Hiilineutraali energia kiinnostaa
Energiantuotannon päästöjä vähentämällä voidaan päästä hiilineutraaliustavoitteisiin. Esimerkiksi Raision tuotantolaitokset ovat nykyisin kokonaan hiilineutraaleja.
EU:n kasvihuonekaasupäästöistä yli 75 % on peräisin energian tuotannosta ja käytöstä. EU:n tavoitteena on olla vuoteen 2050 mennessä hiilineutraali, eli päästöjen ja niitä imevien nielujen pitäisi olla yhtä suuret. Suomen kansallisen ilmastolain mukaan Suomen on oltava hiilineutraali viimeistään vuonna 2035. Moni yritys tekee työtä kohti hiilineutraalia tuotantoa tai on jo päässyt tavoitteeseensa tehtaiden hiilineutraaliudessa. Esimerkiksi Raisio konsernin vastuullisuusohjelman yksi tavoitteista oli muuttaa oma tuotanto hiilineutraaliksi vuoden 2023 loppuun mennessä.
Raisiolla on oma bioenergialaitos
Raisio-konsernin työ kohti hiilineutraaliutta alkoi vuonna 2011, kun keskitetysti sähköä ostanut konsernin osa siirtyi hiilineutraaliin sähköön.
– Kun Raision tehtaalla tuli tarve uusia energiaratkaisu 2015, päätettiin rakentaa oma bioenergialaitos. 2017 valmistunut laitos toimii hakkeella ja tuottaa teollisuushöyryä ja lämpöä koko tehdasalueelle, jolla on sekä omia että ulkopuolisia tuotantolaitoksia, vastuullisuusjohtaja Katri Järvinen-Wilen Raisiolta kertoo.
Bioenergia on uusiutuvaa energiaa, jota saadaan biomassoista kuten puusta tai bioperäisistä jätteistä. Bioenergia luokitellaan hiilidioksidineutraaliksi eli sen ei lasketa lisäävän hiilidioksidipäästöjä. Tämä perustuu siihen, että biomassojen poltossa vapautuva hiili sitoutuu takaisin kasvavaan biomassaan pitkällä aikavälillä.
Energiaratkaisut syntyivät kumppaneiden avulla
Raisio-konsernilla on tuotantolaitokset myös Nokialla ja Kauhavalla. Nokian myllystä saatiin hiilineutraali, kun tehtaalle rakennettiin 2021 uusi höyryä ja lämpöä tuottava laitos, jonka polttoaineena toimii tuotannon sivuvirtana syntyvä kauran kuori.
– Suunnittelimme tuotantolaitoksen yhdessä Adven Oy:n kanssa, joka myös operoi laitosta. Lämpöä tuotetaan välillä yli oman tarpeemme, ja silloin myymme ylijäämälämmön kaukolämpöverkkoon. Nokian vanha, nykyisin biokaasulla toimiva laitos toimii varalaitoksena huoltokatkojen aikana.
Raisio osti Verso Foodin tehtaan Kauhavalta vuonna 2021. Silloin sähkönä käytettiin tuulivoimaa, lämpö oli kaukoverkkolämpöä ja teollisuushöyryä tuotettiin polttoöljyllä. Polttoöljy vaihdettiin biopolttoöljyyn.
– Kauhavan kaukolämpö oli pitkälti hiilineutraalia, mutta ei vielä täyttänyt Raision kriteerejä. Kauhavan Kaukolämpö Oy liittyi energian alkuperätakuujärjestelmään ja vuoden 2023 lopusta on toimittanut hiilineutraalia kaukolämpöä. Nyt Kauhavan Kaukolämpö Oy voi tarjota myös muille toimijoille hiilineutraalia energiaa.
Koko arvoketjun työtä tarvitaan
Jatkossa Raisio-konsernin pääpaino hiilineutraaliuden kehitystyössä on työskentely arvo- ja toimitusketjun kanssa.
