Vastuullinen sijoittaminen korostuu elintarvikealalla

Institutionaalisten sijoittajien kiinnostus elintarvikesektoria kohtaan on kasvanut. Heitä kiinnostaa yhä enemmän vastuullinen sijoittaminen.

Vastuullista sijoittamista on tutkittu Helsingin yliopiston monitieteellisessä Responsible Investment and the Food Industry − Socio-ethical Reflections -projektissa, joka on maatalous-metsätieteellisen ja teologisen tiedekunnan yhteistyöhanke.

Vastuullisessa sijoittamisessa tähdätään sijoitusten parempaan tuottoon ja pienempään riskiin huomioimalla ympäristöön, sosiaaliseen vastuuseen ja hyviin hallintotapoihin liittyviä näkökulmia eli niin kutsuttuja ESG-näkökulmia (Environmental Social and Governance)1. Vastuullinen sijoittaja tarkastelee ESG-näkökulmista nousevia riskejä ja mahdollisuuksia. Suurinta osaa vastuullisista sijoituksista hallitsevat institutionaaliset sijoittajat, kuten eläkesijoittajat, vakuutuslaitokset ja sijoituksia hoitavat yhtiöt2.

Riskejä ja mahdollisuuksia

Kaikessa sijoitustoiminnassa haetaan aina tuottoa, myös vastuullisessa sijoittamisessa. Sijoittaja haluaa välttää riskejä, jossa sijoituksen arvo laskee tai lainatut varat menetetään. Elintarvikeketjun alkupäässä realisoituva riski voi heijastua jalostavaan portaaseen ja lopputuotetta myyvään yritykseen. Siksi elintarvikesektorilla ESG-näkökulmia on tarkasteltava koko ketjun laajuudelta yksittäisen yrityksen sijaan.

ESG-näkökulmiin liittyviä riskejä tarkastellessaan sijoittaja kiinnittää huomiota esimerkiksi siihen, millaisia vaikutuksia ilmastonmuutoksella saattaa olla yrityksen toimintaan ja miten yritys varautuu ilmastonmuutoksen mahdollisiin vaikutuksiin.

Ilmastonmuutos voi olla riski yrityksen kannattavuudelle. Sään ääri-ilmiöt vaikuttavat satoihin, ja epävarmat sadot ovat uhka viljelijän tuloille. Jalostava porras voi kohdata raaka-aineiden vaihtelevat hinnat ja saatavuusongelmat. Ilmastonmuutoksen pysäyttämiseen tähtäävät muutokset lainsäädännössä tai politiikassa voivat tulevaisuudessa hankaloittaa joidenkin tuotteiden myyntiä. Ruuan kulutustottumukset muuttuvat myös ilmastonmuutoksen edetessä.

Suoraan yritysten kannattavauuteen ja markkinaan liittyvien riskien lisäksi sijoittaja voi tarkastella yrityksen maineeseen liittyviä riskejä. Niitä ovat ihmisoikeuksien ja työoikeuksien toteutuminen elintarvikeketjussa, tuotantoeläinten hyvinvointi, vesiriskien hallinta, tuotteiden ravitsemukselliset ominaisuudet ja hyvien hallintotapojen toteutuminen. Ne ovat esimerkkejä asioista, joihin vastuullisuusperiaatteisiin sitoutuneet sijoittajat ovat elintarvikeyrityksissä kiinnittäneet huomiota.

ESG-näkökulmista nousevat mahdollisuudet elintarvikesektorilla liittyvät vahvasti siihen, miten riskit vältetään: miten varaudutaan ilmastonmuutoksen ja luonnonmonimuotoisuuden heikkenemisen mukanaan tuomiin fyysisiin ja lainsäädännöllisiin riskeihin ja miten tarjonnalla vastataan kuluttajien muuttuviin tarpeisiin.

Ilmastonmuutos ja ympäristön tilan heikkeneminen luovat markkinoita tuotteille, jotka on valmistettu ympäristöä vähemmän kuormittavin ja resursseja vähemmän vaativin tuotantomenetelmin. Vastuullinen sijoittaja näkee potentiaalia yrityksissä, jotka vastaavat kestävän kehityksen tavoitteisiin, koska näin voidaan luoda uutta ja kannattavaa liiketoimintaa.

