/493 of March 2022 https://eur-lex.europa.eu/legal-content/FI/TXT/PDF/?uri=CELEX:32022D0493&from=EN