Ruokalaakso-verkosto starttaa Pohjois-Savossa

Ruokalaakso tarjoaa Pohjois-Savossa ja kansallisesti elintarvikealan toimijoille verkoston, jossa kehitetään elintarvikesektoria ja yhteistyötä alkutuotannosta korkean jalostusasteen elintarviketeollisuuteen. Tarkoituksena on kehittää ja tuotteistaa yritysten tarvitsemia palveluja ja lisätä uusien innovaatioiden kilpailukykyä.

Itä-Suomen yliopisto, Savonia-ammattikorkeakoulu ja kehitysyhtiö Savogrow ovat alkaneet rakentaa Ruokalaakso-toimintamallia yhteishankkeessa tänä keväänä. Keväällä 2017 tehdyssä esiselvityksessä ilmeni, että useat elintarvikealan yritykset tarvitsevat apua tuotekehitykseen, tuoteanalyyseihin, markkinointiin, osaamisen kartoittamiseen ja lisäämiseen, tuote- ja kuluttajatutkimuksiin sekä laajempiin selvityksiin toimialallaan. Lisäksi yritykset toivoivat aktiivista keskustelua tutkimus- ja oppilaitosten ja muiden yritysten kanssa.

Elintarvikealan kehittämis-, koulutus- ja analyysipalvelut ovat Pohjois-Savossa hajallaan eri organisaatioissa, mutta yritykset hyötyisivät enemmän yhden toimipisteen kautta nopeasti ja helposti välitettävistä palveluista.

Ruokalaaksossa on tarkoitus kehittää laajempi toimintamalli, joka luo ja ylläpitää aktiivista vuorovaikutusta yritysten, tutkimuslaitosten ja koulutusorganisaatioiden kesken. Sen avulla ideoidaan ja luodaan yhdessä uudenlaisia tuotteita, palveluja ja yhteistyömalleja elintarvikesektorille. Tutkimus-, koulutus- ja kehittämisorganisaatioiden tiiviimmän yhteistyön myötä halukkaista yhteistyökumppaneista luodaan palveluverkosto hankeajaksi vuosille 2018−2020, jonka jälkeen se toimisi itsenäisesti.

Tutkimusalustoja pilotointia varten

Ruokalaakson ydintoimijoiden vahvuudet verkostossa ovat korkeatasoinen ravitsemus- ja terveystieteellinen osaaminen ja tutkimustoiminta, innovaatiojohtaminen ja kaupallistaminen, palvelumuotoiluosaamisen hyödyntäminen markkinoinnissa sekä konkreettinen yritysyhteistyö kuluttajatutkimuksissa, tuotekehityksessä ja koevalmistuksessa.

Ruokalaakson hankeaikana Itä-Suomen yliopistolla pystytetään tutkimusalustat elintarvikkeiden proteiinin rakenteen ja hyväksikäytettävyyden analysoimiseen sekä maitohappobakteerien hyödyntämiseen elintarvikeprosesseissa. Näitä tutkimusalustoja pilotoidaan yhdessä hankeyritysten kanssa. Lisäksi pilotoidaan kauppatieteiden innovaatio-osaamisen yhdistämistä Savonian palvelumuotoiluun tuote- ja palvelukonseptien muodostamiseksi.

Savonia ja Savogrow osallistuvat tuotekehityspilottien toteuttamiseen yhdessä hankeyritysten kanssa sekä koulutusten järjestämiseen ja uusien palvelujen kehittämiseen. Yhteisenä tavoitteena on tuotteistaa terveysvaikutusten tutkimustoimintaa, elintarvikeanalytiikan palveluita sekä koulutus- ja konsultointipalveluita vastaamaan yritysten tarpeisiin.

LISÄTIETOJA:

Jenni Lappi, projektipäällikkö, Ruokalaakso-hanke 2018−2020, jenni.lappi(at)savonia.fi