Elintarvikeketjun alkupäässä realisoituva riski voi heijastua jalostavaan portaaseen ja lopputuotetta myyvään yritykseen. Tulvat ovat olleet reisana alavilla jokivarsilla ennen kylvökauden alkua. Kuva: Pirjo Huhtakangas

Vastuullinen sijoittaminen käytännössä

Vastuullinen sijoittaja valitsee salkkuunsa hyvin johdettuja yrityksiä, jotka minimoivat ympäristöön ja sosiaaliseen vastuuseen liittyviä riskejä sekä hyödyntävät ESG-näkökulmiin liittyviä mahdollisuuksia.

Sijoittaja voi sulkea salkustaan pois yrityksiä tietynlaiseen toimintaan, tuotteisiin tai toimialaan liittyvien kriteereiden perusteella. Normien noudattamiseen perustuvassa sijoituskohteiden seulonnassa sijoittaja valitsee yrityksiä, jotka noudattavat kansainvälisiä ihmisoikeus-, työelämä- ja ympäristösopimuksia sekä hyviä hallintotapoja. Näitä vastuullisen sijoittamisen lähestymistapoja toteuttaessaan sijoittaja pyrkii välttämään muun muassa lapsityövoiman käytön, ympäristötuhojen tai korruption mukanaan tuomia riskejä.

Suosimisessa ja ”toimialansa parhaat” -lähestymistavoissa sijoittaja poimii salkkuunsa yrityksiä, jotka hallinnoivat parhaiten ESG-näkökulmia omalla toimialallaan tai valmistavat vastuullisia tuotteita. Teema- ja vaikuttavuussijoittamisessa sijoitetaan liiketoimintaan, joka vastaa kestävän kehityksen tavoitteisiin.

Teemasijoittamisessa sijoituksia tehdään tiettyyn kestävän kehityksen teemaan, esimerkiksi ruokaturvan parantamiseen. Vaikuttavuussijoittamisessa liiketoiminnan mitattavat vaikutukset kestävään kehitykseen ovat keskiössä. Vaikuttavuussijoittaminen on toistaiseksi pientä verrattuna muihin vastuullisen sijoittamisen lähestymistapoihin. Sijoittajat näkevät kuitenkin paljon mahdollisuuksia vaikuttavuussijoittamisessa erityisesti elintarvikesektorilla.

Sijoittaja pyrkii välttämään riskejä ja hyödyntämään mahdollisuuksia käyttämällä osakkeenomistajan valta-asemaa ja oikeuksia. Osakkeen omistajana sijoittaja voi vaikuttaa yrityksen päätöksentekoon ja vaatia yritykseltä toimia esimerkiksi päästöjen vähentämiseksi, eläinten hyvinvoinnin tai ravitsemuksellisten näkökohtien parantamiseksi.

¹ YK:n tukemat vastuullisen sijoittamisen periaatteet. https://www.unpri.org/pri/what-is-responsible-investment

² European SRI study 2018. http://www.eurosif.org

ESG-tiedon tarve on suuri

Sijoittajat tarvitsevat paljon ESG-näkökulmiin liittyvää tietoa yrityksistä. On olemassa muutamia julkisia indeksejä, joissa elintarviketeollisuuden yrityksiä arvioidaan niiden ESG-näkökulmiin liittyvän toiminnan perusteella.

The Coller FAIRR Protein Producer -indeksi mittaa liha-alan yrityksiä yhdeksän eläinproteiinin tuotantoon liittyvän ESG-riskin hallinnan perusteella.

Access to Nutrition -indeksissä arvioidaan sitä, kuinka suuret elintarviketeollisuuden yritykset huomioivat ravitsemukseen ja aliravitsemukseen liittyviä näkökohtia toiminnassaan.

Corporate Human Rights Benchmark arvio ihmisoikeuksien toteutumista, ja Ceres muun muassa sitä, miten vesiriskejä hallinnoidaan elintarviketeollisuuden yrityksissä.