Marginaalituotteista valtavirtaan

Luomuelintarvikkeisiin erikoistunut Foodin Oy avasi uuden tehtaan Vaajakoskelle loppuvuonna 2020. Vuodesta 2013 toiminut yritys työllistää 60 henkilöä. Viime vuonna liikevaihtoa kertyi 9,3 miljoonaa euroa pääosin Suomen vähittäiskaupasta. Tuotteita myydään myös ammattikeittiöille ja vientiin, esimerkiksi Isoon-Britanniaan, Hongkongiin, Viroon, Hollantiin ja Sveitsiin. Liikevaihto kasvoi viime vuonna 20 prosenttia.

– Tuomme maahan kasvipohjaisia raaka-aineita, joista osan pakkaamme kuluttajapakkauksiin ja osaa jalostamme esimerkiksi tahnoiksi, suklaatuotteiksi, jauhesekoituksiksi ja ravintolisiksi, kehitysjohtaja Jaakko Halmetoja kertoo.

Halmetoja ja yrityksen perustaja Lasse Jalkanen ovat käyttäneet paljon aikaa viljelijätapaamisiin ympäri maailmaa löytääkseen sopivat tuottajat. Yrityksen suurimpia raaka-aineita ovat Perusta ja Boliviasta hankitut chiansiemenet, Filippiineiltä tuotu, kylmäpuristettu kookosöljy ja kookosvesi sekä perulainen kaakao. Cashewpähkinät tulevat Vietnamista ja mantelit Italiasta.

Pähkinöistä ja siemenistä Foodin valmistaa tahnoja, jotka sopivat myös elintarviketeollisuuden käyttöön. Tahnat ovat proteiinipitoisia, ja niissä on pähkinöiden ja siementen hyvät rasvat sekä vitamiinit- ja kivennäisaineet tallella.

– Pähkinä- ja siementahnoilla voi tuoda esimerkiksi leipiin makua ja rakennetta ja leivonnaisiin hilloja terveellisempiä täytteitä. Niillä voi maustaa ja paksuntaa keittoja. Niitä voi käyttää kastikkeiden pohjana, salaatinkastikkeissa ja majoneeseissa, kananmunan korvaajana, kasvijuomien ja vegejuustojen raaka-aineena, tai niistä voi valmistaa levitteitä, kuten hummusta. Kuluttajat ovat löytäneet myös herkulliset hasselpähkinäpohjaiset suklaalevitteet, Halmetoja kuvailee.

Tahnoja varten siemenet ja pähkinät hienonnetaan kivimyllyllä maltillisissa lämpötiloissa. Osaan tuotteista pähkinöitä liotetaan suolaliemessä, jotta ravitsemuksellista arvoa heikentävien yhdisteiden, antinutrienttien, määrä pienenisi ja suutuntuma paranisi. Liottamisen jälkeen pähkinöitä ja siemeniä kuivataan, esi-idätetään, ennen käyttöä.

– Tahnoista manteli- ja seesaminsiementahnalla ovat suurimmat menekit. Näen kuitenkin suurimman potentiaalin chiansiemenistä valmistetuissa vanukkaissa. Terveelliset aamu- ja välipaloina käytettävät chiavanukkaat ovat kansainvälisillä markkinoilla jo suuri tuote, kenties jopa perinteisten meijerituotteiden, kuten rahkojen ja maitopohjaisten vanukkaiden haastaja, Halmetoja pohtii.