Three Mushketeersin sienijauhe kokeilussa Yhdysvalloissa 

Three Mushketeers Oy:n kehittämä ainesosa valmistetaan herkkusienten viljelyssä syntyvistä ylijäämäsienistä. Jauhemainen ainesosa tuo kasviproteiinituotteisiin umamin, happaman ja suolaisen makuja. Se myös peittää papujen sivumakua.  

Yritys on osallistunut erilaisiin startup-ohjelmiin, mikä on nopeuttanut kontaktiverkoston muodostumista elintarvikealan yrityksiin.  Yritys on perustettu huhtikuussa 2023 ja se on saanut alkuvaiheessa Helsingin yliopiston rahastolta 50 000 euron rahoituksen, joka on ollut merkittävä yrityksen tuotekehitystyölle. Yritys sai heinäkuussa Business Finlandilta 60 000 € Tempo-rahoitusta, joka on tarkoitettu kansainvälistymiseen tähtäävään selvitystyöhön.  

Tuotteen ravitsemuksellisia ominaisuuksia ei ole vielä määritetty tarkasti, mutta siinä on tiivistettynä paljon samoja ravintoaineita kuin herkkusienissä, esimerkiksi ravintokuituja ja B-vitamiineja. Valmistusprosessissa sienten makua vahvistetaan muun muassa kuivaamalla. Tuotetta valmistetaan tällä hetkellä Viikin kampuksella laboratoriomittakaavassa ja sitä testataan erilaisten elintarvikealan yritysten kanssa Yhdysvalloissa saakka.    

Three Mushketeers etsii jatkuvasti uusia kotimaisia ja kansainvälisiä kumppaneita elintarviketeollisuudesta ja kerää kokemuksia erilaisista käyttökohteista. Yritys on kiinnostunut käyttämään myös muita elintarviketuotannossa syntyviä syömäkelpoisia sivuvirtoja kuten tomaatteja uusien ainesosien kehittämiseen. Startup pyörii tällä hetkellä kolmen elintarvike- ja ravitsemustieteilijätaustaisen perustajajäsenen, Emmi Korjuksen, Emma Kynkäänniemen ja Ida Nikkilän sekä liiketoiminnan kehittäjä Aizea Arcen voimin.