Tuulivoimaa ja tehdasinvestointeja

Elintarvikealan investointibuumi näkyy niin tehdasinvestointeina kuin isoina satsauksina kestävään energiantuotantoon sekä verkkokauppaan ja digitaalisuuteen.

S-ryhmän suurin uusiutuvan energian kohde on Simon Sarvisuon tuulipuisto. Noin 150 miljoonan euron investoinnista vastaa osuuskauppojen ja SOK:n omistaman S-Voima Oy:n tytäryhtiö Gigawatti Oy.

− Sarvisuon tuulipuiston kaikki 27 voimalaa on pystytetty, ja 95 prosenttia niistä tuottaa jo uusiutuvaa sähköä S-ryhmän käyttöön. Voimaloiden viimeistelytyöt ja -testit ovat käynnissä, ja puisto valmistuu kokonaisuudessaan kesään mennessä, S-Voiman ja Gigawatin toimitusjohtaja Mikko Halonen kertoo.

Valmistuessaan Sarvisuon tuulipuiston tuotanto kattaa noin puolet koko S-ryhmän sähköntarpeesta.

Solar Foodsin tehdas Vantaalle

Vuonna 2017 perustetun Solar Foods Oy:n Vantaan tuotantolaitos, Factory 01, valmistuu tämän vuoden aikana, ja Solein-proteiinin tuotannon arvioidaan alkavan kesään 2023 mennessä. Tuotantolaitokseen tulevat myös vierailijatilat, joissa pääsee tutustumaan proteiinin valmistukseen ja elintarvikekäyttöön. Tehdasinvestointi maksaa noin 35 miljoonaa euroa.

Toimitusjohtaja Pasi Vainikka kertoo, että yrityksen tavoitteet ovat kovat, kunhan tuotanto saadaan teolliseen mittakaavaan ja kilpailukykyiseksi ja lupa-asiat kuntoon.

Solar Foods on kokeillut Soleinia kymmenissä tuotteissa, kuten jugurteissa, jäätelöissä, juomissa, levitteissä, snack-tuotteissa, pastassa, juuston tyyppisissä tuotteissa sekä lihan ja kananmunan korvaajana. Kaikki välttämättömät aminohapot sisältävää proteiinia valmistetaan bioprosessilla, jossa mikrobeja ruokitaan hiilidioksidilla, vedyllä, hapella ja pienellä määrällä ravinteita.

Solein-proteiinia valmistetaan bioprosessilla, jossa mikrobeja ruokitaan hiilidioksidilla, vedyllä, hapella ja pienellä määrällä ravinteita. Kuva: Solar Foods

Fresh Servantilla iso laajennus

Fresh Servant Oy:n Lapuan välipalatehtaan laajennus valmistui vuosi sitten, ja Hetki-tuotteista ja Salaattimestari-salaattibaareista tunnetun Edsevön tehtaan laajennus valmistuu kesäksi.

− Uusi tehdasrakennus luovutetaan toukokuun alkuun mennessä. Tietenkin maailman tilanne vaikuttaa komponenttien saatavuuteen, toimitusjohtaja Sami Haapasalmi toteaa.

Tuotteet saadaan jatkossa entistä tuoreempana ruokapöytiin, Fresh Servantin toimitusjohtaja Sami Haapasalmi kertoo. Kuva: Samuel Hoisko

Logistiikka ja keräily haukkaavat ison osan uudesta laajennuspinta-alasta. Edsevön tehtaan tilat lähes tuplaantuvat 15 000 neliöön ja tuoretuotteiden viikkoannosmäärä kasvaa puolesta miljoonasta miljoonaan.

Noin 25 miljoonan euron investoinnin tavoitteena on nopeuttaa logistiikan läpimenoa ja saada tuotteet entistä tuoreempana ruokapöytiin. Uudessa tehtaassa tehdään myös nykyaikaisia, ultratuoreita tuotteita kuluttajille ja ravintoloille.

− Valmisruokamarkkina kasvaa, ja salaattiateriat ja välipalat kasvattavat suosiotaan. Haluamme tarjota tuotteita, joilla hyvinvointi paranee ja arki helpottuu, Haapasalmi kiteyttää.

Fresh Servantin liikevaihto on kasvanut viimeisen kymmenen vuoden aikana 15 prosenttia vuosittain. Vuonna 2021 se oli 77,5 miljoonaa euroa. Tavoitteena on luoda investointien ja kasvun myötä pari sataa uutta työpaikkaa nykyisen reilun 500 lisäksi.