
EIT FAN -ohjelmasta lisävauhtia startupeille
EIT FAN Helsinki Hubin toinen kierros esitteli kymmenen lupaavaa elintarvike- ja maatalousteknologia-alan yritystä.
Startup-yritys hyötyy valmennuksesta vielä ensimmäisen kynnyksen yli päästyään. EIT Food Accelerator Network (FAN) on EU:n rahoittama ohjelma elintarvike- ja maatalousalan startup-yrityksille, jotka ovat jo päässeet alkuun toiminnassaan ja tarvitsevat lisää sparrausta tulevia tavoitteitaan varten. Osallistumisen edellytyksenä oli, että liikeidea yrittää ratkaista jotain ruokajärjestelmän haastetta. Monen osallistujayrityksen tavoitteena on hakea lisärahoitusta tai yhteistyökumppaneita.
EIT FAN Helsinki HUB -kiihdyttämö toteutetaan osana VTT:n Food & Beyond -ekosysteemikokonaisuutta. Vuoden 2021 ohjelma oli järjestyksessä toinen. EIT:n muut ohjelmakeskukset sijaitsevat Bilbaossa, Münchenissä, Lausannessa, Haifassa ja Cambridgessa.
– Meillä oli ensimmäisessä ohjelmassa mukana hieno joukko yrityksiä, joista tunnetuimpia tällä hetkellä ovat Solar Foods, Eniferbio ja Mycorena, ohjelmajohtaja Mirva Lampinen VTT:ltä kertoo.
Kesäkuun alussa kiihdyttämössä aloittaneet yritykset kävivät läpi tiiviin neljän kuukauden sparrauksen, jossa ne saivat tietoa ja tukea huipputason yritys- ja asiantuntijakumppaneilta. Lokakuun alussa järjestettynä demopäivänä ne esittelivät laajalle yleisölle, mihin ne ovat seuraavaksi suuntaamassa.
Demopäivän jälkeen moni yritys on päässyt eteenpäin tavoitteissaan. Muun muassa Volare, Revo Foods ja Tracegrow ovat toteuttaneet menestyksekkään rahoituskierroksen. Whywaste aloitti yhteistyön Ruotsin suurimman kauppaketjun ICAn kanssa, ja Volare on aloittanut yhteistyön Pauligin kanssa.
Mirva Lampinen kertoo, että ohjelma jatkuu ja haku uuteen kiihdyttämöön aukeaa tammikuussa. Ohjelma on avoin EU:n alueella tai kumppanimaissa toimiville yrityksille. Osallistuminen on yrityksille ilmaista.
– Olemme ensimmäinen ja edelleen ainoa ruoka-alan kiihdyttämöohjelma, joka tukee jo kehittyneempiä startup-yrityksiä saavuttamaan tavoitteensa. Tänä vuonna meillä oli yli 70 hakijaa ja kaikkiin kuuteen EIT:n ohjelmakeskukseen haki yhteensä yli 600 yritystä, Lampinen kertoo.
Lisätietoja:
Hub Helsingin kiihdyttämön 2021 yritykset
Grönovation
Grönovation kehittää tornimuotoista vertikaaliviljelyä, jossa minimoidaan hävikki. Olosuhteet jäljittelevät luonnonvalon vuorokausirytmiä, mikä auttaa optimoimaan kasvien ravinnepitoisuuden. Viljelyssä on tarkoitus hyödyntää olemassa olevia, käyttöä vailla olevia tiloja; Sveriges Lantbruksuniversitetista ponnistavalla Grönovationilla on koeviljelmä Uppsalassa hylätyssä pommisuojassa. Tavoitteena on viljellä tuotteita funktionaalisina elintarvikkeina ja lääketieteen tarpeisiin.
Hooked Foods
Ruotsalainen Hooked Foods tuottaa vegaanista kalan tyyppistä valmistetta. Sen ensimmäinen tuote, Toonish-niminen tonnikalamainen valmiste, lanseerattiin kuluttajamarkkinoille tänä vuonna. Hookedin tavoitteena on kehittää ja tuoda markkinoille Salmoonish-niminen, myös ravintoarvoiltaan lähellä lohta oleva tuote.
Kamupak