– Jaamme kokemuksia ja osaamistamme sekä kannustamme toimittajia vastaavanlaisiin päästövähennyksiin kuten hiilineutraaliin energiaan siirtyminen, kuin Raisio-konserni on toteuttanut. Jokaisen kohdan arvoketjusta täytyy tehdä askelia, ja ne ovat erilaisia arvoketjun eri kohdissa.
Raisiolle viljat ovat suurin raaka-aine. Raisio on juuri kartoittanut sopimusviljelijöidensä kauran hiilijalanjälkeä ja sitä pienentäviä viljelytoimenpiteitä.
– Omiin tuotantolaitoksiimme voimme vaikuttaa suoraan, ja energiatehokkuus huomioidaan päätöksenteossa ja investoinneissa. Olemme esimerkiksi kehittäneet lauhteenpalautusjärjestelmän Raision tehtaalle, siirtyneet led-valaistukseen sekä optimoineet rakennusten lämpötiloja. Olemme myös mukana energiatehokkuussopimuksessa, Järvinen-Wilen kertoo.
– Vaikka energiaratkaisut eivät ole yksinkertaisia, yhteistyökumppaneiden kanssa ratkaisut ovat löytyneet eivätkä ratkaisut ole aina kalliimpia kuin olemassa olevat ratkaisut. Pyyntöihimme on suhtauduttu positiivisesti ja energia-alan kumppaneilla on valmiutta toteuttaa hiilineutraaleja ratkaisuja, kun niitä vaaditaan.
Energian alkuperätakuu
Energian alkuperätakuu vahvistaa, että energia on tuotettu uusiutuvasti. Lain energian alkuperätakuista (1050/2021) mukaan alkuperätakuita myönnetään uusiutuvilla energialähteillä ja ydinvoimalla sekä tehokkaalla yhteistuotannolla tuotetulle sähkölle, uusiutuvalle kaasulle, uusiutuvilla energialähteillä tuotetulle vedylle, uusiutuvilla energialähteillä tuotetulle lämmölle ja jäähdytykselle sekä hukkalämmölle ja -kylmälle.
Viherväitteiden käytöstä säädetään lailla EU:ssa
EU:n vuonna 2024 uudistetuilla kuluttajansuojasäännöillä vahvistetaan kuluttajansuojaa epäluotettavia tai vääriä ympäristöväitteitä vastaan. Viherväitteitä koskeva direktiivi täydentää EU:n viherpesukieltoa ja tuo mukanaan tarkastusjärjestelmän yrityksille, jotka haluavat käyttää ympäristöväitteitä. Ennen väitteiden käyttämistä yritysten tulisi osoittaa todistusaineistoa niiden tueksi ja saada hyväksyntä EU-maiden määräämiltä tarkastajilta.
Luonnonvarakeskuksen LCAFoodPrint-tutkimushankkeessa koottiin viherväittämiä koskeva viestintäohjeistus elintarvikealan tueksi. Siihen on koottu lakien ja standardien vaatimukset sekä tutkijaryhmän näkemykset ympäristöjalanjälkien viestinnän hyvistä toimintatavoista.
– Tärkeintä on antaa kuluttajille selkeää, näyttöön perustuvaa, vertailukelpoista, luotettavaa ja olennaista tietoa tuotteen ympäristövaikutuksista, kertoo erikoistutkija Juha-Matti Katajajuuri Luonnonvarakeskuksesta.
Esimerkiksi tuotteen ympäristövaikutukset tulee esittää koko elinkaaren ajalta. Tuotekohtaisessa viestinnässä ei voida puhua hiilineutraaliudesta, sillä ketjusta syntyvien kaikkien kasvihuonekaasupäästöjen pysyvää hiilensidontaa on vaikea toteuttaa ja todentaa kattavasti ruokaketjussa, ja esimerkiksi Suomessa maaperä toimii keskimäärin enemmänkin päästölähteenä. EU on myös kieltänyt kasvihuonepäästöjen kompensointiin perustuvat hiilineutraalisuusväittämät.