Kalanrehuvalmistaja Skretting ostaa merkittävän osuuden suomalaisen hyönteis-startup Volaren tulevan tehtaantuotannosta

Volare, suomalainen hyönteisproteiinia ja -öljyä valmistaja startup ja Skretting, yksi maailman johtavista kalanrehun valmistajista, ovat sopineet kaupallisesta yhteistyöstä, jossa Skretting ostaa merkittävän osuuden Volaren Suomeen rakennettavan tehtaan tuotannosta. Volaren tuotteet tarjoavat ympäristöystävällisen ratkaisun kalan rehujen raaka aineisiin, mikä on linjassa Skrettingin kunnianhimoisten kestävyystavoitteiden kanssa.

Raaka-aineet avainasemassa kalankasvatuksen kestävyydessä

Noin 75 prosenttia lohiviljelyn hiilijalanjäljestä syntyy rehusta, ja 95 prosenttia rehun hiilijalanjäljestä taas syntyy raaka aineista. Tästä syystä kalatuotannon muuttaminen entistä kestävämmäksi vaatii innovaatioita ja kumppanuuksia raaka aineiden tuotannossa. Skretting on sitoutunut kunnianhimoisiin tavoitteisiin lisätä uusien kestävien raaka-aineiden osuutta rehuissaan, ja yhteistyö Volaren kanssa edistää Norjan hallituksen äskettäin asettamien kestävyystavoitteiden saavuttamista rehusektorilla.

Volaren tuotteet tehdään elintarviketuotannon sivuvirroista mustasotilaskärpästen avulla. Yritys on VTT-lähtöinen ja se perustettiin 2021. Volaren oma teknologia varmistaa alhaisen energiankulutuksen, poistaa fossiilisten polttoaineiden tarpeen tuotannossa eikä tuota lainkaan jätevettä, lisäten yhteistyön kestävyyttä entisestään. Volaren raaka-aine vähentää hiilidioksidipäästöjä ja riippuvuutta villikaloista kalankasvatuksessa.

Pohjoismainen yhteistyö

“Etsimme jatkuvasti uusia kestäviä raaka-aineita, ja tämä on tervetullut lisäyksemme nykyiseen hyönteis raaka-aineiden tarjontaamme. Tarvitsemme lisää volyymia, ja tämä uusi pohjoismainen toimittaja ja heidän työnsä raaka-aineiden teollisen tuotannon laajentamiseksi ovat hyväksi alalle. Odotamme innolla yhteistyötä Volaren kanssa ja heidän panostustaan kestäviin ja laadukkaisiin tuotteisiin. Tämä sopii täydellisesti arvoihimme ja tavoitteisiimme”, sanoo Erling Johansen, erityisraaka-aineiden hankintapäällikkö Skretting Norwaysta.

Tyypillisesti rehuteollisuus ei tee ennakkositoumuksia, mutta tärkeiden uusien kestävien raaka-aineiden kohdalla yritykset ovat valmiita rikkomaan kaavan ja sitoutumaan edistämään alan kestävyyden tuloksia.

“Skrettingin asiantuntemus ja asenne ovat olleet vaikuttavia. On ollut inspiroivaa nähdä, miten hyvin he ymmärtävät asiakkaidensa tarpeet ja miten voimme edistää näiden tarpeiden palvelemista. Odotamme
pitkäaikaista yhteistyötä ja suurta vaikutusta yhdessä”, sanoo Jarna Hyvönen, Volaren kaupallinen johtaja.

Pitkäaikainen kumppanuus

Skretting ja Volare näkevät tämän yhteistyön ensimmäisenä askeleena pitkäaikaisessa kumppanuudessa. Volarella on jo toimiva demonstraatiolaitos Suomessa, ja yritys alkaa toimittaa raaka-aineita Skrettingille vuonna 2024. Volare aloittaa ensimmäisen kaupallisen mittakaavan tehtaansa rakentamisen vuonna 2024 ja tähtää useiden tehtainen rakentamiseen Eurooppaan vuosikymmenen loppuun mennessä.

Volaren proteiinia ja öljyä käytetään jo nyt kaupallisesti lemmikinruuissa esimerkiksi Dagsmarkin, Alvar Petin ja Tintin brändeillä.