Suomalainen Kamupak on kehittänyt kierrätysjärjestelmän noutoruuan uudelleenkäytettäville pantillisille pakkauksille. Järjestelmän alusta voi jatkossa toimia myös muiden pantillisten kierrätystuotteiden käsittelyssä. Kamupak toimii jo pääkaupunkiseudulla ja muutamassa muussa suomalaisessa kaupungissa. Yritys etsii lisää kumppaneita.
Norbite
Ruotsalainen Norbite muokkaa muovijätteestä ruokaa. Patentoidun prosessin tärkeä vaihe ovat erään koiperhoslajin toukat, jotka pystyvät hyödyntämään ravintonaan useimpia jätemuovin lajeja. Toukista saatavaa proteiinia hyödynnetään ensisijaisesti tuotantoeläinten rehuna, mutta sitä olisi periaatteessa mahdollista hyödyntää myös ihmisravintona.
Planticus
Belgialaisen Planticuksen sadontarkkailuohjelmisto jäljittää, ennaltaehkäisee ja hoitaa kasvinviljelyssä tauteja ja tuholaisia. Ennakoimalla tulevat ongelmat se parantaa tuotannon satoa. Ohjelmisto on käytössä etenkin kasvihuonetomaattiviljelmillä, mutta sitä voi hyödyntää myös muiden lajien viljelyssä.
Revo Foods
Itävaltalaisyritys tuottaa herneproteiinipohjaista, ravitsemuksellisesti lähellä oikeaa lohta olevaa lohen tyyppistä valmistetta. Se hyödyntää 3D-tulostusta saadakseen tuotteisiin myös oikeaa muistuttavan rakenteen. Markkinoilla on tällä hetkellä savulohta muistuttava tuote sekä levitteitä. Tavoitteena on pystyttää suuri tuotantolaitos ja mahdollistaa jopa kokonaisten fileiden valmistaminen tulostamalla.
Tracegrow
Suomalainen Tracegrow tuottaa kestävällä tavalla mikroravinnelannoitetta käytetyistä alkaliparistoista. Jo markkinoilla oleva lannoite vähentää tarvetta sinkin ja mangaanin kaivostuotantoon. Tracegrow etsii kumppania jakeluverkostoon.
Volare
Suomalainen, VTT:llä syntynyt Volare kääntää elintarviketeollisuuden sivuvirrat ravinnoksi hyödyntämällä mustasotilaskärpäsen toukkia. Viljelystä saadaan proteiinia kalanrehuun ja lemmikkien ruokiin, rasvaa kosmetiikkateollisuuden tarpeisiin ja lannoitteeksi soveltuvia ravinteita. Volare suunnittelee ensimmäisen suuren tuotantolaitoksensa valmistuvan vuonna 2023.
Whywaste
Ruotsalainen Whywaste on kehittänyt vähittäiskaupan tarpeisiin ohjelmiston, joka helpottaa hävikinhallintaa. Sen avulla on helppo jäljittää vanhenevat tuotteet. Ohjelmisto myös ohjaa hinnoittelemaan hävikkiriskissä olevat tuotteet optimaalisesti. Whywasten ohjelmisto on käytössä 35 eurooppalaisessa kauppaketjussa, uusimpana ruotsalaisessa ICAssa.
Yield Systems
Aalto-yliopistossa syntynyt suomalainen Yield Systems tarjoaa ohjelmistoa kasvintuotannon arvoketjun tehostamiseksi. Se hyödyntää konenäköä ja koneoppimisratkaisuja sekä virtuaalimallinnusta. Tavoite on tuottaa tietoa, jonka avulla satotuottoa saadaan pidetyksi yllä.
Suosittelemme artikkelia

Lantmännen laajentaa Ilmasto & Luonto -ohjelmansa kotimaisen kauran viljelyyn

Huoltovarmuuskeskus käynnistää uuden Ruoka ja vesi 2030 -ohjelman

Maatilat ja startupit yhdistävä EIT Food Test farms -ohjelma laajenee Pohjoismaihin Jamkin koordinoimana

EIT Food julkaisi suositukset proteiinilähteiden monipuolisuuden edistämiseksi

EIT Food julkaisi uuden selvityksen proteiinien monimuotoisuudesta ihmisten ruokavaliossa yhdessä suomalaisten asiantuntijoiden kanssa
